Left Right
scrollTop top

De vervloekte Olympische Spelen: kijkcijfers op een 33-jarig dieptepunt


© Foto: Robert Gauthier/Los Angeles Times/Shutterstock/Isopix.

Volgens de tv-zender NBC trok de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Tokio vrijdag 17 miljoen kijkers. Er keken de afgelopen 33 jaar dus nog nooit zo weinig Amerikanen naar de Spelen.

De Olympische Spelen in Tokio dreigen een fiasco te worden. Nadat de steun voor de organisatie van de Spelen in eigen land verdampte en een uitbraak van Covid-19 onder de atleten uitbrak, zakt nu ook de internationale belangstelling voor het evenement.

De NBC-uitzending van de openingsceremonie in Tokio trok in totaal ongeveer 16,7 miljoen kijkers aan. Volgens gegevens van het mediabedrijf is dat het laagste aantal kijkers sinds 33 jaar geleden.

In totaal keken er 37 procent minder Amerikanen naar de ceremonie in Tokio dan naar de opening in Rio de Janeiro van 2016. Toen zaten er nog 26,5 miljoen mensen aan het beeldscherm gekluisterd. Het betekent ook een daling van 59 procent vergeleken met de openingsceremonie in Londen uit 2012. Toen keken er nog 40,7 miljoen Amerikanen mee.

Het is van 1988 geleden dat er in het land zo weinig belangstelling was voor de Olympische Spelen. In dat jaar kon de openingsceremonie in de Koreaanse hoofdstad Seoul maar 22,7 miljoen kijkers aantrekken. In 1992 had de ceremonie in Barcelona nog minder kijkers met zo’n 21,6 miljoen.

Pijnlijke afwezigheden

Dankzij de coronamaatregelen vond het evenement plaats op een verkleinde oppervlakte in het olympische stadion met minder dan 1.000 aanwezigen en natuurlijk met strakke sociale afstandsregels.

Er waren ook pijnlijke afwezigheden op de openingsceremonie. De voormalige Japanse premier Shinzo Abe, die erin was geslaagd om de Spelen naar Tokio te brengen, stuurde zijn kat. Ook enkele Japanse topsponsors bleven thuis. Een teken van de interne weerstand tegen het volharden van de Japanse organisatie, ondanks alle tegenslagen, financiële lasten voor de belastingbetaler en de slechte binnenlandse coronacijfers.

Streaming in de lift

Het aantal mensen dat de Spelen volgt via streamingplatformen groeide wel aan met 76 procent, vergeleken met de spelen in Pyeongchang in 2018 en met 72 procent vergeleken met de openingsceremonie in Rio van 2016.

Nog een kleine kanttekening: grote evenementen verliezen al jarenlang wereldwijd tv-kijkers. De Super Bowl, de finale van het American football-seizoen, trok in februari ook het minste aantal kijkers sinds 2006. Ongeveer 92 miljoen Amerikanen volgden dit jaar de Super Bowl. Het jaar voorheen waren dat er nog 102 miljoen.

Lees ook: Zuid-Korea schokt Japan op Olympische Spelen: “Jullie vertrappelen de harten van mensen uit Fukushima”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…