De Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) zei in een interview met VTM Nieuws dat hij blij is met de nieuwe coronamaatregelen die in de provincie Antwerpen werden aangekondigd om de tweede golf van het coronavirus tegen te gaan. De Wever laat weten dat hij de nieuws maatregelen strikt zal handhaven om te vermijden dat er een grote besmettingsgolf komt bij de kwetsbare, oudere generaties.
In de hele provincie zal een avondklok gelden van 23 uur 30 tot 6 uur. Iedereen moet dan thuis zijn, tenzij voor noodzakelijke verplaatsingen. Cafés en restaurants sluiten om 23 uur. Ook zijn mondmaskers voor iedereen boven 12 jaar verplicht in het openbaar. In de horecazaken moet de afstand van anderhalve meter bewaard blijven. Telewerk wordt dan weer verplicht, behalve wanneer dit absoluut onmogelijk is.
De Wever wijst erop dat de oorzaak van de tweede golf het recreatieve leven lijkt te zijn: “Spijtig genoeg met een eerste golf in Antwerpen. We moeten dus in dat recreatieve leven ingrijpen en de avondklok is daar een onderdeel van: om 23 uur sluiten de cafés en de restaurants. Om 23.30 uur moet je in principe binnen zijn, dan eindigt het sociale leven op straat en in de horeca.”
“De manier waarop we met elkaar omgaan is heel duidelijk”, stelt De Wever. “We komen heel dichtbij de mensen die we blindelings vertrouwen. We gaan op café, drinken een beetje. De afstand wordt niet meer gerespecteerd. Er zijn trouwfeesten geweest, de shishabars, fitnesscentra, dat zijn de haarden van verspreiding geweest in bepaalde wijken van de stad. En dan waaiert het verder uit.”
“Economie blijft doordraaien”
De Wever beweert dat er geen sprake is van een tweede lockdown. Hij wijst erop dat de economie blijft doordraaien, de winkels open blijven en de horeca niet gesloten wordt: “Dat kunnen we geen tweede keer aan en dat lijkt mij ook totaal niet zinvol.”
“Niet te laat gehandeld”
Verder ontkent De Wever dat hij te laat ingegrepen zou hebben: “Achteraf kan je natuurlijk altijd zeggen dat het te laat is. De maatregelen zijn genomen die er genomen zijn. De vorige Nationale Veiligheidsraad was voor mij een ontgoocheling. Ik ben blij dat er wat dat betreft terug een beetje eenheid van commando is en dat er terug strakkere maatregelen zijn ingegaan.”
De Antwerpse burgemeester wijst erop dat hij lokaal ingegrepen heeft en niet op een nieuwe Veiligheidsraad gewacht heeft.
Mondmaskers
In Antwerpen moet je voortaan ook een mondmasker op zak moet hebben en moet je het dragen als het druk is: “Dat is een virologische logica. Constant een mondmasker dragen is eigenlijk niet goed: je zit aan je gezicht te prutsen en respecteert de afstand niet meer, want je voelt je veilig.”
“Maar men heeft nu een andere logica gevolgd: je moet het masker in principe altijd dragen. Dat is vooral een handhavingslogica: dat is voor de politie vrij helder, daar kan je niet over discussiëren en dat kan je inderdaad handhaven.”
Essentiële of niet-essentiële verplaatsingen
De Wever geeft toe dat de kwestie van de essentiële of niet-essentiële verplaatsingen zo goed als onmogelijk te handhaven is, uitgezonderd in de nachtelijke uren “wanneer niet zo heel veel mensen zich professioneel hoeven te verplaatsen”.
“Thuis doe je wat wil, maar als je dan (na 11.30 uur, red.) nog op straat komt, is het om een essentiële of een professionele verplaatsing te doen. Als je besluit in de parken of op de kaaien door te feesten, dan ga je boetes krijgen: zo eenvoudig is het.”
Lockdownfeestjes en jongeren
De Wever hoopt naar eigen zeggen ook dat “niemand nog zo gek is” om op de valreep nog een feestje te organiseren. Hij benadrukt dat bij de eerste lockdown veel mensen op die manier besmet raakten.
“Ik zie in de stad ook dat veel jongeren corona blijkbaar beu zijn. Bij het eerste weekend van de handhaving van de eerste golf zijn meer dan dertig cafés gesloten: dan weet je wel genoeg. Die jonge cohorten willen leven, hun zomer beleven”, zegt de burgemeester. “Daar heb ik alle begrip voor, maar zij moeten wel weten dat ze de besmettingen die zich nu binnen hun groep voordoen, overbrengen op de vijftigjarigen, dat zijn hun ouders.”
“De volgende stap is dat het virus de generatie daarboven bereikt en zo terug in onze woonzorgcentra raakt. Dan kennen we de gevolgen en dat mag in Antwerpen absoluut niet gebeuren. We mogen absoluut niet meemaken dat het virus terug de kwetsbare generaties bereikt en dat we opnieuw dramatische beelden gaan zien.”