Left Right
scrollTop top

Trump verplaatst zijn militairen van Duitsland naar Polen omdat ze daar meer betalen aan defensie


defensie trump militairen leger verplaatsing duitsland polen
© EPA

De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat de VS wellicht een deel van de Amerikaanse troepen die nu in Duitsland gestationeerd zijn, zal verplaatsen naar Polen. Dat deed hij op een gezamenlijke persconferentie met de Poolse president Andrzej Duda. Trump kwam met de Poolse president samen in het Witte Huis. De Amerikaanse president uitte eerder al kritiek op Duitsland, omdat het land te weinig zou uitgeven aan defensie en omdat hij vindt dat Berlijn de NAVO-afspraken rond de defensiebudgetten niet nakomt.

EPA

“We gaan onze troepenmacht in Duitsland verkleinen”, zei Trump in zijn toespraak in het bijzijn van Duda in de tuin van het Witte Huis. “Sommige militairen zullen naar huis komen. Anderen gaan naar andere plaatsen en Polen zal een van die andere locaties in Europa zijn.”

Concreet zal Trump het aantal Amerikaanse militairen in Duitsland verlagen tot 25.000. Op dit moment zijn er nog zo’n 34.000 Amerikaanse soldaten in Duitsland gestationeerd. Daarnaast werken nog eens 17.000 Amerikaanse burgers voor defensie in Duitsland. Al sinds de afloop van de Tweede Wereldoorlog kent Duitsland een sterke aanwezigheid van Amerikaanse militairen. Hoeveel militairen Trump precies van Duitsland naar Polen verplaatst, is nog niet bekend. Duda spreekt alvast van “een nieuwe stap in de diplomatieke betrekkingen tussen Polen en de VS”.

Defensiebudget

EPA

Trump wees erop dat Polen, anders dan Duitsland, één van de 8 NAVO-lidstaten is die 2 procent van het bruto binnenlands product (bbp) uitgeeft aan defensie. Dat aandeel is binnen de NAVO de norm, maar heel wat lidstaten hebben een lager budget wat Trump oneerlijk vindt. In 2018 spendeerde Duitsland 1,42 procent van het bbp aan defensie. Duitsland belooft wel om tegen 2024 1,5 procent van het bbp aan defensie te spenderen. Ter vergelijking: België spendeert amper 0,93 procent van het bbp aan defensie en Nederland zo’n 1,4 procent. Polen spendeert sinds 2018 maar liefst 2 procent van het bbp aan hun leger.

Sneer naar Rusland

Trump zegt met de verplaatsing van de militairen naar Polen “een stevig signaal aan Rusland” te geven. Hij klaagt ook aan dat de Duitsers voor miljarden euro’s aan gas uit Rusland inkopen. “Ik zeg dan: waar gaat dat nu weer over?”, zei Trump. “Ze betalen Rusland miljarden en dan moeten wij ze beschermen tegen Rusland. Dat werkt niet. Ik denk dat het feit dat Duitsland Rusland miljarden dollars betaalt om energie te kopen via de pijpleiding een nog veel sterker signaal is.”

Poolse verkiezingen

Ook de Poolse president heeft zijn eigen agenda in dit hele gebeuren. Zo gaan in Polen op 28 juni presidentsverkiezingen door. Duda en zijn rechts-nationalistische partij Recht en Rechtvaardigheid (PiS) hopen om opnieuw verkozen te worden, vandaar deze stunt met Trump die hem ongetwijfeld veel aandacht zal opleveren.

Toch beweren Trump en Duda dat je de komst van de Poolse president naar de VS niet mag beschouwen als een campagnestunt. Trump zei dat Duda, die volgens de meest recente peilingen ongeveer 40 procent van de stemmen zal halen, het ook zonder zijn steun goed zal doen bij de verkiezingen.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  43.900.196
 • Aantal
  doden
  1.166.177
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  333.718
 • Aantal
  doden
  10.899