De Delta-variant, de meer besmettelijke variant van het coronavirus, veroorzaakt zenuwachtigheid in de Europese hoofdsteden en leidt tot plotse reisbeperkingen. Dat schrijft De Standaard. Twijfels over het Europese reiscertificaat groeien.
Vele mensen snakken naar vakantie en reizen naar het buitenland is al even mogelijk. Hoewel dat laatste nog steeds wordt afgeraden door de Belgische regering. Door de opmars van de Delta-variant in Europa heerst er onduidelijkheid nieuwe reisregels.
Europese luchtvaartmaatschappijen en luchthavens vrezen dat met het digitale coronacertificaat de huidige hindernissen rond reisbeperkingen niet zullen verdwijnen.
Grote fragmentatie
Dat digitale certificaat of Europees ‘reispaspoort’ zou reizen mogelijk moeten maken. Toch lijkt de praktijk iets anders uit te wijzen. Door de opmars van de Delta-variant leggen verschillende Europese hoofdsteden nieuwe reisbeperkingen op.
Touroperator TUI besliste maandag om niet meer vanuit Berlijn naar Portugal te vliegen, omdat het land werd opgeschaald tot risicoland. Duizenden Duitsers zagen hun reis in het water vallen.
Europese leiders waarschuwen dat de maatregelen die de hoofdsteden nemen, te veel van elkaar blijven verschillen. “We zien een grote fragmentatie en implementatie van het certificaat. Het is alarmerend.” Dat blijkt uit een brief die persbureau Reuters kon inkijken.
EK voetbal
Dagelijks valt op hoe verschillend de coronamaatregelen zijn binnen Europa. In Boedapest, Kopenhagen, Londen en Sint-Petersburg zijn de EK-stadions goed gevuld. Duitsland speelde dinsdag op Wembley in Londen voor 45.000 toeschouwers, dat is de helft van het aantal zitplaatsen. De Uefa wil dat aantal zelfs verhogen naar 60.000 voor de finale van het EK.
In München, Rome of Sevilla is de bezetting veel lager. Vrijdag spelen de Rode Duivels in de Duitse Allianz Arena voor 14.500 toeschouwers, terwijl er 75.000 zitjes zijn.
De Duitse regering maakt zich bijzonder druk daarover, schrijft De Standaard. Minister van Volksgezondheid Jens Spahn vindt dat “onverantwoord en lichtzinnig” en vroeg de Uefa om het aantal toeschouwers terug te schroeven.
De Italiaanse premier, Mario Draghi, liet vorige week weten dat hij liever niet had dat de finale “zich afspeelt in een land waar de besmettingen snel toenemen”.
Lees ook:
- Corona weegt op vakanties buiten Europa: TUI schrapt pakketreizen naar Cuba, Jamaica, Mexico en Florida
- Akkoord over coronacertificaat: digitale reispas moet toerisme in EU boost geven
- In kaart: Delta is snel de dominante variant van COVID-19 aan het worden
(tb)