Hoeveel kost het delven van Bitcoin? Goedkoopste en duurste landen ter wereld om de populairste digitale munt te ‘minen’

Het delven van Bitcoin, de meest waardevolle cryptomunt, kan een dure affaire zijn. Een infographic van The Visual Capitalist brengt de kosten van Bitcoin-mining in 198 landen in beeld.

Eén transactie op het Bitcoin-netwerk kost naar schatting 1.449 kilowattuur (kWh) aan energie. Dat is evenveel stroom als een gemiddeld Amerikaans huishouden in ongeveer 50 dagen verbruikt, raamt het platform Digiconomist op basis van gegevens van de Amerikaanse overheidsdienst EIA (Energy Information Administration).

Om dat in geld uit te drukken: de gemiddelde kosten per kWh in de VS liggen in de buurt van 12 cent. Dat betekent dat één Bitcoin-transactie ongeveer een energierekening van 173 dollar zou opleveren.

Het kostenplaatje dat met dit proces gepaard gaat, varieert echter naargelang de locatie en de elektriciteitskosten in de streek. Vooraleer we het hebben over de goedkoopste en duurste plaatsen ter wereld om de populairste cryptomunt te delven, is het misschien goed om nog eens uit te leggen wat cryptomining eigenlijk inhoudt.

Het proces

De basics: elke transactie gedaan met BTC of andere cryptomunten (zoals Ether of SOL) vindt plaats op de blockchain, een gedecentraliseerd bankgrootboek waarop crypto wordt verhandeld en verdeeld.

Bitcoin-miners’ laten via een programma op hun computer verschillende transacties op deze blockchain verifiëren en bundelen in een ‘block’. Zodra zo’n ‘block’ volledig is, geeft de computer een signaal aan de blockchain dat ook dit block aan de keten kan worden gehecht. Zo wordt de transactie bekrachtigd en geregistreerd. Wie naar Bitcoin delft, is dus eigenlijk een nieuw transactierecord aan het blockchainsysteem aan het toevoegen en verifiëren.

Om dit nieuwe record te creëren, moeten cryptomijnwerkers een complexe wiskundige rekensom oplossen die door het blockchain-systeem is gegenereerd. In de realiteit betekent dit dat tienduizenden individuele mijnwerkers het tegen elkaar opnemen om de grootst mogelijke hoeveelheid computerrekenkracht te genereren (tenzij je deel uitmaakt van een “mining pool”, dat is in wezen een groep mijnwerkers die beslist heeft de krachten te bundelen om de kans om de rekensom op te lossen, te vergroten).

Hoe sneller je rekenkracht is, hoe groter je kansen zijn om te winnen. Om de som als eerste op te lossen is dus krachtige apparatuur vereist, die veel energie slurpt. Overigens: wie de steeds moeilijkere hashcodes (het wiskundige raadsel) van de Bitcointransacties het eerst kan oplossen, sleept een mijnbeloning van 6,25 Bitcoin, ofwel 223.000 euro, in de wacht.

De kosten

Nu de grondbeginselen van het mining-proces zijn uitgelegd, kunnen we checken wat de goedkoopste en duurste plaatsen op aarde zijn om de populaire cryptomunt te delven. Een infographic van 911 Metallurgist, een tech-consultancy-site, biedt een momentopname van de geschatte kosten voor het delven van Bitcoin in 198 landen, aan de hand van gegevens van 23 maart 2022.

In de 198 landen die in de verzameling data werden opgenomen, bedroegen de gemiddelde uitgaven om Bitcoin te delven 35.404,03 dollar, 12.000 dollar hoger dan de waarde van de digitale munt op het moment van schrijven (23.094 dollar). Belangrijk om op te merken is echter dat fluctuerende energieprijzen, alsook het aantal miners op het netwerk, de benodigde energie en de uiteindelijke kosten voortdurend veranderen.

bron: 911 Metallurgist

Duur

 • Venezuela staat eerst op het lijstje van de duurste landen om Bitcoin te delven.
 • Het kost maar liefst 246.530,74 dollar om één Bitcoin te delven in het Zuid-Amerikaanse land, wat betekent dat het proces verre van winstgevend is.
 • De energiekosten zijn zo duur in het land dat mijnwerkers 223.436 dollar kwijt zouden zijn voor slechts één BTC.
 • In ons land kost het 33.256 dollar om 1 BTC te winnen. Dat is lager dan het wereldwijde gemiddelde, maar nog steeds aan de hoge kant, gezien de huidige koers van de munt.
  • Wat Bitcoin ondanks deze torenhoge mining-kosten nog steeds bijzonder aantrekkelijk maakt, is zijn eindige voorraad: er zijn slechts 21 miljoen munten beschikbaar om te delven, en bij het schrijven van dit artikel zijn er al meer dan 19 miljoen Bitcoins gemijnd.

Goedkoop

 • In de tegenovergestelde ranglijst is de goedkoopste plaats om Bitcoin te delven Koeweit.
 • Het kost 1.393,95 dollar om één enkele BTC in Koeweit te delven, wat betekent dat het de mijnwerkers ginds 21.700,05 dollar aan winst zou opleveren
 • Het land in het Midden-Oosten heeft een van de goedkoopste elektriciteitscentrales ter wereld, met een kWh die gemiddeld slechts 3 cent kost. Ter vergelijking: in Noord-Amerika kost een kWh gemiddeld 21 cent.
 • Noord-Korea is het op acht na goedkoopste land ter wereld om Bitcoins te minen; daar kostte het op 23 maart iets minder 7.750 dollar om 1 zo’n cryptomunt te delven.
 • We weten misschien waarom: crypto geldt als belangrijke bron van financiering voor het nucleaire wapenprogramma van de totalitaire, stalinistische staat.
 • Eén van de goedkoopste Europese landen is dan weer Roemenië (zie foto): daar kost het 18.321 dollar om 1 BTC te minen.

Wat met die andere cryptomunt?

Er is ook een infographic beschikbaar van de kosten wereldwijd om de op één na populairste cryptomunt, Ether, te delven.

Zijn systeem switcht binnenkort overigens naar een andere vorm van mining: ‘proof of stake’.

Bron: 911 Metallurgist

Met bijdrage van Jeremy Van der Haegen

Meer
Lees meer...