Johnny Depp wint zaak tegen Amber Heard

Er is een verdict in de zaak van Johnny Depp (58) tegen Amber Heard (36). Na een proces van zes weken is de jury tot een akkoord gekomen. Amber Heard was aanwezig in de rechtszaal om het verdict te horen. Johnny Depp had een drukke agenda en kon niet naar de rechtszaal komen.

De laatste weken kon je niet naast het proces van Johnny Depp tegen Amber Heard kijken. Het proces werd wereldwijd gelivestreamd en fragmenten uit de rechtbank werden gedeeld op TikTok waar ze soms viraal gingen. Iedereen had wel een mening over de zaak, maar de enige mening die er echt toe doet, is die van de zevenkoppige jury.

Artikel

De rechtszaak ging over een artikel dat Amber Heard in 2018 schreef voor The Washington Post. In dat artikel schreef ze over hoe ze zelf het slachtoffer was van huiselijk geweld en seksueel en fysiek misbruik. Hoewel ze geen namen noemde, was het duidelijk dat ze het daarbij had over Johnny Depp, van wie ze in 2016 scheidde en een straatverbod aanvroeg.

Johnny Depp is van mening dat het artikel zijn reputatie schaadde. De acteur werd zo ontslagen uit de filmreeksen Fantastic Beasts en Pirates of the Carribean. Daarom eiste hij een schadevergoeding van 50 miljoen dollar (zo’n 47 miljoen euro) van Amber Heard. Heard eiste op haar beurt een schadevergoeding van 100 miljoen dollar (zo’n 94 miljoen euro) van Depp voor opmerkingen over haar in een artikel van Daily Mail.

Tijdens het proces probeerden Heard en Depp allebei te bewijzen dat ze tijdens hun relatie het slachtoffer waren van fysiek, verbaal en/of seksueel misbruik. Daarvoor werden tientallen getuigen verhoord en werden een honderdtal bewijsstukken gebruikt. Het ging daarbij van foto’s en video’s tot opgenomen telefoongesprekken en verzonden berichten.

Verdict

Vrijdag was het tijd voor de laatste dag van het proces. Sindsdien was de jury in beraad. Vandaag kwam het nieuws dat de jury een akkoord bereikt had. Het verdict zou normaal voorgelezen worden om 21 uur Belgische tijd, maar de jury was vergeten om de schadevergoeding in te vullen. Die moet minstens een symbolische dollar bedragen. Daardoor moesten de zeven juryleden opnieuw kort in beraad gaan om dat nog in te vullen.

Zo’n kwartier later keerde de jury terug. De jury gaf Johnny Depp over de volledige lijn gelijk en vonden dus dat Depp en zijn team bewezen hebben dat het artikel van Amber Heard schade heeft toegebracht aan de reputatie van de acteur. Amber Heard werd veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van in totaal 15 miljoen dollar (zo’n 14 miljoen euro). Depp moet op zijn beurt een schadevergoeding van 2 miljoen dollar (1,88 miljoen euro) betalen aan Heard. Daarbij kreeg Depp gelijk op de drie aantijgingen van laster. Heard haalde gelijk voor één van haar aantijgingen.

Meer
Lees meer...