Deze 10 ‘gewone’ dingen waren amper 10 jaar geleden nog niet mogelijk 

De tijd gaat snel, gebruik hem wel. Die spreuk kwam nog maar eens naar boven toen we beseften dat Facebook al tien jaar bestaat, en hoeveel er in die tijd veranderd is. Kan je je nog voorstellen dat dit amper 10 jaar geleden niet kon of niet de gewoonte was?

1. Bereikbaar op alle mogelijke manieren

Tien jaar geleden werden de early adopters met lompe PDA’s of zware BlackBerry’s nog zwaar uitgelachen, ook door hun beste vrienden. Dat je overal e-mails wil kunnen lezen! Dat je altijd alles onmiddellijk kan opzoeken in plaats van dronken discussies te laten ontsporen! Dat we sms’en zouden typen met een gewoon toetsenbord! Nee, dat konden we ons niet voorstellen toen. Bereikbaar zijn via gsm was toen het toppunt. 

2. Twitteren over tv

Interactie met tv bleef in de goeien ouwen tijd beperkt tot schreeuwen naar het ding, luidop commentaar leveren (guilty!) en was alleen bestemd voor je huisgenoten. Lucky for them is er sinds 2006 Twitter, waar je onbeperkt alle kritiek (en heel soms een beetje steun), opmerkingen en sarcasme op kan loslaten. Soort zoekt soort, nietwaar. 

3. Trouwfoto’s instagrammen

Het lijkt alsof het er altijd is geweest, maar nee, Instagram werd pas in 2010 ontwikkeld. De sociale fotosite zorgt ervoor dat je je foto’s een filter kan geven om ze feller, ouder of roziger te doen lijken. Ideaal voor trouwfoto’s, met hele trends (en natuurlijk: haters) tot gevolg. Instagram is ook geweldig geschikt voor zonsopgangen.  En babyfoto’s. En laten we wel wezen: kattenfoto’s. 

4. Twee programma’s tegelijk opnemen

Met de good ol’ videorecorder was opnemen al helemaal ingeburgerd, maar met de komst van digitale tv kon je twéé programma’s tegelijk opnemen. Toegegeven, in het begin betekende dat dat je naar een van de twee moest kijken als je de tv aanzette tijdens de opnames. Dat is verleden tijd: nu kan je twee programma’s tegelijk opnemen én naar een derde kijken. Geen ruzie meer en niemand verbannen naar het bureau om zijn/haar programma te zien. Tenzij het per se op hetzelfde moment moet bekeken worden natuurlijk. 

5. Celebs volgen (aka stalken)

Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest, Tumblr, Vine… er zijn niet veel hot Hollywood stars die de lokroep van sociale media kunnen weerstaan – vooral niet als dat betekent dat je paparazzi en veeleisende boekskes uitschakelt. Directe communicatie van de ster naar de fans dus, wat er onder andere toe geleid heeft dat babyfoto’s niet meer verkocht worden aan celebritymagazines, maar gewoon zelf gedeeld via een van de kanalen. 

6. Starbucks in België

Koffie to go was hier en daar al een optie, maar De Enige Echte Starbucks deed pas in 2008 zijn intrede op de Belgische markt. Vijf jaar later zijn er negen vestigingen, en aan de opmars lijkt voorlopig geen einde te komen. 

7. Social Media Manager

Er zijn zo van die jobs die je nooit bij elkaar had kunnen dromen. Social Media Manager, aka hele dagen op Facebook en Twitter zitten en de mensen daar prikkelen om jouw merk te liken en te engageren, is dus een echte job. 

8. Zelf slaap meten

Enorm betrouwbaar is het niet maar je krijgt wel een idee van je slaapkwaliteit. Het is niet het enige dat we nu zelf meter: hartslag- en bloeddrukmeters waren al populair, maar worden nu ook volop gebruikt via smartphones en smartwatches. Ook bloedsuikerspiegel, alcoholniveau en calorieën in je voeding worden nu eenvoudig gemeten. 

9. Alles opslaan in ‘de cloud’

Vergeet gepruts met cd-roms, dvd’s, externe harde schijven en back-ups: zet alles in de cloud en het staat er goed. Plus je kan er met elk toestel aan. Niet enkel meer foto’s bekijken of bestanden bewerken via je pc, maar ook via je smartphone of tablet anywhere, any time. 

10. Vrijwillig mensen laten weten waar je bent (of wat je eet)

Inchecken via Foursquare of Facebook, terwijl je een geïnstagramde foto uploadt en wat mensen tagt. Dat was tien jaar geleden nog Chinees. 
Meer
Lees meer...