Deze 18 overkappingsprojecten rond Antwerpse ring kregen vandaag groen licht

Deze 18 overkappingsprojecten rond Antwerpse ring kregen vandaag groen licht

Er zijn achttien leefbaarheidsprojecten voor de Antwerpse ringzone goedgekeurd door de Vlaamse Regering, de stad Antwerpen en de Antwerpse Haven. In totaal gaat het om een investering van 1,25 miljard euro. Er worden overkappingsprojecten opgezet. Ook komen er fietsbruggen over de Schelde en de E17.

Het gaat in totaal om 31 projecten. De overkapping zal ongeveer 3,25 kilometer lang zijn nabij het station van Luchtbal, het Sportpaleis en over de A12. Er komen ook heel wat fietsprojecten en een groenzone van 400 hectare. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) stelt dat de projecten meegenomen worden in de bouwvergunning voor de werken op Rechteroever. Dat melden de kranten van De Persgroep en de VRT.

Op zoek naar nieuwe intendant

De aanpak van de knoop van de E313 aan de ring in het oosten van de stad, het project ‘Grote Markt Berchem’, de Groene Grote Steenweg en de Ecobrug Brialmont worden in deze eerste fase voorlopig nog niet gerealiseerd.

De Vlaamse regering gaat een nieuwe intendant aanstellen als persoon die de projecten begeleidt. De opdracht van de huidige intendant Alexander D’Hooghe, de man achter de doorbraak in het Antwerpse mobiliteitsdossier, is afgerond. Een mandaat duurt één jaar en kan maximaal zeven keer verlengd worden.

“Beslist beleid”

De Antwerpse burgerbewegingen Ringland en stRaten-Generaal waren ook aanwezig op de onthulling van het akkoord. Ringland spreekt van “een belangrijke dag” voor Antwerpen: “Een belangrijke dag voor het Antwerpen van de 21ste eeuw. De Vlaamse regering heeft in het bijzijn van de Antwerpse burgerbewegingen het Toekomstverbond concreet gemaakt in 18 leefbaarheidsprojecten. Daarmee mogen we de overkapping beschouwen als ‘beslist beleid’.”

Liberalen tevreden

Philippe De Backer (Open Vld) reageert tevreden: “Het is fantastisch dat de zaken nu vooruitgaan. Antwerpen is belangrijk voor heel Vlaanderen en Oosterweel is van zeer groot sociaal en economisch belang voor onze hele regio. Ik dank de Vlaamse regering, en in het bijzonder Bart Tommelein (Open Vld) als Vlaams minister van Begroting, voor hun steun. Nu zijn we echt vertrokken.”

De 18 projecten:

 1. Oosterweelknoop/Noordkasteel: 14 miljoen euro
 2. Bermenlandschap langs een verlaagde R1 Noord: 70 miljoen euro
 3. Stationsomgeving Luchtbal: 368 miljoen euro
 4. Stenenborgerweert/Kap Dam: 15 miljoen euro
 5. Bermenlandschap Albertkanaal: 6 miljoen euro
 6. Kap Sportpaleis: 147 miljoen euro
 7. Waterpark (gedeeltelijk): 63 miljoen euro
 8. Nieuw Oost: Niet van toepassing (projectontwikkeling met autonome financiering, niet van overkappingsbudget)
 9. Schijnvallei/Ter Loo/Deurne: 122 miljoen euro
 10. Longitudinaal Ringpark: 23 miljoen euro
 11. Nieuwe kap A12/Jan De Voslei: 145 miljoen euro
 12. Bermen van Knoop tot Lemanstraat: 55 miljoen euro
 13. Park Knoop Zuid (gedeeltelijk): 30 miljoen euro
 14. Scheldebalkon: 22 miljoen euro
 15. Scheldebrug: 49 miljoen euro
 16. Voltooien fietsnetwerk: 26,5 miljoen euro
 17. Stille bermen Zwijndrecht-Burcht: 48 miljoen euro
 18. Stille bermen Linkeroever: 36 miljoen euro

Gesponsorde artikelen