Deze 57 nummers uit de maand september moet je volgens ons zeker gehoord hebben

Het is herfst buiten en dus is het de ideale gelegenheid om je binnen te verschuilen met een dekentje, een tas thee en een Spotify-afspeellijst. En het is een stevig lijstje geworden deze maand! Uit de maand september selecteerden wij nieuw werk van onder andere Het Zesde Metaal, Iggy Pop, Portland, Danny Brown, Sioen en actrice Mandy Moore. Onderaan zijn alle nummers te vinden in een Spotify-afspeellijst.

1. Het Zesde Metaal – Tid Van Ton

Het Zesde Metaal is er in geslaagd om West-Vlaams nationaal aanvaardbaar te maken. De groep die eerder al hits scoorde met onder andere Ploegsteert, Dag Zonder Schoenen en Naar De Wuppe heeft een opvolger voor de geweldige plaat ‘Calais’ klaar. ‘Skepsels’ bevat tien nieuwe nummers en verschijnt op 8 november. En uiteraard is de groep ook weer live te bewonderen tijdens een ganse clubtour in het voorjaar van 2020.

Tid Van Ton is een op het eerste gehoor nostalgisch nummer over hoe vroeger alles beter was, om dan tot de conclusie te komen dat toch niet alles beter was vroeger.

2. beabadoobee – I Wish I Was Stephen Malkmus

Heel wat tieners willen graag iemand anders zijn, maar beabadoobee is wel heel specifiek in haar wensen. beabadoobee is 18 jaar, heeft Filipijnse roots en blauw haar en heet eigenlijk Bea Kristi. In haar nieuwe single bezingt ze haar bewondering voor Stephen Malkmus, de 63-jarige zanger van de band Pavement.

3. Soccer Mommy – Lucy

Soccer Mommy is dan weer 22 en heet eigenlijk Sophie Allison. De singer-songwriter uit Nashville bracht vorig jaar haar debuutalbum uit, een plaatje dat hier redelijk geruisloos voorbij ging, maar wel door The New York Times werd uitgeroepen tot beste album van 2018. Lucy is de eerste single uit haar nieuwe album dat nog dit jaar zou verschijnen. Deze keer gaan we wel luisteren.

4. The Who – Ball And Chain

The Who, inderdaad. Dat zijn die mannen die in 1965 in My Generation zongen dat ze zouden sterven voor ze oud zouden worden. Voor de helft van de groep is dat bewaarheid geworden, de andere helft blijft gewoon nieuwe muziek maken.

Ball And Chain is een nummer dat ze tijdens hun huidige tournee al een tijdje live spelen met orkest, maar nu komt het dus ook op een nieuw album terecht. ‘WHO’ wordt de eerste nieuwe plaat voor The Who in 13 jaar, hun dertiende in totaal.

Op de drums horen we Zak Starkey, de zoon van Ringo Starr. Hij drumde ook ooit bij Oasis, maar is intussen vast lid van The Who. Starkey leerde niet drummen van zijn vader, maar van huisvriend, legende en drumbeest Keith Moon die de drummer was van The Who tot aan zijn dood in 1978.

5. Iggy Pop – Loves Missing

Iggy Pop is nog zo’n levende legende die blijft gaan. Vijf platen met The Stooges en ondertussen ook al achttien soloplaten. ‘Free’ is daarvan de meest recente en daaruit is Loves Missing de nieuwe single. We zijn ondertussen vijftig jaar na het debuut van Iggy met The Stooges en hij voelt de klok tikken. In een recent Humo-interview zei Iggy nog: “Dat uitgerekend ik, de meest roekeloze van de drie, David Bowie en Lou Reed overleefd heb: dat verbaast me nog alle dagen. Het verbaast me zelfs alle dagen dat ik er überhaupt nog ben.”

6. Durand Jones & The Indications – Cruisin’ To The Park

We blijven nog even in het verleden hangen door de nagelnieuwe show van de al even nieuwe soulgroep Durand Jones & The Indications. Alleen klinken ze telkens weer alsof ze net uit de jaren zestig zijn overgeflitst om ons hier kennis te laten maken van de soulmuziek van weleer.

In 2016 namen Durand Jones and The Indications hun debuut met een studentenbudget op, voor hun nieuwste werk konden de heren zich volledig laten gaan. Ze zakken met het album dat ze altijd al wilden maken af naar de Botanique, waar het vijftal de Orangerie inpalmt op 14 oktober.

7. Gary Clark Jr. – Pearl Cadillac

En al wie niet aan Prince moet denken bij deze nieuwe single van Gary Clark Jr. trakteren we een pint. Bij gebrek aan Prince zelf is dit een leuke en vooral ook hele goeie invaller.

8. Boys Noize & Francis & The Lights – Why Not?

Het is niet de eerste samenwerking van Francis & The Lights die al verschillende keren heeft samengewerkt met Bon Iver en Kanye West. Deze samenwerking met Boys Noize is het resultaat van een spontane studiosessie tijdens PEOPLE Festival in Berlijn, een festival dat met Justin Vernon en The National niet de minste curatoren in huis heeft. De track wil een disco-vibe verspreiden en kwam uit via Boysnoize Records, het label van Alexander Ridha van Boys Noize.

9. Arabnormal – Scorpio

Scorpio is de debuutsingle van Arabnormal. En dat is dan weer een samenwerking tussen Younes Faltakh (ex-The Hicky Underworld) en Niek Meul (ex-Das Pop). Voeg de twee typerende sounds samen en je komt bij een funky-pop-disco-achtig iets dat Arabnormal heet.

10. Mikal Cronin – Shelter

Mikal Cronin is één van de meer onbekende namen uit dit lijstje, ook al heeft hij toch al drie soloplaten op zijn naam staan en is nummer vier onderweg. Hij maakte deel uit van niet minder dan vier groepen en werkte samen met artiesten als Ty Segall, maar nu is het dus weer tijd voor eigen werk. Op ‘Seeker’ (uit op 25 oktober) klinkt hij donkerder dan ooit, het gevolg van een aantal jaren die zowel op professioneel als persoonlijk vlak moeilijk waren. Op 21 februari is hij te bewonderen in de Botanique.

11. Wilco – Everyone Hides

Een nieuwe Wilco is altijd goed nieuws. Onlangs gaven ze een alweer weergaloos optreden in De Roma nadat ze in juni ook al twee keer gepasseerd waren in de AB. Het moge duidelijk zijn: Wilco heeft wel degelijk een stevige aanhang in ons land. Het nieuwe album ‘Ode To Joy’ is ondertussen uit en is weer typisch Wilco, zoals ook dit kleine pareltje Everyone Hides daaruit.

12. White Lies – Hurt My Heart

White Lies gaat ondertussen ook al tien jaar mee en die tiende verjaardag van hun debuutplaat ‘To Lose My Life…’ vieren de heren met een tournee. Bij ons passeren ze daarmee in het Koninklijk Circus in Brussel. Intussen werkt de groep ook wel aan nieuw materiaal. Eerder dit jaar brachten ze al het album ‘Five’ uit, maar deze Hurt My Heart verschijnt gewoon als losse single en vormt het perfecte bruggetje tussen nu en hun sound van tien jaar geleden.

13. Sam Fender – The Borders

Sam Fender is op dat punt gekomen dat we ‘m niet meer moeten voorstellen. The Borders is de volgende in een rijtje hitsingles. Door de combinatie van grote popsongs, de aanwezigheid van de saxofoon én een duidelijk sociaal geweten wordt Fender al “de volgende Bruce Springsteen” genoemd. Of hij ooit die status zal bereiken zal de tijd uitwijzen. Een La Madeleine uitverkopen kan hij al wel en iets zegt ons dat de zalen alleen maar zullen groeien in omvang. In La Madeleine speelt hij op woensdag 6 november.

14. Tones And I – The Kids Are Coming

Nog niet zo heel lang geleden schreven we dat Tones And I klaar was om ook bij ons de hitparade te bestormen. Nu staat ze officieel op nummer 1 in de Ultratop 50 met haar Dance Monkey. Als de kracht van die single is uitgewerkt staat de volgende bom – The Kids Are Coming – al klaar. Moet er nog iemand aan Billie Eilish denken?

Tones And I is de groepsnaam die de Australische Toni Watson zichzelf aangemeten heeft. Ze begon in 2016 als straatmuzikant en trok op die manier snel veel publiek. Soms ging het zelfs een beetje té goed, want door de toestromende massa’s moest de politie zelfs enkele keren een straatoptreden stilleggen.

15. Celeste – Strange

Hoog tijd voor een rustpunt en dat vinden we bij Celeste, een Brits-Amerikaanse soulzangeres die net, na de release van haar eerste ep, bij Universal heeft getekend. Het tijdloze geluid van haar fenomenale stem die doet denken aan iconen Amy Winehouse en Etta James. Half september kreeg ze nog een AB Club stil, eind november speelt ze het voorprogramma van Michael Kiwanuka in de grote zaal. Om in de gaten te houden.

16. Georgia – Never Let You Go

Nog voor op het lijstje “om in de gaten te houden”: Georgia. Deze nieuwe single kondigt haar debuutalbum ‘Seeking Thrills’ aan dat op 10 januari 2020 zal verschijnen. De voormalige drumster van Kate Tempest serveert daarop frisse hedendaagse pop. Wie wil weten hoe het er live allemaal uitziet, kan zeer binnenkort (op 19 oktober) naar De Roma in Borgerhout waar ze het voorprogramma van Metronomy zal verzorgen.

17. Tei Shi feat. Blood Orange – Even If It Hurts

Het is niet de eerste keer dat de jonge Colombiaans-Canadese zangeres en Blood Orange samenwerken, ze deden dat ook al op Hope, een nummer van Negro Swan. Die samenwerking beviel zo goed dat ze ze met hun tweetjes nog eens overdoen op Even If It Hurts. Met het nummer kondigt Tei Shi (die eigenlijk Valerie Teicher heet) haar nieuwe album ‘La Linda’ aan. Dat verschijnt op 15 november.

18. Tourist LeMC – Ubuntu

Voor het eerst in de geschiedenis van 11.11.11 schreef een artiest een exclusief nummer voor de najaarscampagne. Tourist LeMC maakte het nummer Ubuntu voor de campagne die dit jaar in het teken van Changemakers staat, mensen die veel op het spel zetten om van deze wereld een betere plaats te maken.

Tourist LeMC zelf vond onlangs inspiratie tijdens een reis naar Congo met 11.11.11 waar hij onder meer Radio Maendeleo bezocht. Dat is een radiozender die correct nieuws en democratische waarden verspreidt en ervoor zorgt dat overheden ter verantwoording worden geroepen in Bukavu en de hele Kivu-streek. Zo vertegenwoordigt de radio de belangen van het volk en is er op de zender plaats voor diegenen die vaak geen stem hebben.

Op 8 november staat Tourist LeMC in het Sportpaleis. Tourist brengt ook Bart Peeters, Raymond Van Het Groenewoud, Flip Kowlier, Wally en Alice On The Roof als gasten mee.

19. Kommil Foo – Angst Is Maar Voor Even

Geen Sportpaleis voor de broers Raf en Mich Walschaerts, maar wel een stevig gevulde agenda tot juni 2020. Ze deden mee aan het afgelopen seizoen van Liefde Voor Muziek op vtm. Daaruit werd Stilte Na De Storm een groot succes. Dat nummer eindigde onlangs erg hoog in de Lage Landenlijst op Radio 1, waar hun Ruimtevaarder overigens helemaal bovenaan stond. Nu wordt Angst Is Maar Voor Even (Spijt Is Voor Altijd) als single uitgebracht. Het is een bewerking van het nummer van de Nederlandse componist en zanger Daniël Lohues, de eigen keuze die de broers maakte.

20. Tindersticks – The Amputees

De voorbije zomer bracht onder andere een sterk optreden van Tindersticks in het Openluchttheater Rivierenhof in Deurne. Deze nieuwe single The Amputees stond die avond ook op de setlist. Het was de voorbode van het nieuwe album ”No Treasure But Hope’ dat op 15 november verschijnt.

De band van frontman Stuart Staples zal het album op 29 en 30 januari 2020 voorstellen in NTGent. in april komen ze voor de eerste keer in 15 jaar nog eens naar de AB.

21. Patrick Watson – Dream For Dreaming

Met zijn aankomende zesde album ‘Wave’ (18 oktober) doorbreekt Patrick Watson een drie jaar durende stilte. In die drie jaar is het heftig geweest: zijn vaste drummer verliet de groep, hij scheidde van zijn partner en zijn moeder stierf. Dat alles zal ongetwijfeld zijn ingang vinden naar het nieuwe album. Op 9 december staat de Canadees in Het Depot.

22. Portland – Killer’s Mind

Wat voor ons de nieuwe single van Portland zo mooi maakt is de tekst. “I heard her asking for a double/That’s when I knew she was in trouble/And the eyes were kind of glassy/When she suddenly looked towards me”. En verderop: “And so I leaned over/dryed her tears/I was the killer of her fears/And I knew I was going to save her.”

Een pracht van een liedje over liefde en het tegenkomen van precies de juiste persoon op precies het juiste moment, ook al is de start soms moeilijk. Portland stelt hun debuutalbum op 8 november voor in de AB, maar die show is al helemaal uitverkocht.

23. Perfume Genius – Eye In The Wall

Het is al eventjes muzikaal stil rond Perfume Genius. Mike Hadreas bereidt zich momenteel voor op een rol in de dansvoorstelling The Sun Still Burns waarvoor hij ook muzikale bijdragen levert. Het muziekstuk Eye In The Wall, een negen minuten durend muzikaal experiment waarin Hadreas een geheel nieuwe muzikale richting verkent, is daar een eerste voorbeeld van. Zelf omschrijft hij het als “een kosmische peep show: het gaat om kijken en bekeken worden, dansers die zich uit de Matrix hebben losgeslagen en zich overgeven aan het ware leven.”

Wie het stuk wil zien zal een tripje Verenigde Staten moeten plannen. Voorlopig wordt het stuk enkel opgevoerd in Seattle en later deze winter nog in New York, Minneapolis en Boston.

24. Almighty Mighty – Idle Away Time

Ze zijn nog volop aan de weg aan het timmeren bij Almighty Mighty. Er zijn wel wat bekende namen verbonden aan deze band, zoals Stephane Misseghers die normalerwijze de drums bestiert bij dEUS of Reinhard Vanbergen die zijn strepen al verdiende bij Das Pop en als producer bij heel wat verschillende bands. Een eerste ep is intussen uit bij [PIAS] en dit is daaruit alweer de derde single.

25. Anderson .Paak feat. Brandy – Jet Black

Anderson .Paak moeten we niet meer voorstellen. De Brandy waarmee hij op deze nieuwe single (uit het album ‘Ventura’) samenwerkt is wel degelijk de zangeres die in 1998 een hit scoorde met The Boy Is Mine (onder de naam Brandy & Monica) en in 2001 de klassieker Another Day In Paradise bewerkte aan de zijde van Ray J. Waar is de tijd?

26. Big Boi feat. Sleepy Brown & CeeLo Green – Intentions

De helft van OutKast, de helft van Gnars Barkley en één derde van het succesvolle productieteam Organized Noize uit Atlanta die meewerkte aan hits voor OutKast, dat is Intentions. Het was trouwens ook Organized Noize die zo’n wereldhit maakte van Waterfalls van TLC. Dit nieuwe nummer kondigt een album aan van Big Boi en Sleepy Brown samen. ‘Big Sleepover’ zal in 2020 verschijnen.

27. cupcaKKe – Grilling Niggas

cupcaKKe en sociale media: het is een moeilijke relatie. Begin dit jaar kwam de rapster in een psychiatrisch ziekenhuis terecht nadat ze tweette over zelfmoord. Twee weken geleden kondigde ze op datzelfde medium haar muzikaal pensioen aan. Dat werd overgenomen op allerlei muziekblogs en in de pers waarna cupcaKKe haar mededeling even plots terugtrok.

Eén ding moge duidelijk zijn: cupcaKKe blijft onvoorspelbaar en zal nooit een blad voor de mond nemen, ook niet in haar stevige grofgebekte, maar ook ontzettend lekkere nieuwe single.

28. Danny Brown – Best Life

Het nieuwe album van de jonge rapper Danny Brown heet ‘uknowhatimsayin¿‘ is net uit en wordt bedolven onder de lovende kritieken. Onder productie van Q-Tip heeft Danny Brown zijn meest soulvolle zelf gevonden wat ook wordt aangetoond door Best Life, één van zijn meest toegankelijke singles tot nu toe. Zijn boodschap is duidelijk: “Ain’t no next life / So now I’m tryna live my best life”.

29. Holy Fuck feat. Alexis Taylor – Luxe

Nog eentje om alvast op het albumlijstje van 2020 te noteren is ‘Deleter’ van Holy Fuck. Luxe is daarop het openingsnummer met gastvocalen van Alexis Taylor. En die kennen we natuurlijk van Hot Chip. ‘Deleter’ verschijnt op 17 januari.

30. Underworld – S T A R

Wie Underworld op Rock Werchter heeft bezig gezien weet met zekerheid dat zij nog helemaal niet uitgeblust zijn, ook al is Karl Hyde er ondertussen al 62. Voor Underworld is de tijd gekomen om het #DRIFT-project dat ze vorig jaar op 1 november startten af te ronden. Daarmee brachten ze elke week iets uit, dat kon muziek zijn, maar ook stukjes beeld of tekst.

Op 25 oktober komt de neerslag van dat project uit in de vorm van een nieuw album. S T A R is daaruit de eerste, redelijk geweldige, single. Voor de echte fans wordt er een volledige boxset van het project op de markt gebracht met daarin zeven cd’s, een blu-ray en een boek van tachtig pagina’s vol interviews, commentaar, teksten, foto’s en gedichten. Op 22 november geven de elektropioniers een optreden in de Lotto Arena in Antwerpen.

31. Kelsea Ballerini – Homecoming Queen?

Van Underworld naar een veelbelovende countryster is maar een kleine stap in deze lijst. Met Homecoming Queen heeft Kelsea Ballerini één van haar meest breekbare songs tot nu uitgebracht. Op Instagram schrijft ze daarover: “Ik heb geleerd dat er heel wat kracht in kwetsbaarheid zit. Ik heb geleerd dat het cliché “Niemand is perfect!” echt waar is. Als we dat ook echt mogen zijn van onszelf is het ook oké om eens een slechte dag te hebben of jezelf heel onzeker te voelen. Ik ben nog steeds op ontdekkingstocht als jonge vrouw. En dat is oké.”

32. Mandy Moore – When I Wasn’t Watching

We vragen ons allang af wanneer we hier in België de kans eens gaan krijgen om This Is Us verder te bekijken dan het eerste seizoen. In de Verenigde Staten is zopas het vierde seizoen van start gegaan met Mandy Moore nog steeds in één van de sleutelrollen. Tegelijkertijd is er nu voor het eerst in tien jaar nog eens nieuwe muziek van haar. Moore onthulde afgelopen zomer dat ze zichzelf weer vrij genoeg voelde om in de studio nieuwe muziek op te nemen. Naar eigen zeggen durfde ze jarenlang niks te doen op muzikaal vlak vanwege haar heftige huwelijk met haar inmiddels ex-echtgenoot singer-songwriter Ryan Adams. Wanneer we Moore’s album precies kunnen verwachten en wat de titel ervan gaat zijn is nog niet bekend.

33. Miles Kane – Blame It On The Summertime

Wanneer we naar buiten kijken, valt het niet langer te ontkennen: ’t is weer voorbij die mooie zomer. Dat heeft ook Miles Kane gezien en hij heeft die kans gegrepen om er een catchy maar ook nostalgische nieuwe single over te schrijven.

34. Supergrass – Next To You

Supergrass is terug en de band gaat ook weer – voor het eerst in negen jaar – weer samen optreden. In februari zullen ze een concert spelen in AB en ze zijn ook de eerste bevestigde band voor Glastonbury 2020. Muzikaal terugkeren doen ze met een cover van The Police. Next To You was destijds de openingstrack van ‘Outlandos D’Amour’ (1978) waar ook hits als Roxane en So Lonely opstonden.

35. Mika – Tiny Love

Ook Mika is terug. Hij heeft zijn nieuwe album ‘My Name Is Michael Holbrook’ uitgebracht, zijn eerste album in vier jaar. De Brits-Libanese zanger is vooral bekend van hits als Grace Kelly en Relax (Take It Easy) die allen op zijn debuutalbum ‘Life In Cartoon Motion’ stonden. Sindsdien bracht Mika nog drie albums uit, maar had hij moeite met het scoren van hits. Benieuwd of het met deze nieuwe plaat wel zal lukken. De nieuwe single Tiny Love ademt in ieder geval heel wat liefde en romantiek uit.

36. Metronomy – Wedding Bells

We kunnen er niet aan doen, maar deze single doet ons heel erg denken aan Bruiloftsklokken van Willy Sommers (1974), waarin de hoofdfiguur de bruiloftsklokken hoort luiden, maar niet voor hem. Krek hetzelfde scenario drijft Wedding Bells van Metronomy voort.

We vermeldden het hierboven bij Georgia al: Metronomy komt naar De Roma. Ze komen er hun nieuwe album ‘Metronomy Forever’ voorstellen waaruit in de aanloop ervan al verschillende singles zijn gelost. Dit vonden wij daarvan de leukste. Het optreden in De Roma gaat door op zaterdag 19 oktober.

37. Broken Bells – Good Luck

Broken Bells is nog altijd het gelegenheidsproject van James Mercer van The Shins en Danger Mouse. Twee uitstekende platen hebben ze al op hun naam staan en The High Road (2010) is wat ons betreft een moderne klassieker. Hun vorige album kwam vijf jaar geleden uit en nu is er plots weer een nieuwe single. Informatie over een eventuele nieuwe plaat hoorde daar voorlopig nog niet bij, maar de twee vrienden zijn elkaar alleszins nog niet uit het oog verloren.

38. Angel Olsen – Lark

Eentje om in de agenda te noteren is het optreden van Angel Olsen op 7 februari 2020 in De Roma. Olsen komt er haar nieuwe album ‘Lark’ voorstellen dat een paar dagen geleden verschenen is. Daarop klinkt Angel Olsen nog ambitieuzer dan anders: ze smokkelde een veertienkoppig koor en een heus orkest de studio in om er een Grote Plaat mee te maken. We zijn zeer benieuwd welke vorm dat zal aannemen op haar komende tournee.

39. Bat For Lashes – Desert Man

Ook Bat For Lashes heeft een nieuwe plaat uit. Uit ‘Lost Girls’ kwam Desert Man tevoorschijn als laatste voorsmaakje, een grote song over grote emoties als verlangen en verlies.

40. Ella Henderson – Glorious

Ella Henderson bereikte de zesde plaats in het negende seizoen van The X Factor en wist ondanks die zesde plaats wel een platencontract te versieren bij Syco Music, het label van Simon Cowell. ‘Chapter One’ verscheen in 2014 waarna er zo’n twee miljoen exemplaren van die plaat werden verkocht. Omdat de release van een opvolger telkens werd uitgesteld, werd Henderson uiteindelijk begin 2018 door Syco op straat gezet.

Verschillende keren werd aangekondigd dat een tweede studioalbum afgewerkt was. Toch zal dat (voorlopig nog) niet verschijnen. De nieuwe single Glorious is de voorloper van een gelijknamige ep die op 8 november verschijnt. De titeltrack is goed genoeg om onze interesse op te wekken.

41. Camila Cabello – Shameless

Zit wel nog bij Syco Records: Camila Cabello die sinds ze solo ging van de meidengroep Fifth Harmony is uitgegroeid tot één van de populairste popartiesten van het moment. Shameless is de helft van de dubbele single die Camila Cabello in september heeft uitgebracht. Het is de voorloper van een nieuw album dat nog dit jaar zou moeten verschijnen.

42. MEROL – Dan Maar Jij

Sinds Hou Je Bek En Bef Me in februari uitkwam heeft MEROL verschillende singles uitgebracht die samen te vatten zijn als “ik ben geil.”‘ Ook de nieuwe single Dan Maar Jij valt in die categorie. MEROL vertelt daarin dat ze goesting had en dan maar gewoon iemand uitkoos die “hooguit een zesje” was en voor “een beetje spijt aan het ontbijt” zou zorgen. De seks valt mee, “misschien zelfs een zeven”. Het openlijk zingen over seks begint met deze derde single op het herhalen van een trucje te lijken waarvan je je kan afvragen hoe lang het nog mee kan gaan, maar de teksten van MEROL zijn wél nog steeds heel leuk en spitsvondig. Op vrijdag 22 november komt MEROL naar De Roma.

43. Celine Dion – Imperfections

Vrijdag 20 september, de dag dat haar Courage World Tour van start ging in Canada, bracht Celine Dion maar liefst drie nieuwe singles tegelijk uit: Imperfections, Lying Down en Courage, waarvan wij Imperfections de beste vonden. De nummers zijn een voorproefje van haar langverwachte nieuwe album ‘Courage’, dat uitkomt op 15 november. Met haar eerste Engelstalige album in zes jaar, slaat Celine Dion een nieuwe creatieve richting in. Op 28 en 30 mei 2020 staat de zangeres ook in het Sportpaleis in Antwerpen.

44. Sioen – Little Girl

Ook Sioen heeft een nieuwe single gelanceerd. Little Girl is de voorloper van ‘Messages Of Cheer & Comfort’ dat eind januari 2020 zal verschijnen. Het is een verzameling songs die voor troost en plezier moeten zorgen in deze harde wereld. Dat nieuwe album is al verschenen in Zuid-Korea waar Sioen zeer populair is. Momenteel hebben twee Belgen al een exemplaar: koning Filip en koningin Mathilde. Sioen gaf hen zijn album cadeau na een optreden in het Zuid-Koreaanse Seoel, waar het vorstenpaar op staatsbezoek was.

45. Arno – Court-circuit Dans Mon Esprit

Arno heeft zijn nieuwe album net uit. ‘Santeboutique’ wordt overal lovend onthaald. De nieuwste release daaruit is Court-circuit Dans Mon Esprit dat vergezeld ging van een knappe videoclip.

46. Robbie Robertson feat. Glen Hansard – Dead End Kid

Trauma’s blijf je een heel leven met je meedragen. Robbie Robertson – gitarist in en de belangrijkste songschrijver van The Band – is er nu 76 en zingt op zijn nieuwe bluesy single Dead End Kid over hoe hij zijn hele leve lang diegene hun ongelijk probeert te bewijzen die aan hem en zijn ambities twijfelde toen hij opgroeide in Toronto. De bijhorende plaat ‘Sinematic’ is zijn eerste plaat in acht jaar én uitstekend spul.

47. Thomas Dybdahl – 45

Leeftijd zal voor altijd een ding blijven. Ook de Noorse singer-songwriter Thomas Dybdahl zingt op zijn nieuwe plaat over angst om niets verwezenlijkt te hebben op zijn 45e. Voor de opnames gebruikte Dybdahl een oude bandrecorder die hij had geërfd van zijn grootvader. Daarop vondt hij oude opnames terug uit de jaren 60, waarop de vader en ooms van Thomas spraken over hun dromen voor de toekomst. Deze gesprekken werden gebruikt ter inspiratie voor het lyrische thema van de nieuwe single: het bekende verhaal ‘vertrek uit deze plaats, nu het nog kan’ en een beschouwing van ambities en doelen die horen bij het ouder worden.

In eerste instantie stond een ep op de planning, maar uiteindelijk liepen de opnames uit tot een volwaardig album dat op 14 februari 2020 zal uitkomen.

48. Chelsea Wolfe – Deranged For Rock & Roll

Wie het voorheen moeilijk had met Chelsea Wolfe kan haar nieuwe album ‘Birth Of Violence’ eens een kans geven. Die klinkt anders – toegankelijker – dan de platen die we al van haar kenden. De ‘nieuwe weg’ is eigenlijk ook een oude, en een terugkeer naar haar vroegere werk.

49. RHEA – Stuck In The Middle

En dan wordt het nog eens hoog tijd voor de gitaar. We hebben een pak talentvolle gitaarbands in eigen land. Denk daarbij maar aan SONS of Equal Idiots, maar vergeet ook het Gentse RHEA niet die de laatste jaren heel wat getoerd en internationaal opgetreden hebben. Stuck In The Middle is de nieuwe single uit de ep ‘Lust For Blood, Pt. 1’. Deel 2 verschijnt later dit jaar nog.

50. Lindemann – Steh Auf

Hoewel Till Lindemann nog volop bezig is met Rammstein en met zijn band nog dit jaar een plaat uitbracht, staat het volgende alweer op til (haha, ook til). Lindemann vormt de gelijknamige band met Peter Tätgren, een goeie vriend die actief is in de Metalscene.

Sinds 2015 vormen ze samen Lindemann. Oorspronkelijk voor maar één of twee nummers, maar het was zo leuk dat er een album kwam in 2015, dat vervolgens in Duitsland en Finland meteen tot op nummer 1 ging. Daarop verschijnt nu een vervolg, ‘F&M’, uit op 22 november. Steh Auf is daaruit de eerste single.

51. Sylvie Kreusch – Come Around

Sylvie Kreusch zong in het verleden bij Soldier’s Heart, maar begon toen die band ter ziele ging zelf aan muziek te werken. De laatste jaren was ze regelmatig op te merken bij Warhaus op het podium (en soms ook te horen op de platen).

Ze vormde een koppel met Maarten Devoldere, één van de frontmannen van Balthazar en de frontman van Warhaus, maar die relatie is nu op de klippen gelopen. De twee willen wel nog professioneel samenwerken, maar nu is het eerst aan Sylvie om haar eerste solo-ep voor het voetlicht te brengen. Die gaat niet toevallig over de liefde en heet ‘BADA BING! BADA BOOM!’. Wie Sylvie Kreusch live aan het werk wil zien, kan op 27 november naar de AB.

52. Belle & Sebastian – This Letter

De Schotse band brachten in 2018 en 2019 drie ep’s uit waarin ze volop aan het experimenteren gingen in verschillende stijlen, maar voor de soundtrack voor de film Days Of The Bagnold Summer, die ze helemaal schreven, keren ze terug naar de basis: fijne pop, af en toe een streepje melancholie. This Letter is van het mooiste dat op de soundtrack te vinden is.

53. Benjamin Francis Leftwich – Elephant

Benjamin Francis Leftwich is misschien niet meteen de bekendste naam, maar hij timmert toch al drie platen lang aan de weg. Zijn nieuwe, bloedmooie, single Elephant gaat over dingen durven bespreken, in plaats van ze als een olifant in de ruimte te laten staan.

54. Jeff Goldblum & The Mildred Snitzer Orchestra – Let’s Face The Music And Dance

Naast acteur is Joff Goldblum ook een getalenteerd jazzpianist. Dat liet hij voor het eerst horen op ‘The Capital Studio Sessions’, zijn eerste studioalbum. Dat smaakte duidelijk naar meer, want binnenkort verschijnt ‘I Shouldn’t Be Telling You This’. Daarop zingen onder andere Sharon Van Etten, Fiona Apple en Anna Calvi mee.

Op de eerste single Let’s Face The Music And Dance is het Sharon Van Etten die de zang voor haar rekening neemt. Het nummer is een klassieker van Irving Berlin.

55. Guy Verlinde – Dance Through The Night

Op 9 september – Wereld Zelfmoord Preventie Dag – bracht Guy Verlinde deze pakkende nieuwe single uit. Hij schreef het nummer voor een goeie vriendin die hij acht jaar geleden verloor omdat ze uit het leven was gestapt. Hij speelde het nummer op haar afscheidsdienst. Pas nu heeft hij de kracht gevonden om het nummer op te nemen en uit te brengen. Het nummer is terug te vinden op ‘All Is Forgiven’, de plaat die hij eerder dit jaar uitbracht.

56. Van Morrison – Dark Night Of The Soul

Hierboven hadden we al enige woorden over voor The Who en voor Robbie Robertson, maar ook Van Morrison weet van geen ophouden. Op 25 oktober brengt hij zijn nieuwe album ‘Three Chords & The Truth’ uit, zijn 41e (!) album en zijn vijfde album sinds 2016. Daarbij zat de laatste jaren al te vaak wat inwisselbaar werk in, maar de eerste single Dark Night Of The Soul is een klein meesterwerkje van zes minuten en belooft dus veel voor dat nieuwe album.

57. Richard Hawley – Ballad Of A Thin Man

En eindigen doen we deze maand met Richard Hawley. Hij coverde deze klassieker van Bob Dylan voor het vijfde seizoen van Peaky Blinders dat sinds afgelopen vrijdag op Netflix staat.

Gesponsorde artikelen