Deze 61 nummers uit de maand februari moet je volgens ons gehoord hebben: met onder andere Balthazar, Lianne La Havas, Jason Isbell, The Weeknd, Lady Gaga, The Strokes, Tessa Dixson en Alanis Morissette

De tweede en kortste maand van het jaar 2020 is ook alweer voorbij en dus is het weer tijd voor een muzikaal overzicht. Ook deze maand was het weer drummen voor een plaatsje: 61 keer konden we niet anders dan toezeggen, wat weer een bonte playlist oplevert waarin geen plaats is voor hokjesdenken. De volledige Spotify-lijst kan je onderaan terugvinden.

1. Balthazar – Halfway

Februari was een topmaand voor Balthazar, want niet alleen won de groep de MIA voor Best Alternative en voor Beste Auteur/Componist, voor de frontmannen Jinte Deprez en Maarten Devoldere, ook speelde de groep drie uitverkochte concerten in de Cirque Royal. De ‘Fever’-tournee is nog altijd in volle gang en ook onderweg is de groep blijven werken, zo blijkt. Halfway is daar het nieuwste resultaat van en bevat alle kenmerkende Balthazar-elementen.

2. PINS – Hot Slick

Veel minder bekend bij ons is het uit Manchester afkomstige PINS. Ze werkten al samen met Iggy Pop en werkten voor deze opzwepende disco-achtige track samen met Jamie Hince van The Kills. Toppertje!

3. The Weeknd – After Hours

The Weeknd staat nu al wekenlang te blinken aan de top van de Ultratop 50 en heeft nu met Blinding Lights een grote hit in de zuiverste zin van het woord. We zijn zeer benieuwd naar het nieuwe album ‘After Hours’ dat op 20 maart al zal verschijnen. De titeltrack duurt een flinke zes minuten en krijgt pas na twee minuten een beat mee. Het zou een perfecte opener kunnen zijn voor het concert dat is aangekondigd voor het Sportpaleis op maandag 26 oktober.

4. Hooverphonic – Release Me

Er is al veel inkt gevloeid over de nieuwe single van Hooverphonic en wat er te lezen stond was niet altijd even vriendelijk. Toch, wie objectief luistert naar het nieuwe nummer van Alex Callier en de zijnen zal moeten toegeven dat het nog wel meevalt. Of we ermee gaan opvallen op het Eurovisiesongfestival is nog een andere zaak. Dat weten we op 12 mei, want Hooverphonic zal in Rotterdam tijdens de eerste halve finale aantreden.

5. Billie Eilish – No Time To Die

Geen Songfestival voor Billie Eilish, wel leverde ze de titeltrack aan voor de nieuwe Bond-film die vanaf 8 april bij ons in de zalen zal spelen. Opvallend is dat Billie Eilish haar eigen sound amper heeft moeten aanpassen om toch een nummer af te leveren dat aanleunt bij het allerbeste uit de Bond-traditie. Die uithaal naar het einde toe blijft het grootste kippenvelmoment.

6. Sam Smith – To Die For

Van de vorige Bond-soundtrack waren we minder fan. Sam Smith leverde toen Writing’s On The Wall voor Spectre, waarvoor een meesterlijk nummer van Radiohead werd genegeerd. We proberen het te vergeten, maar het blijft moeilijk. We zijn meer te spreken over To Die For, de nieuwe single van Smith en de titeltrack van zijn derde album. Dat zal verschijnen op 1 mei.

7. Lianne La Havas – Bittersweet

Bittersweet summer rain/I’m born again” zingt Lianne La Havas in haar nieuwe single. Het is haar eerste nieuwe werk sinds de plaat ‘Blood’ uit 2015 en een daarop aansluitende ep uit 2016. Over een nieuwe plaat zijn er nog geen details geweten, maar die zit er zeker aan te komen. Als alles wat daarop staat zo heerlijk sleept als Bittersweet, dan gaan we zeker kijken wanneer ze op Rock Werchter speelt op donderdag.

8. Phoebe Bridgers – Garden Song

Op zaterdag staat Phoebe Bridgers op datzelfde festival, op The Slope, en dat willen we nu al met stip aanduiden. Phoebe Bridgers heeft immers nog nooit iets slecht gedaan. Of ze nu samenwerkt met Conor Oberst (als Better Oblivion Community Center) of met Matt Berninger (op diens eerste solosingle) of het helemaal op haar eentje doet: altijd weet je dat er groot talent aan het werk is.

9. IBE – Perfect Storm

Het blijft goed gaan voor IBE, de winnaar van de meest recente editie van The Voice Van Vlaanderen die vorige zomer al op Rock Werchter stond en dit voorjaar opnieuw de clubs intrekt. Op Perfect Storm, een aanstekelijke popsingle, laat IBE een nieuwe kant van zijn muzikale zelf horen. IBE speelt op 18 april op Little Waves in Genk, op 26 april in Cactus Brugge, op 3 mei in Het Depot in Leuven en op 9 mei in een uitverkochte Trix.

10. Meek Mill feat. Justin Timberlake – Believe

Justin Timberlake was subtiel, maar duidelijk aanwezig in februari. Met SZA bracht hij een nieuw nummer uit voor de soundtrack van de derde film van The Trolls (Trolls World Tour), maar dat nummer selecteerden we niet. Zijn samenwerking met rapper Meek Mill is immers een stuk aanstekelijker.

11. Zwangere Guy feat. Blu Samu & Yseult – BRUTAAL

Zwangere Guy moest met lege handen weer huiswaarts keren van de MIA’s. Onterecht als je ’t ons vraagt, want in 2019 bracht hij niet één, maar twee uitstekende platen uit. Uit die tweede komt ook de nieuwe single BRUTAAL, waarop hij de handen in elkaar slaat met nog meer Brussels talent.

12. Liesa Van Der Aa – Melody

Het nieuwe project van zangeres, muzikante en actrice is niet voor één gat te vangen. ‘Easy Alice’ is een plaat én een film. In een manifest verduidelijkt Van Der Aa dat de plaat gelinkt dient te worden aan thema’s als schuld, afzondering, schizofrenie, seks en verlangen naar onthechting. De plaat wordt geopend door Melody en ook als je alle onderliggende lagen niet mee hebt, kan je je gewoon laten meedrijven op de funky Prince-achtige muziek.

13. MEDS – Sativa

We hangen al een paar nummers in België en ook dit nieuwe talent is Belgisch. MEDS heet eigenlijk gewoon Melanie De Saedeleer en zij werkte het laatste jaar aan veel nieuwe muziek. Het eerste resultaat daarvan is deze Sativa, de eerste single van haar ep die in april zal uitkomen. Dat zij een talent is om stevig in de gaten te houden toonde ze onlangs ook op het showcasefestival Eurosonic in Groningen.

14. Flying Horseman – Set Reset

‘Rooms/Ruins’ van Flying Horseman was één van onze favoriete platen van het jaar 2018. Iedereen is het er dan al zowat over eens dat Bert Dockx (die naast deze groep nog verschillende muzikale projecten heeft lopen) een muzikaal genie is. Set Reset is één van de twee voorsmaakjes die in februari werden gelost in aanloop naar een nieuw album. Voor het nieuwe album ‘Mothership’ (release: 17 april) werkte Flying Horseman samen met producer Jasper Maekelberg, bekend van onder meer Faces on TV en Baltahzar. Hoe één en ander live klinkt kan je gaan beluisteren en bekijken op Les Nuits in de Botanique op 2 mei, in de Handelsbeurs in Gent op 9 mei en in De Roma in Borgerhout op 28 mei,

15. Faces On TV – Time After Time

Ondertussen werkt Jasper Maekelberg ook zelf nog vlijtig aan nieuwe muziek. Time After Time heeft niets te maken met Cyndi Lauper, maar verhaalt over de nasleep van een relatiebreuk. “Ik begon dit nummer als een jam, ik en mijn drumcomputer, ik maakte loopjes tot ik een fijne groove te pakken had. Ik probeerde nog honderd verschillende pistes, echte drums, strijkers, maar niets werkte beter dan die eerste ruwe versie. Alles wat ik toevoegde ging ten koste van de directheid van de demo. Dus ik belde Pomrad, hij speelde er keys op, en dat was dat. Ik gebruikte zelfs de gitaarsolo van de demo. (yep dit nummer bevat een gitaarsolo).”

Live is Faces On TV te bekijken op 29 april in de Vooruit in Gent en op 30 april in Trix in Antwerpen.

16. Glass Animals – Your Love (Déjà Vu)

Glass Animals en Faces On TV klinken als muzikaal verwante zielen en dus hebben we ze in deze playlist na elkaar geplaatst. In 2018 raakte drummer Joe Seaward zwaar gewond bij een verkeersongeluk, wat Glass Animals ertoe noopte om een aantal concertdata te annuleren. Twee jaar later is de band weer helemaal klaar om het optreden te hervatten. Wanneer de nieuwe plaat uitkomt, is nog niet helemaal zeker, wél weten we dat het hun eerste album in vier jaar wordt.

17. Moses Sumney – Cut Me

Er is werk aan de winkel, want hoewel ‘græ’ pas was aangekondigd voor 15 mei is er nu al een eerste deel van de plaat te streamen. Met name de eerste 12 van de 20 nummers die de plaat in totaal zal tellen zijn nu al te beluisteren via de diverse streamingkanalen. Daarbij hoort ook de nieuwe single Cut Me, die heel warm en soulvol klinkt.

18. Anne-Marie – Birthday

Jezelf vieren, het blijft iets waar we zelf moeite mee hebben. Geen grote verjaardagsfeesten voor ons dus, maar Anne-Marie houdt er wel van. Zelf moet ze nog wachten tot 7 april voor ze haar 29e verjaardag kan vieren, maar in de tussentijd geeft ze, om de release van haar nieuwe single Birthday te vieren, over de hele wereld verjaardagsfeesten.

19. The 1975 – The Birthday Party

We zijn nog niet klaar over verjaardagen, want ook The 1975 heeft er inspiratie in gevonden. The Birthday Party is het zoveelste voorproefje van het album ‘Notes On A Conditional Form’, waarvan de release is uitgesteld naar 24 april. Na het vrolijke Me & You Together Song klinkt The 1975 hier weer helemaal anders en die diversiteit zal ook kenmerkend zijn voor het album, volgens frontman Matty Healy. Enerzijds zullen we er grote en bombastische songs op terugvinden, anderzijds songs als dit, waar de groep een meer folky en pure sound zal opzoeken.

20. Coldplay – Cry Cry Cry

Coldplay liet op hun album ‘Everyday Life’ van eind 2019 ook een grote variëteit aan klanken horen, waarbij het wiegeliedje Cry Cry Cry één van de meest opmerkelijke songs was. Nu is er een videoclip bij het nummer.

21. Froze feat. Nol Havens – De Ballade Van Suzanne

Na Witte Wolke was het afwachten of de Brusselse rapper een blijvertje zou blijken of niet. De nieuwe single heet De Ballade Van Suzanne en is een soort van herwerking van Suzanne van V.O.F. De Kunst, waarvan de groep ook een herwerking maakte in het Engels met de titel Susanna onder de naam The Art Company. Ook Nol Havens van V.O.F. De Kunst zélf doet trouwens op deze nieuwe versie mee.

22. Froukje – Groter Dan Ik

We blijven even in Nederland voor zangeres Froukje. Zij maakte een nummer over het klimaatprobleem om aandacht te vragen voor de problematiek. Dat deed ze onder de titel Groter Dan Ik, maar ze verduidelijkt: “Het klimaatprobleem is groter dan ik, maar niet groter dan wij. Luister eens naar de tekst, ’t is straf.

23. MEROL – Binnendingen

MEROL hebben we dan leren kennen om expliciete speelse teksten die bol stonden van de seksualiteit zoals Hou Je Bek En Bef Me, maar in haar nieuwe single Binnendingen kiest zij ook gewoon voor de gezelligheid binnen.

24. Wilma Archer feat. Laura Groves & Samuel T. Herring – Decades

Wilma Archer werkte tot nu toe vooral achter de schermen in de muziekwereld en was producer voor onder andere Jessie Wazre en Celeste. Op 3 april kiest hij voor het eerst helemaal voor zichzelf. Voor de vocalen schakelt hij wel nog het liefst hulp van buitenaf in. Je hoort onder andere de kenmerkende stem van Samuel T. Herring van Future Islands.

25. Nathaniel Rateliff – All Or Nothing

Kiest ook helemaal voor zichzelf dezer dagen en laat The Night Sweats dus even op stal staan: Nathaniel Rateliff. Op zijn nieuwe soloalbum ‘All Or Nothing’ brengt hij een ode aan zijn goeie overleden vriend en producer Richard Swift en verwerkt hij een scheiding. Gelukkig brengt lijden heel vaak mooie muziek voort, waardoor het vast ook heel mooi zal worden op 24 april in de Capitole in Gent.

26. Grimes – Delete Forever

Wanneer Grimes een nieuw album uitbrengt, kan je je best aan alles verwachten, behalve aan wat te verwachten valt. Het was dan ook schrikken toen een heel normaal en toegankelijk nummer als Delete Forever het nieuwe album ‘Miss Anthropocene’ vooruit ging. Intussen is het nieuwe album uit en we kunnen geruststellen: Grimes is nog steeds eigenzinnig.

27. Christine & The Queens – People, I’ve Been Sad

De Franse zangeres Héloïse Letissier heeft de voorbije jaren naam gemaakt onder de naam Christine & The Queens. Toen de nieuwe single People, I’ve Been Sad uitkwam verwachtte iedereen een aankondiging van een opvolger voor het album ‘Chris’ uit 2018, tot op vrijdag 28 februari plots een nieuwe ep uit de lucht viel. Op ‘La Vita Nuova’ staan naast deze single nog vier nieuwe nummers.

28. Jehnny Beth – Flower

Er staan ook deze maand weer heel wat vrouwen in onze lijst, zo ook Jehnny Beth. Zij is het bekendste gezicht van de punkband Savages, maar heeft de laatste jaren toch veel behoefte aan ruimte om dingen solo te doen. Zo werkte ze al samen met Gorillaz en trad ze op met The xx, maar nu komt er voor het eerst ook een soloalbum aan. ‘TO LOVE IS TO LIVE’ (in hoofdletters) verschijnt op 20 mei. Op zondag 5 juli staat ze op Rock Werchter, op The Slope.

29. Lucinda Williams – Man Without A Soul

Dreigende bluesgitaren horen we ook bij muzikale legende Lucinda Williams. Zij brengt haar nieuwe album ‘Good Souls Better Angels’ uit op 24 april.

30. Perfume Genius – Describe

De tijd dat Mike Hadreas als Perfume Genius indringende pianosongs maakte die zelden de 2,5 minuut overschreden ligt al een aantal jaren achter ons. Ook de nieuwe single Describe zit muzikaal weer behoorlijk vol, met de gitaren op de voorgrond. Vroeger duurde een album van Perfume Genius geen halfuur, het nieuwe ‘Set My Heart On Fire Immediately’ zal de 50 minuten overschrijden. De nieuwe plaat ligt vanaf 15 mei in de rekken.

31. Jon Hopkins – Scene Suspended

De dromerige outro van Perfume Genius maakt een overgang naar een instrumentaal rustmoment van Jon Hopkins perfect in deze playlist. De track komt volgens Hopkins voort uit een periode die gekenmerkt werd door grote veranderingen en dat is ook muzikaal te horen: Scene Suspended is opnieuw erg minimalistisch, maar daardoor des te mooier. Ook live wordt het geheel anders: dit jaar zal Hopkins de hort optrekken met bevriende muzikanten om samen met hen composities voor piano, viool of cello te spelen. Op 1 april valt dit te aanschouwen in de Cirque Royal in Brussel. Doe jezelf een plezier.

32. Sander De Keere – It Was Night

Perfect aansluitend hierbij is Sander De Keere, nog een relatief nieuwe naam in de muziekwereld. Zijn eerste single Pulse kwam vorig jaar uit, nu is er een nieuwe dubbele single waarvan deze It Was Night het eerste gedeelte is. Dit rustpuntje tussen alle hectiek is ook van een videoclip voorzien.

33. Jason Isbell & The 400 Unit – Be Afraid

Om goed op voorhand in de agenda te noteren: op zaterdag 14 november speelt Jason Isbell met zijn groep The 400 Unit in De Roma. Ze komen er dan hun nieuwe album ‘Reunions’ voorstellen dat op 15 mei zal verschijnen. Jason Isbell en zijn groep kunnen moeiteloos schakelen tussen stadionanthems (zoals deze nieuwe single) en kleine pareltjes (check het bloedmooie If We Were Vampires maar eens). Op de nieuwe plaat wordt het allemaal wat grootser en breder, maar het blijft ook allemaal Jason Isbell.

34. Sam Fender – Hold Out

Van Jason naar Sam. Sam Fender is in korte tijd een naam geworden die niet meer weg te denken valt. De jonge Brit is opnieuw op tournee vertrokken en daar hoorde een nieuwe single bij waarin die kenmerkende saxofoon weer erg aanwezig is. Bij ons stond hij in een uitverkochte AB. En iedereen zag dat het weer goed was.

35. Noel Gallagher’s High Flying Birds – Come On Outside

Wat Noel Gallagher van Sam Fender vindt, weten we niet, maar we hebben wel de indruk dat Noel sinds hij niet meer zo veel met zijn broer Liam moet optrekken om Oasis draaiende te houden milder is geworden. Muzikaal is hij in ieder geval beginnen experimenteren, met erg wisselvallige resultaten. Come On Outside is dan weer een nummer waarop hij heel erg bij de Oasis-sound aanleunt en dat vinden we ook wel weer eens leuk. Het nummer zal terug te vinden zijn op de nieuwe ep ‘Blue Moon Rising’ die volgende week verschijnt.

36. School Is Cool – Things That Don’t Go Right

Volgende week zondag, 8 maart, verschijnt dan weer het nieuwe album van School Is Cool en daarvan is nu de meer dan zes minuten durende titeltrack vrijgegeven. Daarin horen we School Is Cool zoals we ze nog maar zelden gehoord hebben en klaagt Johannes Genard aan dat we ’t alleen maar hebben over de dingen die niet goed gaat in de wereld. Op 16 april stelt de groep ‘Things That Don’t Go Right’ voor in Charlatan in Gent, op 18 april in Trix in Borgerhout en op 24 april in de Ancienne Belgique in Brussel.

37. Leonard Cohen – Moving On

Je moet ’t maar doen, al jarenlang overleden zijn en toch nog uitpakken met een nieuwe videoclip. Leonard Cohen kan het. De videoclip is een ode aan het Griekse eiland Hydra waar Cohen bij leven en welzijn graag vertoefde.

38. Buzzard Buzzard Buzzard – John Lennon Is My Jesus Christ

The Beatles kwamen ooit in de problemen omdat John Lennon had gezegd dat The Beatles groter waren dan Jezus. Vele jaren later geeft de jonge band Buzzard Buzzard Buzzard gewoon nog een keer gelijk. Maar vergis je niet: dit nummer is meer dan een ode aan John Lennon, het gaat verderop ook over Marc Bolan van T. Rex, David Bowie en Bill Fay. Een compacte en plezante song.

39. The Strokes – At The Door

The Strokes zijn terug en het straffe is: ze komen deze keer ook naar België. Dat is redelijk zot nieuws omdat de groep nog maar één keer eerder in ons land speelde, in de AB in 2002. Deze keer staan ze op Rock Werchter, daar staan ze op de zaterdag hoog geprogrammeerd op de Main Stage.

Er komt voor het eerst in zeven jaar weer een nieuw album waardoor het erg uitkijken was naar de eerste geluiden van ‘The New Abnormal’ (release op 10 april). Toen At The Door dan verscheen was er aanvankelijk teleurstelling en verwarring, want was dit het nu? We geven één raad: luister nog eens. ’t Is echt goed!

40. Jack Garratt – Time

Ook op de terugkeer van Jack Garratt was het een jaar of vier wachten. Zijn nieuwe album verschijnt pas op 29 mei, maar een concert is er al volgende week. Op woensdag 4 maart staat de man in de Botanique in Brussel. We zijn niet altijd onverdeeld fan geweest, maar de nieuwe single Time is van het beste dat hij al afgeleverd heeft.

41. Tessa Dixson – Tender Me

Het is amper te bevatten dat Tessa Dixson bij De Nieuwe Lichting van Studio Brussel van vorig jaar zat, ze lijkt al veel langer mee te draaien. In ieder geval bereidt de Amerikaans-Belgische zangeres nu ook een debuutplaat voor waarin ze haar hele kunnen wil belichten en dus klinkt de eerste single wel wat anders dan wat we van haar gewend zijn. De single die de plaat vooraf gaat heet Tender Me, de plaat is er al op 13 maart, het concert waarop ze die plaat voorstelt volgt op 15 mei in de AB Box.

42. King Princess – Ohio

Vorig jaar bracht King Princess haar debuutalbum ‘Cheap Queen’ uit, maar toen ze die plaat live kwam spelen op Rock Werchter viel toch vooral het gitaarnummer Ohio op. Dat speelde ze al vaak en was uitgegroeid tot een publieksfavoriet, maar was nog niet op plaat te vinden. Tot nu. Ohio is nu haar nieuwe single. Het zal ongetwijfeld te horen zijn wanneer Mikaela Straus – zoals ze echt heet – op 25 mei in het Sportpaleis het voorpgogramma van Harry Styles zal spelen.

43. Alanis Morissette – Smiling

Het niveau van haar plaat ‘Jagged Little Pill’ heeft Alanis Morissette sindsdien nooit meer gehaald. Niet verwonderlijk dus dat de zangeres nu op tournee trekt om de 25e (!) verjaardag van het album in de verf te zetten. Een Belgische datum is er daarvoor (nog) niet, in Nederland komt ze wél langs. Ondertussen bereidt de zangeres ook een nieuwe plaat voor. ‘Such Pretty Forks In The Road’ verschijnt op 1 mei, wordt haar negende album in totaal en haar eerste in acht jaar tijd. Zo goed als op de nieuwe single Smiling heeft ze al lang niet meer geklonken.

44. Tout Va Bien – This Is How We Say Goodbye

Het is lang geleden dat we ons de vraag “Hoe zou het met Tout Va Bien zijn?” nog eens gesteld hadden. Blijkt dat Jan-Wouter Van Gestel, die één van de winnaars was van de eerste editie van De Nieuwe Lichting in 2013, in Australië zat, maar dat hij er heel wat met heimwee te kampen kreeg omdat hij familie en vrienden niet zomaar kon opbellen vanwege het tijdsverschil. Of er ook een nieuwe plaat zit aan te komen is niet meteen duidelijk, maar het leverde hem alleszins wel inspiratie op voor deze comebacksingle die iets gemeen heeft met The Universal van Blur.

45. Jonathan Wilson – Oh Girl

De vorige single van Jonathan Wilson die we hier bespraken was heel erg up-tempo, maar Oh Girl kwam voort uit het verlangen van Wilson om een ballade te maken waarin hij terugkijkt op de mooie tijd die hij met iemand had gedeeld. Of het nieuwe album ‘Dixie Blur’ nu meer up-tempo dan wel trager zal zijn, moeten we nog afwachten tot volgende week vrijdag, 6 maart. Een maand later – 6 april – stelt de zanger zijn nieuwe album voor in de Rotonde van de Botanique.

46. Ratboys – Anj

Julia Steiner van het duo Ratboys – afkomstig uit Chicago – brengt op Anj dan weer een ode aan haar babysitter, die Angie heette. Het nummer verhaalt over die momenten wanneer Anj haar als baby of als klein kind vasthield of troostte. Het nieuwe album ‘Printer’s Devil’ van Ratboys is nu uit.

47. RHEA – If Only

Het gebeurt niet zelden dat we aan Royal Blood moeten denken als we naar RHEA luisteren, of omgekeerd. En ook met de nieuwe single If Only is het weer zo. Het nummer is de eerste voorloper van hun ep ‘Lust For Blood, Part II’, dat eigenlijk al voor eind 2019 beloofd was, maar er nu eindelijk zit aan te komen.

48. Pearl Jam – Superblood Wolfmoon

Het vermoeiende aan in het jaar 2020 leven is dat je als band maar naar originele manieren moet blijven verzinnen om een klein beetje aandacht te kunnen krijgen, zelfs al promoot je net als Pearl Jam je 11e album en heb je al lang niets meer te bewijzen. Zo kon je onlangs een preview van de nieuwe single Superblood Wolfmoon horen door je gsm op de maan te richten. Of er ook effectief mensen dat gedaan hebben? Wij alvast niet. Toen we dan uiteindelijk het héle nummer konden horen, konden we wel weer vaststellen dat het alwéér een fijne nieuwe single betrof. Pearl Jam is de headliner van Rock Werchter op de eerste dag, donderdag 2 juli.

49. Arabnormal – Digital Veil

Eén keer eerder stond Arabnormal al eens eerder in deze lijst. Dat was in september 2019 toen er voor het eerst sprake was van dit project en we leerden dat Arabnormal een samenwerking was tussen Younes Faltakh (ex-The Hicky Underworld) en Niek Meul (ex-Das Pop). Ondertussen is er een hele plaat van de heren en een nieuwe single was gewenst om die release wat luister bij te zetten. Goeie single wel weer.

50. DIRK. – Artline

Een paar jaar geleden schreven we DIRK. nog als dirk. De kleine lettertjes zijn dus ingeruild voor grotere exemplaren. Er komt ook een nieuw album aan dat de lijn van de eerste plaat ‘Album’ (2018) doortrekt, maar volgens frontman Jelle Denturck misschien wel nog net iets steviger klinkt. Verder wist hij ook nog in Humo: “De tekst doet er geen zak toe. Het gaat over de klank en de sfeer.” Is genoteerd!

51. Hypochristmutreefuzz – Ode To The Night

Er zijn zo van die momenten waarop wij heel erg dankbaar zijn voor de copy/paste-functie. Eén van die momenten is wanneer wij het willen hebben over ‘Hypopomonstrosesquipedaliophobia’, de debuutplaat van Hypochristmutreefuzz (dat kunnen we ondertussen wél zelf!) uit 2017. De groep bereidt immers een nieuwe release voor. De titel is ‘HYPNOS’ – een titel die we makkelijker kunnen onthouden – en de release is voorzien voor 27 maart. Eerste single Ode To The Night klinkt alvast heel erg lekker, en uiteraard ook redelijk geflipt.

52. GLINTS – Minimum Wage

GLINTS zouden we in feite niet meer moeten voorstellen en dat is opmerkelijk, want zijn debuutplaat ‘Choirboy’ komt pas uit op 6 maart. Die dag zal hij die plaat ook voorstellen in de AB Box. Deze zomer is Jan Maarschalk Lemmens één van de Belgische namen op de affiche van Rock Werchter. Hij speelt er in de KluB C op zondag 5 juli.

53. Everything Is Recorded feat. Ghostface Killah & Infinite Coles – 03:15 AM/CAVIAR

We vertellen het verhaal graag nog een keer omdat het zo fascinerend is: producer Richard Russel was voor Everything Is Recorded vooral bekend als platenbaas en producer. Hij is de man die bands als Radiohead, The xx en Vampire Weekend een contract onder de neus schoof en degene die FKA Twigs, Adele en King Krule ontdekte. In 2013 werd Richard Russell ziek. Hij werd op zekere dag verlamd wakker, een gevolg van – zo bleek later – de auto-immuunziekte die zijn lichaam in was geslopen, het syndroom van Guillain-Barré. Hij begon te musiceren als therapie.

Als Everything Is Recorded gaat Russel nu mooie samenwerkingen aan en vermengt hij soul, hiphop en elektronica alsof het niets is. Zijn nieuwe album ‘Friday Forever’ komt uit op 3 april, neemt een klassiek nachtje uit als startpunt en loopt helemaal door tot de zaterdagochtend. Voor de nieuwe single deed Richard Russel een beroep op de jonge soulzanger Infinite Coles en zijn vader, hiphop-legende Ghostface Killah.

54. Boys Noize feat. Rico Nasty – Girl Crush

Wie tot hier is geraakt in de lijst beschikt over wat doorzettingsvermogen. Vanaf hier mag het dan ook wel eens wat zotter, precies zoals op fuiven waar je nog met enkelen op de dansvloer overblijft. Dit zou dan best eens iets kunnen zijn dat er zou kunnen spelen: de trage heftige, bijna industriële beats. Je gaat ze ook kunnen horen op 14 maart in de Gentse Kompass, want dan komt Boys Noize daar een vier uur durende set draaien.

55. Love Regenerator – The Power Of Love II

Love Regenerator, zegt ons niets. Maar als we vertellen dat dit eigenlijk een nieuw project is van een zekere Calvin Harris dan zijn er wél oren gespitst. In feite is Love Regenerator niet meer dan Calvin Harris die zich eens wilde amuseren met jaren 90-achtige muziek. En wij met hem. Onder de naam van zijn nieuwe project heeft hij nu twee ep’s uitgebracht.

56. Lady Gaga – Stupid Love

Lady Gaga is terug. Het is voor het eerst sinds haar vertolking in de film ‘A Star Is Born’ (2018) dat de zangeres nog eens uitpakt met nieuwe muziek. Een grote verandering lijkt de experimentele periode van de nu 33-jarige zangeres niet met zich te hebben meegebracht, maar toch kijken we nu wel enigszins uit naar het zesde album dat ‘Chromatica’ zal gaan heten. Wanneer die plaat zal verschijnen is nog niet bekend. De clip voor de nieuwe single Stupid Love is overigens gemaakt met een iPhone 11 Pro, of zoiets, in samenwerking met Apple.

57. The Pussycat Dolls – React

En niet alleen Lady Gaga is terug, ook The Pussycat Dolls hebben – voor het eerst in tien jaar tijd! – een nieuwe single uitgebracht en die is nog behoorlijk goed ook. Er is ook al een tournee aangekondigd door Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Wordt (misschien wel) vervolgd!

58. I Break Horses – I’ll Be The Death Of You

Zes jaar, het lijkt wel of het niets is tegenwoordig. Het zullen wel wij zijn die ouder worden. In ieder geval heeft de Zweedse Maria Lindén er zo lang over gedaan om met een nieuw album op de proppen te komen. ‘Warnings’ staat nu ingepland voor 8 mei. De nieuwe single I’ll Be The Death Of You roept bij ons een Twin Peaks-sfeertje op. De bijhorende video ook.

59. And Then Came Fall – Should We

De Belgische band And Then Came Fall speelt het voorprogramma van De Mens op die hun huidige tournee en zingt in de nieuwe single Should We over hoe je in het leven en in de liefde soms gedwongen wordt om hartverscheurende keuzes te maken. Een tweede album volgt later dit jaar, in het najaar.

60. Willie Nelson – First Rose Of Spring

Er zijn er geen die het hem nadoen, maar de 87-jarige krasse knar brengt binnenkort zijn 70e (!) album uit. Was dat allemaal even goed? Nee, tuurlijk niet. Maar met dit nieuwe weemoedige nummer heeft hij toch onze aandacht wel weer. Op 24 april verschijnt het gelijknamige album.

61. The National – Never Tear Us Apart

Tot slot, een cover. Maar wat voor één! Deze cover is de bijdrage aan een muzikaal project dat werd opgezet door Angus & Julia Stone ten voordele van de wederopbouw van de Australische bossen. Het project begon met Julia Stone die een cover uitbracht van Beds Are Burning van het Australische Midnight Oil. Dat initiatief is nu uitgegroeid tot een volwaardig project waarvoor elk artiest een nummer van een Australische artiest heeft opgenomen, waarbij The National koos voor een iconisch nummer van INXS.

Op 12 maart komt ‘Songs For Australia’ uit. Ook onder andere Damien Rice en Kurt Vile leveren een bijdrage. Vile heeft er Stranger Than Kindness van Nick Cave uitgepikt, Damien Rice verrast met Chandelier van Sia. Joan As Police Woman neemt dan weer een nummer van Gotye onder handen: het prachtige Heart’s A Mess.

Meer
Lees meer...