Deze mensen belandden in zoo bij wilde dieren en kunnen het nog navertellen

In de Chengdu Zoo in het Chinese Sichuan is gisterochtend een bezoeker in het tijgerverblijf geklommen. Opmerkelijk genoeg overleefde hij zijn stunt, en kwam hij er zelfs van af zonder noemenswaardige verwondingen. Hier lees je zijn verhaal en dat van andere zoobezoekers die wilde dieren van iets te dichtbij leerden kennen.

De bezoeker in de Chengdu Zoo zou de 27-jarige Yang Jinhai uit Ziyang zijn, die in het verblijf klom via een boom met een overhangende tak. Een Bengaalse tijger viel hem aan, en sleepte hem enkele meters over de grond. Volgens lokale media had de twintiger geprobeerd de tijgers te voederen en had hij een rugzak bij zich met grote hoeveelheden rijst. Volgens andere bronnen verklaarde de man dat hij zich wou laten opeten om de leefomstandigheden van de tijgers te verbeteren. Bekijk de foto’s.

Volgens getuigen reageerden de tijgers niet meteen toen de man het verblijf betrad, waarna hij hen begon te provoceren door in het rond te dansen en te roepen. Een tijger kreeg schrik en trok zich terug naar de achterste muur, terwijl de andere op de indringer sprong en hem even over de grond sleurde alvorens los te laten. 

Personeelsleden van de zoo snelden ter hulp om Jinhai naar buiten te leiden. Hoewel het incident zo’n 20 minuten duurde, zou de man geen verwondingen hebben opgelopen. Volgens de verzorgers stammen de tijgers af van dieren die ook geboren zijn in gevangenschap, waardoor ze niet zo wild zijn. Bovendien hadden ze net zo’n zeven kilo vlees binnen, waardoor ze niet hongerig waren.  

IJsbeer Binky

Een dergelijke ontmoeting met een wild dier loopt zelden zo goed af. Een bekende zaak is de aanval van Binky, een grote ijsbeer die een Australische bezoekster beet in de dierentuin van Anchorage in Alaska. De vrouw klom over twee omheiningen om van dichtbij een foto van de beer te kunnen maken, waarna hij haar been greep. Hij miste nipt een slagader, waardoor de vrouw de aanval overleefde.

Onder hek gesleurd

In Zuid-Afrika werd Dane Kieser onder een hek in een leeuwenverblijf getrokken, waar drie leeuwen hem begonnen te bijten. Ondanks zijn verwondingen kon de jongen rechtstaan en uiteindelijk ontsnappen.

Vrouw springt bij ijsberen

In de dierentuin van Berlijn werd in april 2009 een 32-jarige vrouw aangevallen door ijsberen nadat ze in hun verblijf sprong. Ze liep ernstige verwondingen op, maar overleefde.

Wilde dieren blijven wild

Wilde dieren blijven alleszins wild, en dus onvoorspelbaar. Zo overleed in juni 2012 een verzorgster na een aanval door wolven in de zoo van het Zweedse Kolmaarden.

In februari 2010 doodde Orka Tilikum (foto) zijn trainer in SeaWorld Orlando. Het dier sprong uit zijn waterbassin en greep de vrouw vast, waarna hij haar in het rond gooide en onder water trok. Het was niet de eerste keer, want het dier had in 1991 al eens een trainer verdronken in het Canadese park Sealand of the Pacific. Daarna werd Tilikum verkocht aan SeaWorld Orlando, waar in 1999 het lichaam van een naakte man werd aangetroffen in zijn bassin. Waarschijnlijk was hij na sluitingstijd in het water gekropen, waar de orka hem doodbeet.

Bij ons is het tragische geval bekend van een 37-jarige vrouw die in 2007 in de Olmense Zoo werd gedood door cheeta’s. Ze was alleen in de kooi van de jachtluipaarden binnengeglipt, vermoedelijk met een sleutel die ze had bemachtigd.

getty

Dierenslachtoffers

Mensen die te dicht komen zijn ook een risico voor de dieren. Zo overleed in de dierentuin van Stuttgart vorige week de 25-jarige ijsbeer Anton nadat hij een jas, een rugzak en een speelgoedpopje opat dat iemand in zijn verblijf had laten vallen. Vermoedelijk speelde het dier de objecten al begin januari binnen, en hebben ze uiteindelijk geleid tot een darminfectie.

De laatste zeeolifant van de dierentuin overleed eerder al nadat hij een teddybeer opat, en nijlpaard Egon stierf enkele jaren geleden na het inslikken van een tennisbal.

epa
Meer
Lees meer...