Deze wrede wesp heeft de naam van een Harry Potter-figuur gekregen

Harry Potter inspireert zelfs wetenschappers. Een wespensoort heeft de naam van een wezen uit de boeken- en filmreeks gekregen, nadat bezoekers van het museum voor natuurwetenschappen in Berlijn over de naam mochten stemmen. De wesp is meteen nog iets angstaanjagender geworden, want ze heet vanaf nu Ampulex dementor.

Dementors zijn de gevreesde wachters van de gevangenis van Azkaban, die als straf alle geluk uit je lichaam wegzuigen. In de buurt van een dementor heeft iedereen dus enkel ongelukkige herinneringen. In het ergste geval kunnen ze gewoon de ziel uit je lijf halen. Volgens de wetenschappers zijn de gelijkenissen met de wesp treffend. Wanneer de vrouwtjeswesp zich gaat voortplanten, zoekt ze een kakkerlak die ze met haar angel steekt om gifstoffen te injecteren.

Het slachtoffer verliest letterlijke elke vorm van vrije wil en wordt verplicht de wesp te volgen. Op de juiste plaats legt de wesp haar eitje op het lichaam van het andere insect. Het wordt er niet beter op voor de kakkerlak, want de babywesp begint al in de fase van een larve van het slachtoffer te eten. De lijdensweg blijft gelukkig niet oneindig duren en de kakkerlak leeft niet lang genoeg om te babysitten op de pasgeboren dementor.

De wepensoort zal je hier normaal niet tegenkomen, want ze is ontdekt in Thailand. De vrouwtjeswesp wordt naar verluidt tot 1 centimeter groot, over de mannetjes is minder geweten. De keuze voor de naam dementor lag eigenlijk nogal voor de hand als je de andere opties ziet: Ampulex mon, Ampulex plagiator en Ampulex bicolor. Wedden dat je morgen wel nog weet dat er een wesp bestaat die dementor heet?

Meer
Lees meer...