Die arbiter van straks is geen simpele. Ze noemen hem niet zomaar De Kleine Dracula

De man die straks de wedstrijd van de Rode Duivels tegen Algerije gaat fluiten, is geen simpele: een strenge Mexicaanse dominee die graag rood uitdeelt. En zijn bijnaam is Chiquidracula of Kleine Dracula.

Marco Rodriguez heet hij. Veertig jaar oud en van beroep een protestants priester hoewel hij van opleiding eigenlijk een sportleraar is. Hij staat bekend als de strengste scheidsrechter in Mexico. En de cijfers staven dat. In de 79 interlands die de man floot, trok hij 350 gele kaarten. Da’s een gemiddelde van meer dan vier per match. Hij haalde ook al 51 keer rood boven (in 65 % van zijn interlands dus) en floot in ongeveer één op drie van die interlands een penalty (29 in totaal).

Rodriguez is er voor de derde keer bij op een WK. In 2006 stuurde hij twee spelers in de twee wedstrijden die hij leidde van het veld (Cyril Domoraud en Albert Nađ) en in Zuid-Afrika kreeg hij bakken kritiek over zich voor een rode kaart voor Tim Cahill van Australië, maar ook voor een rode kaart voor Marco Estrada van Chili in de wedstrijd tegen Spanje. 

In 2011 werd Rodriguez vijf weken geschorst omdat hij in een wedstrijd van de Mexicaanse competitie tussen Tigres en Santos  twee spelers tegelijk een gele kaart had gegeven, in een wedstrijd waar hij trouwens in totaal zeven keer geel bovenhaalde en drie keer rood. Dat zie je hier: 

Kleine Dracula

En dan is er nog die bijnaam. Die komt in eerste instantie niet van zijn reputatie als scheidsrechter, maar wel omdat hij lijkt op een populair personage uit een muzikaal Mexicaans kinderprogramma dat liep in de jaren tachtig en negentig dat Chiquilladas heette, en waarin één van de personages Dracula als kind was – Chiquidracula.

Onlangs liet hij weten helemaal niet opgezet te zijn met die bijnaam. Hij gaf als reden dat die niet strookte met zijn diep christelijk geloof en vroeg of voetbalfans hem niet gewoon Chiquimarco wilden noemen. Zo werkt dat natuurlijk niet.

Meer
Lees meer...