Europese Commissie strooit opnieuw met treinpassen voor jongeren om Europa te ontdekken

Vandaag lanceerde de Europese Commissie de DiscoverEU-lenteoproep. Hierdoor kunnen 35.000 jongeren genieten van een gratis treinpas om Europa te verkennen.

De Europese Commissie geeft 35.000 jongeren de kans om Europa gratis te verkennen per trein. Hiermee willen ze het Europese continent nog eens op de kaart zetten.

Hoe maak je kans?

De aanvraagronde is vandaag om 12 uur van start gegaan en loopt tot 29 maart, 12 uur. Om een reispas te winnen, moeten jongeren zich aanmelden op het European Youth Portal om vijf quizvragen en een schiftingsvraag te beantwoorden. Ook moet je geboren zijn tussen 1 juli 2004 en 30 juni 2005.

De oproep staat open voor jongeren uit de Europese Unie en landen gekoppeld aan het Erasmus+-programma, zoals IJsland, Liechtenstein, Noord-Macedonië, Noorwegen, Servië en Turkije.

Bron: Frank Bienewald/LightRocket via Getty Images

De winnaars kunnen maximaal 30 dagen in Europa reizen tijdens de periode van 15 juni 2023 tot 30 september 2024.

Beautiful, sustainable, together’

Het doel is om jongeren te inspireren bij het kiezen van hun bestemmingen en om mensen bewust te maken van het belang om de Europese Unie ‘beautiful, sustainable, together‘ te maken. De Europese Commissie stimuleert duurzaam reizen met de trein. Ook zijn er speciale regelingen voor jongeren uit overzeese provincies en afgelegen gebieden en eilanden.

Deelnemers zullen ook blijven profiteren van de initiatieven die in 2022 zijn gelanceerd tijdens de ‘European Year of Youth’. Een voorbeeld is de ‘DiscoverEU Culture Route‘. Die route combineert verschillende bestemmingen en culturele takken, waaronder architectuur, muziek, beeldende kunst, theater, mode, design en meer.

Bron: FREDERICK FLORIN/AFP via Getty Images

DiscoverEU-reizigers kunnen een bezoek brengen aan de Culturele Hoofdsteden van Europa, bestemmingen die zijn toegevoegd aan de prestigieuze UNESCO Werelderfgoedlijst en houders van het ‘European Heritage Label‘.

Bovendien kunnen ze ook stoppen op locaties met het ‘Access City Award-label‘. Dit zijn steden die tot het uiterste zijn gegaan om toegankelijker te worden voor iedereen, ongeacht leeftijd, mobiliteit of bekwaamheid. Aangezien sociale inclusie een topprioriteit is van het Erasmus+-programma, zullen deelnemers met een handicap of gezondheidsproblemen worden ondersteund tijdens hun reis.

Achtergrond

De Europese Commissie lanceerde DiscoverEU in juni 2018, na een voorbereidende actie van het Europees Parlement. Het is geïntegreerd in het nieuwe Erasmus+-programma 2021-2027.

Deelnemers worden uitgenodigd om DiscoverEU-ambassadeurs te worden om het initiatief te promoten. Ze worden ook aangemoedigd om online contact op te nemen met medereizigers van de officiële #DiscoverEU Official group. Zo kunnen ze ervaringen en tips uitwisselen over culturele ervaringen of over hoe je digitaal en duurzaam kunt reizen.

Meer
Lees meer...