Left Right
scrollTop top

Dit is de beste en (slechtste) leeftijd om te trouwen volgens de wetenschap, en da’s slecht nieuws voor Belgen


Dit is de beste en (slechtste) leeftijd om te trouwen volgens de wetenschap, en da’s slecht nieuws voor Belgen
iStock

Vroeg trouwen, jong trouwen, niet trouwen, er bestaan genoeg verhaaltjes in de wereld over wat je nu ’t beste doet om lang en gelukkig samen te blijven. Maar één wetenschapper heeft de data samengeraapt, en hij claimt dat je ’t best trouwt tussen de 28 en de 34. Ervoor en erna heb je namelijk meer kans dat het op een scheiding uitloopt. Hoe dat dan zit als je de ware pas tegenkomt na je 34ste, legt hij helaas niet uit. 

Je zit misschien al op die leeftijd dat iedereen om je heen aan het trouwen slaat, en dan is ’t makkelijk om te zeggen dat “wie later trouwt beter weet wat ie wil”, maar nu bewijst de wetenschap toch dat er een soort ideale leeftijd is om te trouwen, tenminste als je je kans op scheiden wat wil beperken. Ideaal gesproken trouw je, volgens het onderzoek van socioloog Nicholas Wolfinger, tussen je 28ste en 34ste.

Hoe het dan precies komt dat jongere en oudere koppels minder kans hebben om te scheiden, daar is Wolfinger niet achtergekomen, al zijn er ongetwijfeld een pak theorieën die je kan bedenken. In ieder geval heb je dus maar 10% kans op een scheiding binnen de vijf jaar als je tussen de dertig en de 34 bent, dé ideale leeftijd dus.

Alleen is dat een beetje jammer voor de Belgen, want onze gemiddelde huwelijksleeftijd loopt steeds op. Momenteel ligt die nog op 32 voor het eerste huwelijk, midden in de sweet zone dus. Maar dat wil zeggen dat er ook steeds meer koppels later trouwen, niet goed voor je kansen op een happily ever after. Dat gezegd zijnde heeft Wolfinger helemaal niks gezegd over koppels die samenwonen zonder trouwen.

Nicholas Wolfinger

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…