Left Right
scrollTop top

Dit is de echte reden waarom ‘Brooklyn Nine-Nine’ werd gecancelled door FOX


Dit is de echte reden waarom ‘Brooklyn Nine-Nine’ werd gecancelled door FOX

Kort nadat FOX de stekker uit ‘Brooklyn Nine-Nine’ had gehaald, kwam het goede nieuws al. NBC zou de reeks een nieuw leven gaan geven. Maar toch bleven ‘Brooklyn Nine-Nine’-fans met een wrange smaak in hun mond achter. Er wordt bij het stopzetten van een serie vaak gekeken naar de lage kijkcijfers, maar het gaat veel verder dan dat. Dit zijn de échte redenen waarom FOX ‘Brooklyn Nine-Nine’ heeft gecancelled.

Toegegeven, Brooklyn Nine-Nine was geen kijkcijferkanon. Waar de serie ooit begon met een mooie 4,5 miljoen kijkers per aflevering, zakte dat in het laatste seizoen al onder de 2 miljoen. De serie is daarnaast echter ook te zien op Hulu (alle seizoenen) en Netflix (voorlopig alleen de eerste drie seizoenen) en bouwde ook een heel trouwe achterban uit.

Zo duurde het niet lang voor de hashtags #SaveB99 en #RenewB99 trending waren op Twitter, onder meer door een aantal celebrity-fans van de serie waaronder Lin-Manuel Miranda en Star Wars-acteur Mark Hamill. Maar die lage kijkcijferaantallen zijn niet de enige reden waarom FOX dan toch de stekker uit de serie trok.

5 seizoenen

De kans dat FOX al een tijdje uitgekeken was op de Nine-Nine is groot. Met, onder andere, Empire, 9-1-1 en Lethal Weapon hebben ze een aantal scripted series die met gemak meer dan 4 miljoen kijkers halen. In dat opzicht was Brooklyn Nine-Nine al een tijdje geen echt ‘asset‘ meer voor FOX.

Maar toch hield de serie het er vijf seizoenen uit, en dat is niet toevallig. In dat vijfde seizoen overschreed de serie namelijk de magische grens van de 100 afleveringen. Die 100 afleveringen is vaak de grens die er wordt gesteld voor een serie in ‘syndication‘ kan. Dat wil zeggen dat een serie kan verkocht worden aan een andere zender.

Voor Brooklyn Nine-Nine werd er zo al in 2016 een deal gesloten met TBS, dat de syndicatierechten kocht voor de eerste vijf seizoen. Daarvoor zou TBS naar verluidt zo’n 500.000 dollar (418.000 euro) per aflevering gaan betalen. Dat wil zeggen dat dat vijfde seizoen alleen FOX al zo’n 11 miljoen dollar (9,2 miljoen euro) oplevert. Dan wordt een reeks nog één seizoentje langer behouden plots weer heel rendabel …

Ownership

Brooklyn Nine-Nine was ook lang niet de enige serie die deze week onder de hakbijl ging. FOX zelf haalde de stekker uit maar liefst vijf series. Naast Brooklyn Nine-Nine werden ook Last Man on Earth, The Mick, Lucifer en The Exorcist gecancelled, met nog een aantal series die in afwachting zijn van een beslissing van FOX.

Lucifer, dat na het huidige derde seizoen er dus ook mee moet ophouden, lokt in tegenstelling tot B99 wel nog steeds gemiddeld meer dan 3 miljoen kijkers per aflevering. Maar toch kreeg ook Lucifer slecht nieuws. Ook hier hebben de kijkcijfers er dus niet heel veel mee te maken. Belangrijker is Lucifer, net zoals Brooklyn Nine-Nine, niet wordt geproduceerd door 20th Century Fox, het moederbedrijf van zender FOX, zelf. En daar wringt voor FOX het schoentje.

Lucifer werd geproduceerd door Warner Bros. en Brooklyn Nine-Nine wordt al sinds de start gemaakt door Universal Television, dat dan weer zijn eigen network NBC heeft. FOX betaalde in 2013 zelfs veel geld om de serie binnen te halen, maar nu lijkt die eigendomsstructuur eerder in het nadeel van de zender te zijn. Niet alleen moeten ze er een licensing fee voor betalen, je bent als zender geen ‘eigenaar’ van je content. Dat NBC nu Brooklyn Nine-Nine redt, is dan ook niet echt opvallend. Universal haalt zo eigenlijk een ‘eigen’ serie weer binnen.

Voor je denkt dat dit een toevallige zet is van FOX, kijk je best eens naar welke series ze wél nog op hun planning hebben staan. FOX bezit namelijk alle twaalf fictieseries die het momenteel gepland heeft staan. Er wordt verwacht dat de zender ook Lethal Weapon zal gaan verlengen. Dat zal dan de enige reeks zijn die ze niet zelf produceren. Natuurlijk, mocht de deal met Disney doorgaan, zal het geen enkele serie die het uitzendt nog ‘bezitten’. Maar voorlopig is het duidelijk: enkel eigen producties.

Thursday Night Football

FOX heeft dus duidelijk zwaar geschrapt in z’n aanbod. En dat doet het niet zomaar, want het wil daarmee plaatsmaken voor … de NFL. Disney zal bij een eventuele deal met Fox een hoop van hun eigen producties gaan overnemen. Het ‘nieuwe Fox’ wil dan ook meer gaan inzetten op sport en nieuws, en dus minder op fictie, en daarvoor maakte het een smak geld vrij om de televisierechten van de NFL aan te kopen.

Voor zo’n 550 miljoen dollar (460 miljoen euro) per jaar verkreeg FOX de rechten voor Thursday Night Football, en dat voor vijf jaar lang. Daardoor had het plots meer dan 30 uur aan extra materiaal dat moet uitgezonden worden. Daar moest uiteraard plaats voor komen, en Brooklyn Nine-Nine bleek dan een van de kinderen van de rekening.

Kijkcijfers

De stekker uit Brooklyn Nine-Nine halen, had dus veel meer voeten in de aarde voor FOX dan op het eerste gezicht lijkt. Er wordt bij series die gecancelled worden vaak enkel naar de kijkcijfers gekeken, maar voor televisiezenders speelt er zoveel meer dan enkel en alleen hoeveel mensen voor hun televisietoestel zitten en de serie ook daadwerkelijk bekijken. Hoe tegendraads dat ook lijkt.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…


Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
 • Aantal
  doden
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  677.209
 • Aantal
  doden
  20.396