Divergent: hoe de nieuwe Hunger Games hetzelfde recept gebruikt

Ze is anders dan de rest en vormt een bedreiging voor haar samenleving. Herkenbaar? Wie vandaag naar Divergent gaat kijken, zal zich meer dan één keer The Hunger Games voor de geest halen.

Divergent vertelt het verhaal van Beatrice. Ze leeft in een post-apocalyptische versie van Chicago, waar de overlevenden ingedeeld zijn in vijf verschillende facties die elk een bepaalde karaktertrek vertegenwoordigen. Naast Abnegation (voor de onbaatzuchtigen) waar Beatrice woont, zijn er ook Amity (vredelievend), Candor (eerlijk), Dauntless (moedig) en Erudite (intelligent). Ieder jaar worden alle zestienjarigen getest of ze niet beter bij een andere factie horen dan diegene waarin ze geboren zijn.

Er zou natuurlijk geen verhaal zijn mocht Beatrice niet uit de band springen. Zowat alle testresultaten geven een duidelijke voorkeur voor één factie, maar Beatrice heeft aanleg voor meerdere facties, iets wat ze een divergent noemen. Diegene die haar getest heeft, waarschuwt haar echter om toch voor één factie te kiezen, aangezien divergents als een bedreiging voor de samenleving worden aanzien. Na enige twijfel sluit Beatrice zich aan bij Dauntless en verandert ze haar naam in Tris. Wat volgt is een initiatie bij Dauntless dat zal beslissen of ze toegelaten wordt.

Onmetelijke domheid

Een dystopische samenleving waarin één meisje de huidige structuur doet wankelen, het is niet de eerste keer dat we zoiets op het witte doek zien. Tris rijmt niet alleen op Katniss uit The Hunger Games, ze is ook even koppig, zelfverzekerd en moedig als haar illustere voorganger. Tijdens haar initiatieproces voor Dauntless springt Tris op een gegeven moment in een gat in de grond. Enkel in een film als deze is dat een teken van moed en niet van een onmetelijke domheid. Hetzelfde geldt voor Katniss die zich vrijwillig opgaf om mee te doen aan een toernooi waar er maar één iemand overleefde.

Net zoals Katniss, vecht Tris naarmate de trilogie vordert steeds ferventer tegen een systeem dat de bevolking onder de duim houdt. De vijf facties in Divergent bieden een houvast aan de inwoners van Chicago: één karaktertrek om zo goed mogelijk uit te bouwen en na te streven. Als je bedenkt wat voor een eindeloze waaier aan emoties en eigenschappen ieder mens heeft, lijkt de sociale structuur in Divergent een zeer broos concept. Een divergent als Tris lijkt ons eerder de regel dan de uitzondering.

Hordes tienermeisjes

Geen nood, ook deze Hollywoodblockbuster bevat een bonafide liefdesverhaal. Bij haar aankomst in Dauntless doet Tris haar initiatieproces bij instructeur Four, die haar graag wat meer aandacht geeft en (spoiler!) ook een divergent blijkt te zijn waarmee ze samen zal rebelleren tegen de overheid. Een beproefd scenario dat voor wat afwisseling zal zorgen in een anders met actie gevulde film.

De hoofdrollen zijn weggelegd voor Shailene Woodley en Theo James. Woodley wisselde de afgelopen jaren televisiewerk af met een paar kleine filmrollen, onder andere in The Descendants als de dochter George Clooney. Voor Theo James moet je al een trouwe Downton Abbey-fan zijn om hem te herkennen, maar we zijn vast van overtuigd dat de hordes tienermeisjes geen bezwaar zullen nemen aan zijn gebrek aan acteerervaring. De 29-jarige James is voor velen al genoeg reden om een bioscoopticket te kopen.

100 miljoen euro

Divergent ging twee weken geleden al in première in de Verenigde Staten en heeft ondertussen al zo’n 100 miljoen dollar in het laatje gebracht. Hoewel de critici de film als voorspelbaar afschilderen, houdt het de mensen niet tegen om naar de bioscoop te trekken. Er mag dan ook geen twijfel over bestaan dat de volgende twee delen, Insurgent en Allegiant, ook verfilmd zullen worden. Insurgent zal op 20 maart 2015 in de zalen komen. Je weet dus al wat te doen die dag.

Divergent draait vanaf vandaag (2 april) in de Belgische zalen.

Meer
Lees meer...