Documentaire ’10 x De Mol’ van Telenet blikt met heel wat bekende gezichten terug op tien seizoenen ‘De Mol’

Heel binnenkort kunnen we voor de tiende keer in Vlaanderen op zoek gaan naar de saboteur in De Mol. Eind jaren negentig bedacht het viertal Tom Lenaerts, Bart De Pauw, Michiel Devlieger en Michel Vanhove De Mol, maar na drie seizoenen hielden ze ermee op. In 2016 haalde de jonge garde van Woestijnvis de succesformule opnieuw van onder het stof en gaven ze De Mol een tweede leven, met nu al zeven extra seizoenen. Over zowel die beginjaren als die revival is er nu de documentaire 10 x De Mol die klanten van Telenet kunnen bekijken.

Na het gigantische succes van Schalkse Ruiters moesten Tom Lenaerts, Bart De Pauw en Michiel Devlieger, samen met Michel Vanhove, in 1998 op zoek naar een programma dat als waardige opvolger kon dienen. In Het Laatste Nieuws vertelt Tom Lenaerts dat het idee van een reisprogramma met kandidaten al vrij snel ontstond. “Pas later hebben we de twist bedacht om een mol te introduceren”, herinnert hij zich die gouden ingeving nog.

Van voorzichtige start naar kijkcijferkanon

Op 6 december 1998 was de eerste aflevering van het eerste seizoen van De Mol te zien op de toenmalige TV1. Net geen één miljoen kijkers had het programma toen, al bij al een bescheiden begin. Tegen de finale zou dat aantal echter opgeklommen zijn tot meer dan 1,5 miljoen kijkers. Zij konden zien hoe Hugo De Bie de eerste winnaar van De Mol werd doordat hij succesvol mol Magda Ral kon ontmaskeren.

Uiteindelijk zouden de bedenkers van De Mol nog twee seizoenen maken van hun succesprogramma. Het format had ondertussen ook al veel prestigieuze prijzen in de wacht gesleept en was verkocht over heel de wereld. Na het derde seizoen hielden Lenaerts, De Pauw, Devlieger en Vanhove er echter mee op. De Mol was nochtans nog lang niet uitgewerkt, maar het viertal had andere plannen en dat was bijna 20 jaar geleden voldoende reden om een kijkcijferkanon stopt te zetten.

Herstart na heel wat onenigheid

Omdat rond 2015 ieder bekend en succesvol programma terugkeerde op televisie hoopten veel fans van het eerste uur ook op een reboot van De Mol. Maar wie durfde zich wagen aan een programma dat haast een mythische status had verworven. Het bleek opnieuw om een viertal te gaan, vier jonge ambitieuze krachten binnen Woestijnvis: Mathias De Neve, Joren Creylman, Christoph Cuypers en Jeroen Mertens.

Naast de gigantisch hoge verwachtingen van de kijkers, dook er op dat moment nog een extra probleem op. De originele bedenkers zagen een herstart niet zomaar zitten en wilden financiële compensaties. Na zwaar onderhandelen bereikten alle partijen uiteindelijk een akkoord. En zo kunnen we sinds 2016 weer jaarlijks in het voorjaar kijken naar De Mol.

De documentaire 10 x De Mol is nu te bekijken via Telenet. Het tiende seizoen van De Mol start op zondag 20 maart op Play4. Eén week eerder kan je daar al kijken naar Café De Mol.

Meer
Lees meer...