Doodsoorzaak rapper Coolio bekend

Een half jaar na het overlijden van de Amerikaanse rapper Coolio (59), is zijn doodsoorzaak eindelijk bekend. De artiest stierf aan een overdosis fentanyl, een sterke pijnstiller. Dat bevestigen zijn manager en familie.

Coolio werd op 28 september 2022 dood teruggevonden in het huis van een vriend in Los Angeles. De doodsoorzaak was toen niet meteen duidelijk, maar er werd geloofd dat hij stierf aan een hartstilstand. Nu verklaarde zijn manager, Jarel, in de Amerikaanse media dat hij overleed aan een overdosis fentanyl.

Verdovende middelen

Fentanyl is een sterke pijnstiller waarvan een kleine dosis al dodelijk kan zijn. Zijn familie voegde toe dat er ook sporen van heroïne en crystal meth in zijn bloed gevonden werden. Bovendien vermeldt de overlijdensakte ook dat de rapper kampte met de hartaandoening cardiomyopathie waardoor hij regelmatig het verdovende middel PCP nam. De rapper stierf dus aan een overdosis van een combinatie van verdovende middelen, waarvan te veel fentanyl.

Gangsta’s Paradise

Coolio, ofwel Artis Leon Ivey Jr., debuteerde in 1987 in Compton met de song Whatcha gonna do?. In 1994 bracht hij zijn eerste album ‘It Takes a Thief’ uit met onder andere de single Fantastic Voyage. Dat nummer belandde uiteindelijk op de derde plaats in de Billboard Hot 100. Zijn grote doorbraak kwam pas een jaar later toen hij voor de film Dangerous Minds de soundtrack Gangsta’s Paradise maakte. Hij samplede daarvoor het nummer Pastime Paradise van Stevie Wonder. Gangsta’s Paradise stond wereldwijd wekenlang op nummer één in de hitlijsten. In 1996 won hij er de Grammy Award voor Best Rap Solo Performance mee.

Hij schreef in 1996 opnieuw een soundtrack, It’s All the Way Live (Now), voor de film Eddie, maar die werd nooit zo succesvol. Verder had hij nog enkele kleinere hits met bijvoorbeeld C U When U Get There en Too Hot, maar geen enkel lied werd nog zo populair als Gangsta’s Paradise. Uiteindelijk bracht hij in 2006 met Snoop Dogg nog het lied Gangsta Walk uit. In 2009 nam de rapper deel aan Celebrity Big Brother en het jaar daarop aan Ultimate Big Brother. Op het moment van zijn overlijden, was hij op tournee samen met hiphopartiesten Vanilla Ice en Young MC.

Luister hier naar Gangsta’s Paradise:

Meer
Lees meer...