Rapper Coolio, bekend van ‘Gangsta’s Paradise’, overleden op 59-jarige leeftijd

In de Verenigde Staten is Coolio overleden. De Amerikaanse rapper begon zijn carrière in de jaren 80, maar brak internationaal door met de wereldhit Gangsta’s Paradise uit 1995. Daarvoor won hij ook een Grammy Award. Coolio werd 59 jaar.

Het nieuws over de dood van Coolio werd eerst naar buiten gebracht door de showbizzwebsite TMZ. Later bevestigde zijn manager zijn overlijden. Over de precieze doodsoorzaak is nog niets bekend. Coolio is dood teruggevonden in het huis van een vriend in Los Angeles. Vermoedelijk gaat het om een hartstilstand. De rapper was op dit moment bezig aan een tour met andere hiphopartiesten zoals Vanilla Ice en Young MC.

Gangsta’s Paradise

Coolio, die eigenlijk Artis Leon Ivey Jr. heet, werd geboren in Pennsylvania, maar verhuisde later naar Compton in Californië. Die stad staat bekend om zijn rapscène en daar debuteerde de rapper dan ook in 1987 met Whatcha Gonna Do?.

In 1994 volgde zijn eerste album met ‘It Takes a Thief’ met als single Fantastic Voyage. Dat nummer zou pieken op nummer 3 op de Billboard Hot 100. De echte doorbraak van Coolio kwam er echter een jaar later. Toen maakte hij voor de film Dangerous Minds – met Michelle Pfeiffer – de soundtrack Gangsta’s Paradise. Daarvoor gebruikte hij een sample uit Pastime Paradise van Stevie Wonder uit 1976. Het nummer zou in meerdere landen wekenlang op nummer 1 staan en werd een van de best verkochte singles van 1995. Coolio won er in 1996 de Grammy Award voor Best Rap Solo Performance mee.

Latere carrière

Na zijn wereldhit zou Coolio nog meerdere kleine hits scoren. Zo stonden op het album ‘Gangsta’s Paradise’ ook de nummers 1, 2, 3, 4 (Sumpin’ New) en Too Hot. Voor de film Eddie met Whoopi Goldberg uit 1996 zou hij de soundtrack It’s All the Way Live (Now) maken.

In 1997 volgde zijn volgende album, ‘Soul’, met de hit C U When U Get There. De latere albums van Coolio zouden heel wat minder succesvol zijn, al had hij in 2006 nog een klein succes met Gangsta Walk met Snoop Dogg. In 2009 deed de rapper mee aan Celebrity Big Brother en een jaar later was hij te zien op Ultimate Big Brother. Coolio laat zes kinderen achter.

Luister hier naar Gangsta’s Paradise van Coolio:

Meer
Lees meer...