Rapper Drake gebruikt sample zonder toestemming en wordt aangeklaagd voor miljoenen euro’s

De Amerikaanse rapper Drake zit in de problemen … De Ghanese rapper Obrafuor klaagt internationale superster Drake aan voor meer dan 9 miljoen euro door een sample die Drake gebruikt uit Obrafours nummer Oye Ohene uit 2003. De Ghanese rapper beweert dat Drake daar nooit toestemming voor gekregen heeft.

Volgens gerechtelijke documenten die Britse muziekwebsite Music Business Worldwide publiceerde, blijkt dat Drake in zijn zevende studioalbum ‘Honestly, Nevermind’ een sample gebruikt waarvan hij de rechten niet zou hebben. De copyrightclaim komt er nadat Ghanese rapper Obrafuor, echte naam Michael Elliot Kwabena Okyere Darko, afgelopen week een klacht neerlegde in New York. Daarin beweert hij dat Drakes nummer Calling My Name een korte clip bevat van een vocale zin (“Killer cut, blood, killer cut“) uit zijn eigen nummer Oye Ohene.

Geen toestemming

Naar eigen zeggen stuurde Drakes management Obrafour een paar dagen voor de release van ‘Honestly, Nevermind‘ een e-mail met de vraag of Drake het fragment mocht gebruiken. De bewuste e-mail werd op 8 juni verstuurd, maar toen het album al op 13 juni verscheen, had Obrafour de mail nog niet beantwoord. “Obrafour had nog niet gereageerd op de goedkeuringsmail op het moment dat Drakes ‘Honestly, Nevermind’-album werd uitgebracht”, schreven de advocaten van Obrafour in de klacht.

Dat wil zeggen dat Drake niet gewacht heeft op toestemming van de rechtenhouder.

“Verweerders gingen door met de inbreuk ondanks dat ze erkenden dat ze rechten en toestemming van Obrafour nodig hadden,” schrijft Obrafours juridische team in de klacht. “Ze gaven Obrafour nooit verantwoording, geld of een andere compensatie voor hun ongeoorloofd gebruik van het auteursrechtelijk beschermde werk.”

Schadevergoeding

Obrafour eist een schadevergoeding van ten minste 10 miljoen dollar (meer dan 9 miljoen euro) en een deel van de winst uit de verkoop van platen, streaming, liveoptredens en andere inkomstenbronnen die verband houden met Calling My Name. Ook vraagt ​​de 47-jarige Ghanese rapper een vergoeding voor de kosten van de rechtszaak.

Luister hieronder naar Drakes Calling My Name en Obrafours Oye Ohene:

Meer
Lees meer...