Drie tot vijf koffies per dag verlaagt risico op diabetes

Een grootschalig onderzoek bij 123.000 mensen over een periode van meer dan twintig jaar suggereert dat koffie drinken je kans om diabetes type 2 te krijgen verlaagt. Het gaat om drie tot maximaal vijf koffies per dag. Meer is wél ongezond.

De studie, onder leiding van Frank Hu (professor of nutrition and epidemiology at the Harvard School of Public Health), bracht ook aan het licht dat wie gedurende een periode van vier jaar elke dag een kopje koffie minder dronk, wel een hoger kans had om diabetes type 2 te krijgen. Volgens de wetenschappers bewijst het allemaal dat er een “dose-response”-relatie is tussen koffie en suikerziekte.

Hoe dat nu juist komt, daar zijn ze nog niet uit. Volgens Hu zijn het vooral de antioxidanten en andere stoffen in koffie die het risico op diabetes verlagen. Eerdere studies, bij dieren, maar ook bij mensen toonden al dat er een relatie was tussen koffie en verminderde of betere insulineresistantie. Verminderde insulineresistantie is een waarschuwingsteken voor diabetes.

Van de 123.000 deelnemers kregen er 7.269 diabetes type 2 gedurende de studie. Wie gedurende vier jaar elke dag één kopje koffie meer ging drinken, verlaagde het risico op suikerziekte met 11 procent volgens Hu en zijn team. Bij wie minder koffie ging drinken in die periode nam het risico op diabetes met 17 procent toe. Onder een kop koffie verstaan de onderzoekers een flinke Amerikaanse beker van 20 centiliter, plus het gaat niet over decaf. 

Alle bronnen waarschuwen er wel voor dat koffie geen geneesmiddel is tegen suikerziekte, en dat het drinken van koffie niks uithaalt als de rest van je voedingspatroon wel tot diabetes leidt. 

Bronnen: Frank Hu, M.D., Ph.D., professor, nutrition and epidemiology, Harvard School of Public Health, Boston; Joel Zonszein, M.D., director, Clinical Diabetes Center, Montefiore Medical Center, New York City; Spyros Mezitis, M.D., endocrinologist, Lenox Hill Hospital, New York City; Alyson Myers, M.D., endocrinologist, North Shore University Hospital, Manhasset, N.Y.; April 24, 2014, Diabetologia, online. De studie kan je hier downloaden.

Meer
Lees meer...