Extreme regenval in China: grootste dam ter wereld dreigt maximumcapaciteit te bereiken

Regio’s in Centraal- en Zuidwest-China worden al twee maanden geteisterd door hevige regenval. In 70 jaar tijd stond het water in de Yangtze rivier nog nooit zo hoog. Even werd er gevreesd of de Drieklovendam die enorme druk wel zou weerstaan. Autoriteiten stellen de media gerust.

Extreme regenval zorgde voor de grootste instroom van water sinds de opening van de dam. Volgens Chinese staatsmedia stroomde er op een gegeven moment zo’n 75 miljoen liter per water door de waterkrachtcentrale, de sterkste doorstroom die de dam ooit zag.

Autoriteiten verzekeren nu dat de Drieklovendam de immense druk kan weerstaan. De totale capaciteit bedraagt zo’n 98,8 miljoen liter per seconde. Zaterdag steeg het waterpeil tot 165,5 meter. De constructie is gemaakt om een niveau van maximum 175 meter te weerstaan. Voorspeld wordt dat de overstromingen nog zo’n vijf dagen zullen duren.

Drieklovendam

De Drieklovendam is een technisch hoogstandje van de Chinese overheid, die er in totaal zeventien jaar over deed om het megaproject te voltooien. Miljoenen mensen moesten voor de aanleg van de waterkrachtcentrale verhuizen en immense stukken land kwamen onder water te staan. Een breuk in de dam zou een catastrofe betekenen.

Autoriteiten zeiden eerder deze week dat er stroomopwaarts 111 grote waterreservoirs staan opgesteld die kunnen helpen om de druk op de dam te verminderen. “De bouwnormen van de constructie zijn van zo’n hoog niveau dat het de grote overstromingen kan weerstaan”, klonk het.

Regio kampt met overstromingen

Stroomopwaarts van de dam, langs de oevers van de Yangtze in de provincie Sichuan, ligt industriestad Chongqing. Daar moesten al 300.000 inwoners geëvacueerd worden. Ook in 1981 stond het waterpeil van de rivier al eens gevaarlijk hoog en geraakten er 1,5 miljoen mensen dakloos door de waterschade.

Plaatselijke autoriteiten melden dat ook nu zo’n 260.000 inwoners zware last ondervonden van de overstromingen. Daarnaast liepen zo’n 20.000 bedrijven schade op.

Boeddhabeeld

Het 71 meter hoge standbeeld van Boeddha kan pootjebaden in de Yangtze. – EPA

In diezelfde provincie proberen reddingswerkers al dagenlang een 1200 jaar oud standbeeld van Boeddha te beschermen. Het water bereikte er de tenen van het reusachtige beeld. Het is de eerste keer sinds 1949 dat dat gebeurde.

De overstromingen wekten ook bezorgdheid over de lokale voedselvoorziening. Een rapport van de Chinese Academie van Sociale Wetenschappen zegt dat tegen het einde van 2025 er een gebrek van zo’n 130 miljoen ton voedsel zou bestaan.

Meer
Lees meer...