Duitsland werkt aan legalisering van cannabis, zegt minister van Volksgezondheid

De Duitse minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach heeft zich uitgesproken over de plannen van Duitsland om cannabis in de nabije toekomst te legaliseren. Het land zou daarmee meteen de meest liberale wetgeving krijgen rond cannabis van alle landen in de Europese Unie.

Cannabis is de laatste jaren in steeds meer landen legaal geworden. Zo zou de verkoop ervan in de Verenigde Staten dit decennium naar schatting oplopen tot 50 miljard dollar. Een jaar geleden bracht de verkoop van cannabis wereldwijd al meer dan 30 miljard dollar op. De populariteit ervan blijft dan ook toenemen, met meer dan 200 miljoen cannabisgebruikers.

Europese Unie

Op het vlak van legalisering, zeker voor recreatief gebruik, blijft de Europese Unie voorlopig wel wat achter op andere delen van de wereld. Malta werd eind 2021 het eerste EU-land dat cannabisteelt en -bezit voor persoonlijk gebruik officieel legaliseerde. Volwassen Maltezen mogen maximaal zeven gram cannabis bezitten, en mogen thuis tot vier cannabisplanten kweken. Van die eigen kweek mag maximaal 50 gram bewaard worden.

Ook Nederland wil al enige tijd zijn gedoogbeleid omzetten in een cannabiswet. In Zwitserland is dan weer een proefproject aan de gang in Basel, terwijl Italië een referendum plant. En ook de regeringen van Luxemburg en Duitsland spraken zich al uit over het legaliseren van cannabis.

Legalisering vanaf 2023

In een speciale aflevering van de populaire satirische Heute Show heeft Duits minister van Volksgezondheid Karl Lauterbach (SPD) recent toegegeven zelf nog wiet te hebben gerookt. Hij herhaalde ook dat de huidige regering cannabis wil legaliseren. Volgens hem maakte dat zelfs een belangrijk deel uit van het regeerakkoord van zijn socialistische partij met de groene Bündnis 90/Die Grünen en het liberale FDP.

Duitsland is van plan om cannabis voor recreatief gebruik te verkopen aan mensen ouder dan 18 jaar via speciale winkels en apothekers met licenties. De belastingsinkomsten die daaruit zouden kunnen voorkomen, worden geschat op 5 miljard euro per jaar. De wet daarrond zal waarschijnlijk nog dit jaar voorgelegd worden aan de Bondsdag in de hoop in 2023 de legalisering in de praktijk te brengen.

Meer
Lees meer...