Duitsland reageert woest op Europees plan om kernenergie als “groen” te bestempelen: “Wij zien geen goedkeuring van deze voorstellen gebeuren”

De Duitse overheid is woest om de plannen van de Europese Commissie om kernenergie en gas een groen duurzaamheidslabel te geven.

Zaterdag lekte het taxonomieplan voor de energiesector van de Europese Commissie bij het Duitse persagentschap DPA. Daarin stond dat het Europese orgaan bereid is om investeringen in aardgas- en kernenergieprojecten een groen label te verschaffen, mits er aan enkele voorwaarden voldaan wordt. Zo moeten die initiatieven vervuilende kolencentrales vervangen en voor 2045 een bouwvergunning zien te vast te krijgen.

Nieuwssite Politico kon vrijdag ook al een beleidsvoorstel inkijken waarin stond dat het “noodzakelijk is om te erkennen dat de sectoren voor fossiel gas en kernenergie kunnen bijdragen tot het koolstofvrij maken van de economie van de EU”.

“Wij zien geen goedkeuring van deze voorstellen”

Duitsland, dat vorige week drie van zijn zes kernreactoren stillegde, schiet nu met scherp op het voorstel van de Europese Commissie om kernenergie als “groen” te bestempelen.

Minister van Economie en Klimaatbescherming Robert Habeck en Minister van Milieu Steffi Lemke, allebei leden van Bündnis 90/Die Grünen, kondigden aan dat Berlijn de blauwdruk voor de Europese energie-taxonomie niet zal ondersteunen.

De EU-landen en het Europees Parlement krijgen nog de kans om commentaar te leveren op het beleidsontwerp en suggesties te doen voor een definitief besluit over de taxonomie wordt genomen begin dit jaar. 

Habeck, die ook vicekanselier is, lijkt echter al vastbesloten over de blauwdruk. “Dit zwakt het goede label voor duurzaamheid af. Vanuit ons oogpunt zou deze toevoeging aan de taxonomieregels niet nodig geweest zijn. Wij zien geen goedkeuring van de nieuwe voorstellen plaatsvinden”, zei de Duitse politicus tegen DPA. Habeck voerde tenslotte nog aan dat het twijfelachtig was of “deze greenwashing” door de financiële markten zou worden aanvaard.

Cruciale koolstofarme technologie of “verwoestend” en vervuilend?

De Duitse Minister van Milieu Steffi Lemke was ook scherp in haar kritiek op de Commissie: “Ik denk dat het absoluut verkeerd is dat de Europese Commissie kernenergie wil opnemen in de EU-taxonomie voor duurzame economische activiteiten.” Ze wees er in haar betoog op dat kernenergie kan leiden tot “verwoestende milieurampen” en “grote hoeveelheden gevaarlijk radioactief afval”. Haar reactie op het voorstel werd gepubliceerd door de Duitse Funke-mediagroep.

Landen zoals Frankrijk en Polen dringen sterk aan op de opname van kernenergie als een “groene” of “transitionele” aanvulling van de Europese taxonomielijst. Deze EU-leden stellen dat kernenergie een cruciale koolstofarme technologie is die nodig is als we de energievoorziening van de EU in de komende decennia willen veiligstellen en overschakelen op hernieuwbare energiebronnen.

Meer
Lees meer...