E-sigaret aan de ketting, zoals gewone tabak

Thinkstock

De e-sigaret gaat aan de ketting. Dure prijzen door stevige taksen, verbod op reclame en samen met de rokers van de klassieke sigaret op het voetpad buiten een café of officieel gebouw. Dat is het plan van de Wereldgezondheidsorganisatie, die e-sigaretten volledig wil behandelen als gewone tabak.

De e-sigaret rukt op: een stokje op batterijen dat werkt met vloeibare nicotine. Die wordt verwarmd en dan als damp ingeademd door gebruikers. Experts van de Wereldgezondheidsorganisatie willen nu de e-sigaret gaan reguleren onder de “Convention on Tobacco Control”, een bindend internationaal verdrag om roken aan banden te leggen. Dat verdrag is door bijna alle landen in de wereld aanvaard, ook door België.

“Nieuwe epidemie van roken”

De Financial Times kon het document al inkijken. Daaruit blijkt dat de experts moeite hebben met de hoge nicotineniveaus in de e-sigaretten, en waarschuwen dat de e-sigaret het roken “opnieuw normaliseert”. E-sigaretten “kunnen een nieuwe epidemie van roken veroorzaken”, zegt dokter Naik Nikogosian, de baas van de dienst die het internationaal verdrag rond roken overziet. 

Vorig jaar kwamen de experts samen in Moskou. Volgens het verslag van die vergadering zijn ze het eens dat de e-sigaret perfect onder de regels van de oude conventie kan vallen, en dus dezelfde felle maatregelen kan verwachten als de klassieke sigaret. 

Enorme groei e-sigaret

De e-sigaretten zijn aan een spectaculaire opmars bezig. Wereldwijd klom de verkoop van 20 miljoen dollar in 2008 naar 3 miljard dollar in 2013. Maar die groei verdeelt gezondheidsactivisten. Sommigen zien de e-sigaret als een zegen, want je lokt rokers weg van de veel schadelijkere klassieke sigaret. Anderen zien het als een gevaarlijke tendens. En uiteraard zijn de grote tabaksbedrijven allemaal bezig met heel veel geld te pompen in de nieuwe markt.