‘-‘: Ed Sheeran komt met een nieuw, emotioneel album

De Britse muzikant Ed Sheeran (32) kondigde vandaag een nieuw album aan: ‘-‘, ofwel ‘Subtract’. Hiermee voltooit hij de ‘Mathematics’-collectie waarmee hij al twaalf jaar bezig is. Na ‘+’ uit 2011, ‘x’ uit 2014, ‘÷’ uit 2017 en ‘=’ uit 2021, zal ‘-‘ dit hoofdstuk dus afsluiten. Bij de aankondiging van zijn nieuwe album moesten enkele dingen van zijn hart. De inhoud van de nummers zal het voorbije jaar van Ed Sheeran reflecteren. Het was niet gemakkelijk voor hem. “Mijn vrouw had een tumor die niet behandeld kon worden voor de baby geboren was”.

Ed Sheeran voltooit de vergelijking, ofwel ’the equation’. Het album ‘-‘, uitgesproken als ‘Subtract’, zal het twaalf jaar durende wiskundige albumtijdperk van Ed Sheeran afsluiten. Op Instagram onthulde hij bij de aankondiging ook enkele schrijnende gebeurtenissen waarmee hij het laatste jaar worstelde. Het album zal hier dan ook op gebaseerd zijn.

Een persoonlijk album

Hij pauzeerde de wiskunde-LP’s voor een samenwerkingsalbum met de titel ‘No. 6 Collaborations Project’ in 2019, voordat hij 2021’s ‘=’ op de markt bracht. Vandaag kondigt hij op sociale media aan dat zijn album ‘-‘ op 5 mei gereleased zal worden via Atlantic Records. Hiermee wordt een hoofdstuk uit zijn leven afgesloten.

“Ik werkte al tien jaar aan ‘Subtract’, probeerde het perfecte akoestische album te boetseren, schreef en nam honderden nummers op met een duidelijke visie van wat ik dacht dat het zou moeten zijn. Toen, begin 2022, veranderden een reeks gebeurtenissen mijn leven, mijn geestelijke gezondheid en uiteindelijk de manier waarop ik naar muziek en kunst keek”, vertelde Ed Sheeran in zijn aankondiging over het aankomende album.

Liedjes schrijven als therapie

“Het helpt me om mijn gevoelens te begrijpen”, vervolgt hij op Instagram. “Ik schreef zonder na te denken over het resultaat. Ik schreef gewoon wat er in mij opkwam. En in iets meer dan een week heb ik tien jaar werk vervangen door mijn diepste, donkerste gedachten. Mijn zwangere vrouw kreeg te horen dat ze een tumor had, zonder behandeling tot na de geboorte. Mijn beste vriend Jamal stierf plotseling en ik stond voor de rechtbank om mijn integriteit en carrière als songwriter te verdedigen. Ik ging als een spiraal door angst, depressie en angst”.

Het inspireerde hem om een album te maken waarop zijn “diepste, meest duistere gevoelens” te horen zijn. “Voor het eerst heb ik geen album gemaakt dat mensen alleen leuk zullen vinden, maar heb ik echt geprobeerd om iets eerlijks te maken over waar ik mij nu in mijn volwassen leven bevind.”

Tracklist:

 1. Boat
 2. Salt Water
 3. Eyes Closed
 4. Life Goes On
 5. Dusty
 6. End of Youth
 7. Colourblind
 8. Curtains
 9. Borderline
 10. Spark
 11. Vega
 12. Sycamore
 13. No Strings
 14. The Hills of Aberfeldy
Meer
Lees meer...