Een week in de seksshop, deel 1: niet wat je denkt

Nieuwsgierig naar de bijzondere wereld van de hedendaagse seksshop draaide Inge Ringoot (a.k.a. Pink Monkey) een week lang mee in de grootste erotiekwinkel van Europa, de Pabo in het West-Vlaamse Roeselare. Deze week trakteert ze alle monkeys dagelijks op een unieke blik voor en achter de schermen. Vandaag deel 1: een hedendaagse seksshop – niet wat je denkt.

“Gaan werken in een seksshop, zijt ge zot?!” De reacties van mijn omgeving op mijn weekje als verkoopster in de Pabo deden bijna vermoeden dat ik op het punt stond om mijn lichaam te verkopen in een of ander louche bordeel. Maar in hoeverre voldoet een hedendaagse erotiekwinkel eigenlijk nog aan het algemeen bekende cliché van het vuile, donkere hol waar vieze mannetjes hun vettige filmpjes komen halen uit handen van oversekste verkoopsters die halfnaakt door de winkel paraderen?

Dat Pabo niets te verbergen heeft, blijkt onmiddellijk uit de uitverkoren locatie van het gloednieuwe etablissement in Roeselare. In tegenstelling tot wat ik had verwacht, wordt de winkel niet weggestopt in het meest verlaten steegje van West-Vlaanderen, maar is hij gevestigd op een drukke Steenweg tussen grote ketens als Mediamarkt, JBC en Hubo.

Wie op zoek gaat naar de ‘typische’ neonverlichting is eraan voor de moeite. Wat je wel te zien krijgt, is een ruim gebouw met lange ramen over de hele breedte en grote, glazen schuifdeuren die op een meter van de ingang uitnodigend voor je openschuiven, kwestie van de drempel te verlagen. 

Donker hol

Gelukkig maar, want eerlijk gezegd was de vrees groot om vanaf de eerste meters onmiddellijk geconfronteerd te worden met iets te expliciete producten à la tepelklemmen, penispompen en dildo’s zo groot als de piemel van een hengst. In mijn fantasie nog gepresenteerd in een donker hol met een laag van 3 centimeter stof op elk schap. Mooi niet dus. Wel word je in de verrassend grote en heldere inkomstruimte vanop een stijlvol, wit podium begroet door vijf paspoppen, gehuld in kanten lingerie die uiteraard sexy en uitnodigend is, maar vulgair zoals je zou verwachten in een ordinaire seksshop, dat zeker niet.

Ook verder in de winkel zorgen de heldere lampen, witte wanden en het kitscherige, speelse decor ervoor dat het ongemakkelijke gevoel zo lang mogelijk uitblijft. Met pasta en muntjes in piemelvorm, fel ruikende massageolietjes en vibrators in kermiskleuren blijft het aanbod eveneens opvallend onschuldig. Of toch in het eerste deel van de shop.

Braakneigingen

Wordt het hardcore gamma dan volledig over het hoofd gezien? Absoluut niet, maar daarvoor moet je de weg over de leuke tapis-plain in parketmotief verderzetten naar het ‘intense hoekje’, helemaal achterin de winkel. Of het nu is omdat ik het bestaan ervan niet kende (of bewust negeerde) of omdat het contrast met het onschuldige decor gewoon té groot is, mijn maag trok wel degelijk even samen toen de kunstkutjes, neukmondjes en penispompen mijn gezichtsveld bereikten. Maar of je nu als sekstoy newbie de winkel zal verlaten met braakneigingen? Dat waarschijnlijk niet.

Oké, de producten liggen achteraan opvallend dichter bij mekaar, wat de gelijkenis met een traditionele seksshop opnieuw treffender maakt. Toch blijft ook daar het decor opvallend helder met dank aan de witte wanden en grote lampen, waardoor het ‘hardcore gamma’ pas opvalt wanneer je de producten nauwkeurig bestudeert. Wie daarentegen het ruige hoekje vanop afstand observeert, zal zich waarschijnlijk eerder in een lingeriewinkel wanen dan in een ordinaire seksshop.

Huh, waar zijn die halfnaakte verkoopsters?

Als ik heel eerlijk ben, moet ik toegeven dat ik mij vooraf belachelijk veel zorgen heb gemaakt over mijn nieuwe ‘collega’s’. Zo zat de angst om geïntimideerd te raken door hun sexy kledij (lees: te korte rokjes, te strakke topjes en te diepe decolletés) er dik in. De zoekopdracht ‘wat te dragen op je eerste werkdag in een erotiekshop’ leverde niets op, dus koos ik uiteindelijk voor casual girly: een paars, kanten jurkje met leuke laarzen. Gelukkig (of helaas voor sommigen) was mijn vrees volledig onterecht. Natuurlijk onthulde de ene verkoopster iets meer dan de andere – zoals op om het even welke werkvloer – maar overdreven sexy stond zeker niet in de verplichte kledingvoorschriften, laat staan vulgair. 

Wat volgt kan misschien klinken als een teleurstelling, maar nee, het personeel wordt evenmin verplicht om het hele gamma in de praktijk uit te testen. Al is dit achteraf gezien niet meer dan logisch eigenlijk. Stel je voor dat je elke week een nieuwe vibrator uit de handen van je baas krijgt. Awk-ward! Al moeten we realistisch blijven: iemand die nooit eerder door de sneeuw ploeterde met zijn wagen kan ook geen winterbanden verkopen, toch?

Achter het gordijn

Hoewel klanten er zeer af en toe nog naar vragen, zijn de smaakvolle ‘rukkotjes’ achterin de winkel, waar de ‘vettige ventjes’ hun gehuurde filmpjes meteen kunnen bekijken, helemaal verdwenen. De enige gordijnen die er nog hangen zijn de lange, zwarte, fluwelen exemplaren die de paskamers een stijlvolle toets geven. Natuurlijk rollen er nog pornofilms over de toonbank, het blijft een erotiekwinkel. Maar het aanbod wordt bewust beperkt tot de iets minder extreme producties, gemaakt door en voor vrouwen.

Of ik gechoqueerd was na mijn eerste ‘werkdag’ in de Pabo? Niet echt, op dat ene hoekje na dan. De vrees om te worden aangevallen door een of andere ziekelijk gestoorde seksmaniak (zoals ik de nacht ervoor nog had meegemaakt tijdens mijn woelige dromen) was alvast verdwenen. Al was dat pakje friet aan het einde van dag één toch meer dan welkom. “Met curryworst, juffrouwke?” “Hmm, doe maar zonder. Thanks.”

Morgen deel 2: Klanten van een seksshop – altijd een verrassing.

Meer
Lees meer...