Eerste bemande commerciële ruimtevlucht van NASA en SpaceX succesvol gelanceerd

Het is vandaag een historische dag voor de commerciële ruimtevaart. Want voor de eerste keer is een bemande commerciële ruimtevlucht tot een goed einde gebracht. De Crew Dragon van Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX is vertrokken naar het internationale ruimtestation ISS.

Wat normaal eerder deze week had moeten gebeuren, is vandaag om 21.22 uur Belgische tijd dan toch gebeurd: de eerste bemande commerciële ruimtevlucht is tot een goed einde gebracht. Astronauten Robert Behnken en Douglas Hurley zijn onderweg naar het internationaal ruimtestation (ISS) in een vlucht die om verschillende redenen historisch te noemen is.

SpaceX

De lancering was een samenwerking tussen de Amerikaanse ruimteorganisatie NASA en SpaceX, het ruimtebedrijf van Elon Musk. Om 21.22 uur vertrokken de twee astronauten Robert Behnken en Douglas Hurley naar het ISS. Ze deden dat vanop het legendarische Cape Canaveral in Florida.

De twee astronauten zijn momenteel onderweg naar het Internationaal ruimtestation ISS. Ze zullen daar normaal gezien binnen zo’n 24 uur aankomen om er vervolgens 110 dagen lang mee zullen werken aan de onderzoeken, samen met de andere bemanningsleden van het ruimtestation.

Historisch

https://twitter.com/JimBridenstine/status/1266816726857060354

Wat deze lancering zo bijzonder maakt, is dat het gebeurt met de Crew Dragon-capsule van SpaceX. Dat is het bedrijf van zakenman Elon Musk, en is dus, in tegenstelling tot alle vorige bemande ruimtevluchten, commercieel. SpaceX gebruikte al de kleinere versie van de Crew Dragon, de Dragon. Maar die vervoerde enkel vracht en geen passagiers. Daarom schrijft de Crew Dragon vandaag geschiedenis door voor de eerste keer met een commerciële vlucht astronauten te vervoeren.

Daarnaast is het ook de eerste keer sinds 2011 dat de Verenigde Staten zelf astronauten in de ruimte brengt. Tijdens de afgelopen 9 jaar maakte NASA gebruik van Russische Soyuz-raketten om naar het ISS te vliegen. En tot slot is het ook al 39 jaar geleden dat NASA een nieuw bemand ruimtetuig in dienst neemt.

Bekijk hier de beelden van de lancering:

Meer
Lees meer...