Effecten verouderingsproces bij muizen ongedaan gemaakt door uitwerpselen van jonge diertjes in oude soortgenoten te stoppen

Via een bizar experiment dat niet had misstaan in een sciencefictionfilm van David Cronenberg, zijn Britse wetenschappers erin geslaagd laboratoriummuizen jonger te maken. Of, tenminste, een deel van hun lichamelijke slijtage terug te draaien. Het geheime element van deze verjongingskuur? Ontlastingsmicroben van jongere soortgenoten.

Britse onderzoekers hebben een ongebruikelijk experiment uitgevoerd, met interessante resultaten. Zij transplanteerden fecale microben van jonge muizen (3 maanden oud) in oude muizen (18 maanden). En vice versa.

De wetenschappers vertrokken van de vaststelling dat de afbraak van de darmen (naast andere oorzaken) een verouderingsproces op gang brengt dat zich op vele manieren manifesteert. Ze stelden de hypothese voorop dat “manipulatie van de darmmicrobiota invloed heeft op de ontwikkeling van belangrijke comorbiditeiten die geassocieerd worden met veroudering en, in het bijzonder, ontstekingen die de hersenen en het netvlies aantasten”, citeert Science Alert de studie.

De resultaten van hun onderzoek (gepubliceerd in Microbiome) bewezen hun gelijk. De transplantatie van ontlastingsmicroben van jonge in oude muizen lijkt belangrijke tekenen van veroudering in de ingewanden, ogen en hersenen van de oudere dieren om te keren, zo ontdekten de onderzoekers.

In de omgekeerde richting begonnen de jonge muizen tekenen van veroudering te vertonen. Wanneer de bacteriën van de oudere muizen de andere kant op gingen, begonnen er tekenen van darmveroudering en ontsteking op te duiken bij de jongere muizen. Dit omvatte een verlies van integriteit in de darmwand (waardoor bacteriën in het bloed terecht konden komen), verhoogde niveaus van eiwitten die in verband worden gebracht met netvliesdegeneratie, en de overactivering van de immuuncellen die verbonden zijn met ontstekingsverschijnselen.

Beter inzicht in het effect van darmmicroben op de gezondheid

Het was natuurlijk al bekend dat het veranderen van de mix van bacteriën in de darm vele effecten op de gezondheid zou kunnen hebben, op vele niveaus.

Bij mensen kan dit zo simpel zijn als het veranderen van het dieet. Maar ook, zoals in dit experiment, door het transplanteren van fecale microbiota. Al is deze techniek momenteel gereserveerd voor de behandeling van darmziekten die resistent zijn tegen conventionele antibiotica. Het valt nog te bezien of de transplantatie van fecale microben ook zou kunnen worden gebruikt om het gezichtsvermogen of de hersenen, die met de leeftijd achteruitgaan, te verbeteren.

“Onze resultaten tonen aan dat leeftijdsgerelateerde veranderingen in de darmmicrobiota bij muizen bijdragen aan verstoring van de integriteit van de darmbarrière en systemische en weefselontsteking die het netvlies en de hersenen aantast. Deze veranderingen kunnen worden teruggedraaid door vervanging door een jonge donormicrobiota”, merken de onderzoekers op.

“Deze baanbrekende studie levert veelbelovend bewijs voor de directe betrokkenheid van darmmicroben bij veroudering en functionele achteruitgang van de hersenen en het gezichtsvermogen, en biedt een potentiële oplossing in de vorm van een darmmicrobevervangingstherapie”, voegt Simon Carding, bioloog aan de University of East Anglia en coauteur van de studie, hieraan toe.

(lb, am)

Meer
Lees meer...