Egbert Lachaert treedt na de zomer af als voorzitter Open Vld

Egbert Lachaert zal na deze zomer het voorzitterschap van Open Vld opgeven. Dat maakte hij woensdag bekend in een persbericht.

In het nieuws: Lachaert vertelde aan De Tijd dat hij niet de juiste persoon is om aan het hoofd van de partij te staan tijdens de verkiezingscampagne volgend jaar. Open Vld moet volgens de politicus een keuze maken tussen het verdedigen van de regering en van de partij.

  • “Het liberalisme van vandaag kan niet gebaseerd zijn op de structuren, mensen en ideeën van 30 jaar geleden. Daarvoor is vernieuwing en een duidelijke kentering nodig”, klinkt het in een persbericht.
  • Lachaert zegt aan De Tijd dat Open Vld zich volledig achter het politieke leiderschap van premier Alexander De Croo zal scharen tijdens de verkiezingen volgend jaar. De Croo is immers de sleutelfiguur geworden binnen Open Vld, en de regering zal tijdens de campagne verdedigd moeten worden, zegt de partijvoorzitter.
  • “In de campagne dreig ik echter het komende jaar andere accenten te leggen dan de premier”, aldus Lachaert. “Dat vloeit voort uit de posities die we innemen. Hij leidt de regering, ik leid de partij.”
  • Lachaert vertelde aan de zakenkrant dat hij een scenario wil vermijden zoals in 2004, toen toenmalig partijvoorzitter Karel De Gucht in conflict kwam met Guy Verhofstadt, toen premier. Om die reden maakt hij “een heldere keuze voor Alexander De Croo”.
  • Ook de slechte prestaties van Open Vld in de peilingen hebben hem over de streep getrokken. Tijdens de nieuwste peiling van Het Laatste Nieuws, VTM, Le Soir en RTL eerder deze maand haalden de liberalen slechts 8,3 procent van de stemmen, een historisch dieptepunt voor de partij. “Ik denk dat iedereen zich in vraag moet durven te stellen na zo’n peiling, en zeker de voorzitter”, klinkt het.
  • Lachaert zal tijdens de zomer nog voorzitter blijven, om de transitie te vergemakkelijken. Tijdens die periode zal hij een “passende oplossing” zoeken voor een voorzitter die campagne kan voeren in functie van De Croo. De aftredende voorzitter zal wel nog actief blijven in het Federale Parlement. “Ik ben ervan overtuigd dat het voor mezelf aangewezen is een andere rol op te nemen dan die van voorzitter”, zegt hij in het persbericht.
Meer
Lees meer...