EK atletiek: Nafi Thiam pakt Europese titel zevenkamp; Noor Vidts valt nipt naast podium

Nafi Thiam is opnieuw Europees kampioen zevenkamp geworden. Eén dag voor haar 28ste verjaardag kon ze zonder echt uit te blinken de voorsprong van haar goede eerste dag verdedigen. Noor Vidts, de indoor wereldkampioene op de vijfkamp, strandt net als op de Olympische Spelen op een vierde plaats.

De eerste dag van de zevenkamp woensdag was voor het Belgische topduo Nafi Thiam en Noor Vidts zo goed als perfect verlopen. Thiam stond na vier disciplines ruim op kop. Met 4.063 punten lag ze zelfs even op koers voor het Europees record. Noor Vidts volgde toen nog op de tweede plaats met 3.849 punten. De indoor wereldkampioene vijfkamp voelde toen echter al de hete adem van enkele concurrentes in haar nek en wist dat ze het nog moeilijk zou krijgen op de tweede dag.

Vidts opnieuw juist naast podium

Die vrees werd bij de eerste discipline op donderdag al werkelijkheid. Vidts behaalde voor haar doen met 6,31 meter een mooi resultaat in het verspringen. Toch zag ze de Poolse Adrianna Sulek en de Zwitserse Annik Kälin over zich springen in de stand. Thiam bleef met 6,08 meter ver onder haar niveau. Haar voorsprong bleef echter riant, al mocht ze wel het Europees record uit haar hoofd zetten.

Bij het speerwerpen zagen we hetzelfde beeld. Thiam bleef met 48,89 meter ver onder haar persoonlijk record, terwijl Vidts met 41,82 meter verder dan ooit wierp. De tweede Belgische bleef echter op de vierde plaats staan en had een wonder nodig in de afsluitende 800 meter om nog een medaille te pakken. Voor Thiam was dat slotnummer maar een formaliteit en leek de Europese titel al binnen.

In de gietende regen kwam dat wonder er niet voor Noor Vidts. Ze strandt daarmee opnieuw net naast het podium. Ook op de Olympische Spelen (4de) en op het recente WK (5de) greep ze nipt naast een medaille.

2x OS, 2x WK en 2x EK voor Thiam

Nafi Thiam daarentegen pakte na het EK in 2018 in Berlijn haar tweede Europese titel. Ze pakte in haar carrière ook al twee wereldtitels en werd al twee keer olympisch kampioen. Daarmee mag Thiam zich stilaan een van de grootste Belgische sporters ooit noemen.

Meer
Lees meer...