EK voetbal: Deze 5 landen kunnen de Rode Duivels treffen in de volgende ronde

Het is erop of eronder voor de Rode Duivels vanavond om 18 uur. Tegen Oekraïne staat er plaats in de achtste finale van het EK voetbal op het spel. Als België erin slaagt de groepsfase te overleven, wachten hen in de volgende rond vijf mogelijke tegenstanders. En het gaat om enkele toppers.

EURO 2024 begon voor België rampzalig met een nederlaag tegen Slowakije. Na een vlotte 2-0 winst tegen Roemenië zitten de Rode Duivels echter opnieuw in het toernooi. België heeft zijn lot in eigen handen tegen Oekraïne. Als er niet verloren wordt, is het zeker van de achtste finales, en zelfs bij verlies is dat nog een optie.

Nederland of Slovenië?

Groepswinst blijft voor de Rode Duivels uiteraard het meest interessant. Jammer genoeg heeft België daarvoor zijn lot niet meer volledig in eigen handen. Als Slowakije wint van Roemenië zijn zij namelijk zeker van groepswinst.

Slaagt België er toch in om de groep te winnen, dan wacht hen mogelijk een zeer haalbare kaart in de achtste finale. De Rode Duivels hebben dan namelijk 68 procent kans om uit te komen tegen Slovenië. Bovendien zou ons land dan uitkomen aan de rechtertabelhelft. Zo vermijdt het tot in de halve finale een grote klepper en kan België ten vroegste in de finale uitkomen tegen Duitsland, Spanje, Nederland of Portugal.

Een andere optie als groepswinnaar is een duel der Lage Landen tegen Nederland. Zij speelden dinsdagavond een zeer zwakke wedstrijd tegen Oostenrijk en werden zo verrassend pas derde in hun groep.

Frankrijk?

Als België tweede wordt in zijn groep treft het in de achtste finales Frankrijk. Statistisch gezien is dit ook het meest waarschijnlijke scenario. Frankrijk was voor het EK een van de favorieten, maar maakte nog geen indruk. Tegen Oostenrijk had het een owngoal nodig om met 0-1 te winnen. Tegen Nederland kwam het vervolgens niet verder dan 0-0 en tegen Polen sleepte het dankzij een penalty van de terugkerende Kylian Mbappé een 1-1-gelijkspel uit de brand.

Engeland of Spanje?

Als België derde wordt in groep E is er een zeer kleine kans dat het geen van de beste derdes is op het EK en dus uitgeschakeld is. Daarvoor moet er echter zwaar verloren worden en moeten de resultaten in groep F ongelukkig uitdraaien.

Als de Rode Duivels toch doorgaan als beste derde zijn er opnieuw twee mogelijkheden. In het meest waarschijnlijke scenario wacht dan een duel tegen toernooifavoriet Spanje. Bij een eventuele kwartfinale, na een stunt tegen Spanje, wacht dan vermoedelijk Duitsland.

Een andere optie is om als derde uit de groep uit te komen tegen Engeland in de achtste finale. Ook The Three Lions waren voor het EK – vooral volgens zichzelf – een van de favorieten. In de groepsfase konden ze echter nooit overtuigen en was het voetbal vaak erbarmelijk. Toch won Engeland met 0-1 tegen Slovenië, 1-1 tegen Denemarken en 0-0 tegen Servië zijn groep.

Meer
Lees meer...