EK voetbal: Waarom de Rode Duivels best de wedstrijd tussen Engeland en Slovenië volgen

De Rode Duivels zullen deze avond om 21 uur mogelijk met een half oog de wedstrijd tussen Engeland en Slovenië volgen. Als Engeland die wedstrijd wint, stoot de derde uit de groep van België namelijk sowieso door naar de achtste finale op het EK. Zo is de kans dat de Rode Duivels doorgaan weer iets groter.

Er staat ook vandaag heel wat op het spel op EURO 2024. Met twee wedstrijden om 18 uur en twee wedstrijden om 21 uur valt de beslissing in zowel groep C als D. Maar de uitslagen in deze groepen hebben ook invloed op de andere groepen.

Beste derdes

Dat laatste komt door het bizarre systeem van de beste derdes. Omdat er op het EK maar zes groepen met vier ploegen zijn, maar er toch zestien landen doorgaan naar de knock-outfases gaan de vier beste derdes ook door.

Omdat er in groep E van de Rode Duivels nog heel wat mogelijk is, bestaat de kans dat België derde eindigt in hun groep. Dan komt het er dus op aan om twee andere derdes achter zich te houden. Dat laatste is al zeker het geval met Kroatië. Zij eindigden maandagavond – na een late tegentreffer van Italië – als derde in hun groep met amper twee punten. Omdat België al drie punten heeft, vormt Kroatië sowieso geen bedreiging.

Engeland – Slovenië

Als Engeland om 21 uur Slovenië klopt, heeft de derde in groep C ook maar twee punten. Dat kan Slovenië, Servië of Denemarken zijn. Op die manier is er nog een derde die slechter scoort dan de derde uit groep E, de groep van de Rode Duivels. Op die manier gaat de derde uit onze groep ook sowieso door naar de achtste finales.

Daardoor is België zo goed als zeker van de achtste finale, als Engeland wint van Slovenië. Enkel als België verliest van Oekraïne en Slowakije wint niet van Roemenië zijn de Rode Duivels uitgeschakeld. Het is dus zaak om straks te supporteren voor Jude Bellingham en co..

Meer
Lees meer...