Left Right
scrollTop top

Ellen DeGeneres door voormalige werknemers beschuldigd van racisme en intimidatie


The Ellen DeGeneres Show
© Isopix

De populaire comedian en presentatrice Ellen DeGeneres ligt nu al een tijdje onder vuur omdat ze naast de schermen heel wat minder sympathiek zou zijn dan ze op de buis lijkt. BuzzFeed News sprak met verschillende voormalige werknemers van The Ellen DeGeneres Show en zij beschuldigen de show nu van racisme en intimidatie.

Presentatrice Ellen DeGeneres komt op televisie over als een vriendelijke en empathische presentatrice, maar achter de schermen zou ze compleet anders zijn. Verschillende mensen stapten al naar buiten met hun verhaal over DeGeneres, maar nu verzamelde BuzzFeed News verschillende getuigenissen van voormalige werknemers die vertellen dat de werksfeer bij The Ellen DeGeneres Show allesbehalve optimaal is.

Be Kind

Ellen DeGeneres heeft een merk genaamd Be Kind, ofwel ‘Wees lief’, maar dat motto streeft ze volgens voormalige werknemers zelf niet na. “Die Be Kind-bullshit gebeurt enkel wanneer de camera’s draaien. Het is alleen maar voor de show”, zo verklaart een voormalige werknemer. “Ik weet dat ze geld aan mensen geven en ze daarmee helpen, maar het is allemaal maar voor de show.”

Het is maar een van de vele getuigenissen die BuzzFeed News kon verzamelen uit de gesprekken met één huidige en tien voormalige werknemers van The Ellen DeGeneres Show. Ze getuigden anoniem bij het medium en daarbij kwamen opmerkelijke verhalen aan de oppervlakte.

De werknemers klagen vooral over de werkomgeving en niet perse over DeGeneres persoonlijk. Maar ze zien haar wel verantwoordelijk voor de sfeer op de werkvloer. “Als zij haar eigen show wil hebben en haar naam wil geven aan de titel van de show, dan moet ze zelf meer betrokken zijn bij wat er er achter de schermen gebeurt.”

Racisme en intimidatie

Een zwarte vrouw die voor The Ellen DeGeneres Show werkte, getuigt van racistische opmerkingen, die ze tijdens haar carrière bij de show te horen kreeg. Zo kreeg ze op een feestje te horen dat makers “enkel de namen van witte werknemers kenden” en dat ze haar en een andere zwarte collega “niet uit elkaar konden houden omdat ze dezelfde vlechtjes hadden”.

Ze probeerde dit meermaals aan te kaarten, maar dit werd telkens weggelachen door de producers. “Telkens wanneer ik een probleem probeerde aan te kaarten bij mijn witte mannelijke baas, kwam hij aanzetten met een random verhaal over een random zwarte vriend die hij had en hoe hij zich over dit soort dingen kon zetten. Hij gebruikte die zwarte vriend altijd als een manier om te zeggen: ‘Ik begrijp je problemen’, maar eigenlijk was het allemaal bullshit.”

Giftige werkomgeving

Andere voormalige werknemers klagen de algemene sfeer bij The Ellen DeGeneres Show aan. Zo moest een werknemer twee keer vrij nemen voor de begrafenis van een familielid en was dat telkens een strijd met de managers. “Het was echt de definitie van een giftige werkomgeving.”

Een andere voormalige werknemer werd ontslagen nadat hij/zij een selfie had gemaakt samen met een collega. Omdat de selfie gemaakt werd op het kantoor en dat verboden was, werd hij/zij meteen ontslagen, terwijl andere werknemers hetzelfde deden en daar niet voor bestraft werden.

Onervaren werknemers

Bij The Ellen DeGeneres Show worden er, volgens de getuigenissen, vooral jonge en onervaren werknemers aangenomen, die niet beter weten. Zij stellen zich geen vragen bij de sfeer op de werkvloer omdat ze denken dat dat nu eenmaal is hoe het er in de werkwereld aan toegaat.

Daarnaast waren er ook werknemers die zich geen vragen stelden bij de werksfeer en zonder te morren meer dan 10 uur per dag werkten. Zij werden beloond met allerlei extraatjes, zoals geschenkbonnen van sponsors en de nieuwste iPhones. Op die manier werd de werksfeer voor de rest dus nog onaangenamer omdat ze zich benadeeld voelden. “Iedereen was ongelukkig tenzij je bij de gelukkigen was die bevoordeeld werd.”

“Ellen DeGeneres is één van de gemeenste personen ter wereld”

Het is niet de eerste keer dat Ellen DeGeneres onder vuur komt te liggen. In maart dit jaar deed de comedian Kevin T. Porter een oproep op Twitter om de “meest gestoorde verhalen die je over Ellen gehoord had” te delen. Voor elk verhaal zou hij 2 dollar doneren aan de LA FoodBank. Uiteindelijk rondde Porter het bedrag af naar 600 dollar, nadat hij ontelbaar veel verhalen kreeg opgestuurd.

Ook daarbij kwamen al verschillende verhalen terug van mensen die bij The Ellen DeGeneres Show werk(t)en. In die getuigenissen werd vooral duidelijk hoe de presentatrice weigert om te gaan met haar personeel en ze als minderwaardig beschouwd.

NikkieTutorials

Een andere getuigenis kwam uit bekendere hoek: Nikkie De Jager, beter bekend als NikkieTutorials. Zij was te gast bij The Ellen DeGeneres Show nadat ze in een video op YouTube verteld had dat ze een transvrouw is.

Nikkie vertelde hoe ze nors begroet werd door een boze stagiair die duidelijk al te lang had doorgewerkt. Daarnaast werd ze ook als een minderwaardige gast behandeld in de aflevering. “Elke gast bij Ellen had een eigen toilet, maar ik niet”, zo legt ze uit in een interview met het Nederlandse tijdschrift &C. “Ik kon niet eens het dichtstbijzijnde toilet gebruiken, omdat dat was gereserveerd voor de Jonas Brothers. Zij hadden toestemming, ik had die niet. Hoewel, als ik terugblik… mijn interview kreeg 8 miljoen views, terwijl dat van hen maar 2 miljoen views kreeg. Ha!”

Reactie producers

De producers van The Ellen DeGeneres Show, Ed Glavin, Mary Connelly, en Andy Lassner, hebben al gereageerd op de aantijgingen in een gezamenlijk statement aan BuzzFeed News. “Over bijna twee decennia, 3.000 afleveringen en meer dan 1.000 werknemers hebben we altijd geprobeerd om een open, veilige en inclusieve werkomgeving te creëren. We zijn er kapot van om te moeten horen dat zelfs maar één persoon in onze productiefamilie een negatieve ervaring had. Dat is niet wie we zijn en wie we streven te zijn en niet de missie die Ellen voor ons opstelde.”

“We nemen deze beschuldigingen serieus en beseffen dat we, zoals velen in deze wereld, beter ons best moeten doen en we willen ons daar ook voor inzetten en we zullen beter ons best doen.”


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…