Elon Musk overweegt X (ex-Twitter) voor iedereen betalend te maken

Gebruikers van X, het vroegere Twitter, zullen binnenkort mogelijk een klein bedrag per maand moeten betalen als ze willen blijven gebruik maken van het sociale medium. Dat heeft eigenaar Elon Musk zelf aangekondigd. Volgens hem is het de enige manier om het probleem van bots op het platform aan te pakken.

Sinds de overname van Twitter door Elon Musk is er heel wat veranderd op het platform. Zo paste hij recent zelfs de naam aan naar X. Een van de andere grote wijzigingen die hij doorvoerde, heeft betrekking op het blauwe vinkje. Terwijl bekende gebruikers dat vroeger kregen als bewijs dat zij echt de persoon waren die ze beweerden, moet er nu betaald worden voor X Premium, het vroegere Twitter Blue.

Voor zo’n 8 euro per maand kan iedereen nu zo’n blauw vinkje naast zijn naam krijgen. Daarmee krijg je heel wat voordelen, zoals de mogelijkheid posts aan te passen, het posten van langere berichten en voorrang op het verschijnen in reacties.

“Kleine maandelijkse betaling”

Naast die betalende gebruikers zijn er ook nog steeds heel wat mensen die X gratis gebruiken. Daar komt binnenkort mogelijk verandering in. In een live gestreamd gesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei Musk maandag dat het bedrijf “gaat overstappen naar een kleine maandelijkse betaling” voor iedereen voor het gebruik van X.

Bots

“Het is de enige manier die ik kan bedenken om enorme legers bots te bestrijden”, gaf Musk als reden voor die beslissing. Aangezien bots vooral nuttig zijn als ze massaal worden ingezet, zou zo’n klein bedrag voor mensen die bots willen gebruiken heel duur worden. Bovendien moet er voor ieder botaccount en nieuwe betaalmethode ingegeven worden. Hoeveel het abonnementsgeld zou zijn, is nog niet duidelijk.

Die redenering van Musk lijkt op het eerste zicht te kloppen, maar toch roept ze heel wat vragen op. Momenteel wordt X Premium namelijk vaak misbruikt door bots. Gebruikers die reclame willen maken voor OnlyFans-accounts of de vervelende T-shirt-verkopers op X kunnen met een blauw vinkje namelijk heel wat meer aandacht krijgen dan zonder.

Meer
Lees meer...