Eminem sleept Spotify voor rechter omdat ze zijn muziek zonder toestemming aanboden

epa: Eminem

Eight Mile Style, de uitgeverij van Eminem, zegt dat Spotify opzettelijk 250 tracks van de rapper gestreamd heeft zonder de juiste licentie. Met meer dan 32 miljoen luisteraars per maand is Eminem één van de populairste artiesten op het streamingplatform.

Eminem wil nu dat Spotify hem een schadevergoeding betaalt ter compensatie van de miljarden keren dat zijn muziek op het platform afgespeeld werd. Dat meldt het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter

Twee inbreuken

Volgens Eight Mile Style pleegde Spotify twee inbreuken. Ten eerste beschuldigt de uitgeverij van Eminem de streamingdienst ervan bewust niet in acht genomen te hebben dat de muziek van Eminem in handen is van Eight Mile Style. Dat zou ten nadele van Eminem gewerkt hebben bij zijn uitbetaling in auteursrechten voor streams. 

Daarnaast zou Spotify ook de meest recente artikels van de Amerikaanse Music Modernization Act (MMA) aan zijn laars gelapt hebben. Daarin staat hoe artiesten, componisten en producers uitbetaald moeten worden voor online streams.

epa: Eminem

Radiostilte bij Spotify

Eight Mile beweert ook dat het, ondanks herhaaldelijke pogingen, Spotify niet kan contacteren: “Ondanks het feit dat de nummers miljarden keren zijn gestreamd heeft Spotify geen verantwoording afgelegd aan Eight Mile, of Eight Mile betaald voor de streams. In plaats daarvan heeft Spotify een of andere vorm van willekeurige betalingen gehanteerd, die slechts bedoeld zijn om een fractie van de streams voor hun rekening te nemen.”

Grote vis

De muziek van Eminem kan rekenen op meer dan 32 miljoen luisteraars per maand op Spotify. Hij is dus één van de grootste vissen op de Zweedse streamingdienst. Zo werd zijn hit Till I Collapse uit 2002 bijvoorbeeld meer dan 700 miljoen keer gestreamd.

epa: Eminem

Gesponsorde artikelen