Krijgt Engeland een feestdag als ze EK winnen? Petitie verzamelt meer dan 200.000 handtekeningen

In Engeland is petitie opgestart om maandag 12 juli uit te roepen als officiële feestdag als het land de dag ervoor Europees kampioen voetbal wordt. In een recordtijd ondertekenden meer dan 100.000 Engelsen de petitie waardoor het parlement het voorstel verplicht moet bespreken.

Heel Engeland is de voorbije weken in de ban geraakt van het voetbal. Voor het eerst in de geschiedenis wist het land namelijk de finale te bereiken van het Europees kampioenschap voetbal. Die finale wordt dan ook nog eens in eigen land gespeeld. Zondag 12 juli om 20 uur lokale tijd neemt Engeland het in Wembley op tegen Italië, dat eerder België uitschakelde. “Football is coming home” klinkt dan ook steeds luider over het Kanaal.

Als Engeland er ook effectief in slaag om zondag EURO 2020 te winnen, wordt over heel het land een enorm feest verwacht. De kans dat iedere voetbalfan de maandag daarna tijdig op zijn of haar werk raakt, is dan ook klein.

Parade

Om dat probleem te voorkomen, hebben enkele voetbalfans een officiële petitie opgestart om maandag 12 juli uit te roepen als feestdag als Engeland het EK wint. “Zondag 20 uur is een moeilijk tijdstip voor gezinnen om te plannen om samen te zijn voor de finale. Wetende dat we de volgende dag een extra vrije dag hebben, zou dit aanzienlijk helpen. Bovendien moet een historische overwinning gevierd worden”, valt daar te lezen.

Die vrije dag op maandag zou bovendien gebruikt kunnen worden om de spelers van de nationale ploeg in een parade te vieren. Bovendien kan een nacht feesten de noodlijdende horeca helpen volgens de initatiefnemers.

Parlement

Hun plannen kunnen alvast op heel wat steun rekenen. Amper enkele uren later staat de teller al op 270.000 handtekeningen. Daardoor is het parlement verplicht om de vraag te bespreken. Wanneer dat zal gebeuren, is wel nog niet geweten.

Meer
Lees meer...