Enorme schuldenberg velt Gent Jazz: “Heel wat organisaties voelen nog altijd naweeën van coronacrisis”

De organisatie achter de jazzfestivals Gent Jazz en Jazz Middelheim is failliet verklaard door de ondernemingsrechtbank. En dat ondanks de recordeditie van het Gentse festival afgelopen zomer; meer dan 40.000 bezoekers zakten toen af naar de festivalsite op de Bijloke.

In het nieuws: Gent Jazz en Jazz Middelheim verdwijnen mogelijk definitief uit het aanbod van de Belgische festivalzomer.

  • De vzw Jazz en Muziek, de organisatie achter beide festivals, kampt met een schuldenberg van 3 miljoen euro. Daarvan dient 1,4 miljoen euro dit jaar afbetaald.
  • De organisatie, die al jaren verlieslatend is en een omzet van amper 5 miljoen euro boekt, is recentelijk ook zijn Vlaamse subsidies (300.000 euro) kwijtgespeeld. Daarom lukt die afbetaling dus niet, zo schrijft De Tijd.

Opgemerkt: Volgens de Gentse schepen van Cultuur Sami Souguir (Open VLD) is COVID de grote boosdoener voor Gent Jazz gebleken. “We moeten er niet flauw over doen. Heel wat organisaties voelen nog altijd de naweeën van de coronacrisis. En dat weegt door”, stelt hij tegenover VRT NWS.

Succesedities

Context: Gent Jazz kende afgelopen zomer een heuse succeseditie, met topnamen als Sting, Van Morrison en Archie Shepp, en bijna 42.000 festivalgangers. Ook Jazz Middelheim kon met grote namen uitpakken: zo zakte onder meer oerpunker Iggy Pop af naar de Antwerpse site.

  • Maar Vlaamse media melden dat er al geruime tijd een clash was binnen het bestuur. Hoofdorganisator Bertrand Flamang werd bekritiseerd voor zijn financiële verrichtingen, en verschillende bestuurders zijn dit jaar opgestapt.
  • “We wisten al langer dat de schuldenberg hoog was, maar de laatste maanden is er nog hard gezocht naar financiële buffers en waren er veel contacten met privépartijen, maar helaas werd geen oplossing gevonden. Dus valt het doek voor beide festivals”, verklaart marketing manager Frederik Declerq aan Belga.

Jazzstad

En nu? Er is intussen een curator aangesteld om na te trekken hoeveel geld nog kan worden opgehaald voor de schuldeisers.

  • De Gentse cultuurschepen laat dan weer optekenen dat het stadsbestuur onderzoekt of Gent zijn stadsfestival voor jazz niet kan behouden. “In Gent zijn we verknocht aan jazz. Gent is een echte jazzstad. Dus we gaan sowieso bekijken of een sterk jazzfestival in Gent mogelijk is in de toekomst”, klinkt het.
  • In Antwerpen klinkt een gelijkaardig geluid: “De stad zal samen met de andere betrokken partijen (VRT die de licentie bezit, Vlaamse overheid, curator …) kijken hoe het verder kan”, zegt cultuurschepen Nabila Ait Daoud (N-VA) via haar woordvoerder tegen Het Laatste Nieuws.

(kg)

Meer
Lees meer...