‘Ensors’: ‘Close’ en Zillion’ krijgen beide 14 nominaties voor de Ensors, ‘Roomies’ is de populairste reeks en werd 11 keer genomineerd

Zaterdag 4 februari is het zo ver: dan worden voor de 13e keer de Ensors uitgereikt in Oostende. De Ensors bekronen de beste films en series van het afgelopen jaar en vormen het hoogtepunt van het filmfestival van Oostende. De bezoekerscijfers voor de Vlaamse films van de afgelopen maanden gaven het al weg: dit jaar was een grand cru. Dat is ook terug te zien in het lijstje genomineerden.

Close en Zillion delen het meeste aantal nominaties, beide films komen 14 keer in aanmerking voor een Ensor. Daar net achter met nog steeds een knappe 11 nominaties volgt Rebel. H4Z4RD klokt af op zeven nominaties en Nowhere volgt met 4.

Bij de televisiereeksen is Roomies de meest genomineerde titel, met 11 nominaties. Daarna volgen Chantal en Billie vs. Benjamin met beide 6 nominaties. Nonkels scoort 4 nominaties, Geldwolven 3 en Lost Luggage.

Bij de documentaires vallen vooral de twee nominaties van Onze Natuur en Kind Hearts op.

Twee hoofdrollen voor Charlotte Timmers

Opvallend is dat zowel Jonas Vermeulen als Charlotte Timmers genomineerd zijn in de categorie Beste Hoofdrol voor Zillion. Zij nemen het op tegen onder andere Eden Dambrine uit Close en Aboubakr Bensaih voor Rebel. De veteraan in die categorie is Koen De Bouw, die genomineerd werd voor zijn rol in Nowhere.

© KFD

Bij de ondersteunende rollen worden maar liefst drie van de vijf plekken ingenomen door Close, met nominaties voor Gustav De Waele, Emilie Dequenne en ook nog Léa Drucker. Daar krijgen ze zware concurrentie van Matteo Simoni en Barbara Sarafian, die genomineerd zijn voor Zillion.

Bij de acteerprestaties in een hoofdrol zijn Maaike Cafmeyer en Tom Van Dyck logische keuzes voor hun hoofdrollen in respectievelijk Chantal en Geldwolven. Charlotte Timmers is ook hier genomineerd, naast haar nominatie in de filmcategorie. Hier is ze genomineerd voor haar acteerprestatie in Billie vs. Benjamin. Het rijtje van vijf wordt vervolledigd door de twee actrices die van Roomies zulke pracht maakten: Laura De Geest en Ahlaam Teghadouini.

© VRT

In de categorie van de bijrollen zien we dezelfde titels weer opduiken: Mathias Sercu is genomineerd voor Chantal, Joke Emmers en Jeroen Perceval voor Billie vs. Benjamin en Romy Louise Lauwers en Martha Canga Antonio mogen nominaties optekenen voor Roomies. Mathias Sercu is trouwens ook genomineerd in de categorie Beste Scenario, voor Chantal.

Geen genomineerde nonkels

Opvallend is dat geen van de Nonkels genomineerd is als acteur, noch één van de andere familieleden. Die serie scoort wel in de categorieën Beste Scenario, Beste Make-Up en Beste Regie (fictieserie). De vierde nominatie voor Nonkels is er eentje in de categorie Beste Fictieserie. In die categorie moeten ze het opnemen tegen Billie vs. Benjamin, Chantal, Geldwolven en Roomies.

© Streamz/PLAY4

Opvallend is dat enkele andere grote titels van het afgelopen jaar er bekaaid vanaf komen. Twee Zomers moet het stellen met één nominatie, voor Beste Geluid. Lost Luggage is tweemaal genomineerd, maar doet dat wel in de mooie categorieën Scenario (Fictieserie) en Regie.

Bij de D.O.P. is er één naam die meer kans maakt dan de anderen: het was een goed jaar voor Robrecht Heyvaert, want hij bepaalde look van zowel Rebel als Zillion. De enige serie die die categorie gehaald heeft, is – opnieuw – Roomies.

Tot slot valt ook nog op dat twee documentaires meer dan één nominatie scoren. Naast een nominatie voor Beste Documentaire is Onze Natuur ook genomineerd in de categorie Beste Muziek, voor Dirk Brossé. Beste Montage van Dieter Diependaele is een tweede categorie voor Kind Hearts.

Alle nominaties voor de Ensors van dit jaar zijn hier op een rijtje te vinden.

Meer
Lees meer...