EU verplicht nu ook officieel USB-C op alle smartphones en andere draagbare elektronische apparaten

Na meer dan tien jaar discussie is er eindelijk een definitieve beslissing genomen: vanaf het najaar van 2024 wordt USB Type-C binnen de Europese Unie verplicht als oplaadpoort voor alle smartphones, tablets en andere kleine en middelgrote draagbare elektronische apparaten. Daar zijn het Europees Parlement en de Europese Raad vandaag overeengekomen.

Het voorstel voor de implementatie van één universele oplader werd al meer dan tien jaar geleden voor het eerst door de Europese Commissie voorgesteld, nadat gebruikers van iPhone- en Android-toestellen klaagden over het feit dat zij verschillende opladers voor hun telefoons moesten gebruiken. Ook zag de EU op het vlak van milieu voordelen in het plan, omdat het de hoeveelheid elektronisch afval flink zou verminderen.

In februari 2021 keurde het Europees Parlement heeft een resolutie goed die wethouders aanspoort om een universele norm voor oplaadkabels vast te leggen. Daarna ging de zaak naar de Europese Commissie die die resolutie moest omzetten in een wet. Het delicate onderwerp bleef echter aanslepen. Uiteindelijk duurde het tot vandaag, dinsdag 7 juni, voor EU-wetgevers een definitief besluit hebben genomen over de kwestie.

Kleine en middelgrote draagbare elektronische apparaten

“Tegen het najaar van 2024 wordt USB Type-C de gemeenschappelijke oplaadpoort voor alle mobiele telefoons, tablets en camera’s in de EU. Dat zijn de onderhandelaars van het Europees Parlement en de Europese Raad overeengekomen”, laat het Parlement weten in een persbericht. “Deze wet maakt deel uit van een bredere EU-inspanning om producten in de EU duurzamer te maken, elektronisch afval te verminderen en het leven van consumenten gemakkelijker te maken.”

De nieuwe regels gelden voor alle “kleine en middelgrote draagbare elektronische apparaten”. Daaronder vallen mobiele telefoons, tablets, e-readers, draagbare oortjes, digitale camera’s, koptelefoons en headsets, draagbare videogameconsoles en draagbare luidsprekers die oplaadbaar zijn via een kabel. Voorlopig vallen laptops dus buiten de regels, al zullen zij tegen begin 2028 ook moeten voldoen aan de nieuwe EU-eisen.

Draadloos opladen

Daarnaast krijgt de Europese Commissie ook de bevoegdheid om nieuwe ontwikkelingen op het vlak van draadloos opladen op te volgen. Indien nodig zullen ook daarvoor dus gestandaardiseerde regels gemaakt worden.

Meer
Lees meer...