Universele oplader voor smartphones en tablets komt er nu zeker. Apparaten zullen volgens insiders verplicht een USB-C-poort krijgen

De Europese Unie probeert al langer om de fabrikanten van smartphones ervan te verplichten om een gemeenschappelijke standaard in te voeren voor de opladers van hun toestellen. Apple heeft lange tijd tegenstand geboden tegen dit plan, maar het lijkt er nu op dat de EU dit verzet volgende week definitief zal breken.

Het voorstel voor de implementatie van één universele oplader werd al meer dan tien jaar geleden voor het eerst door de Europese Commissie voorgesteld, nadat gebruikers van iPhones en Androids klaagden over het feit dat zij verschillende opladers voor hun telefoons moesten gebruiken. Ook zag de EU op het vlak van milieu voordelen in het plan, omdat het de hoeveelheid elektronisch afval flink zou verminderen.

“Met een half miljard opladers voor draagbare apparaten die elk jaar in Europa worden verscheept en die 11.000 tot 13.000 ton elektronisch afval genereren, zou één oplader voor elektrische apparaten iedereen ten goede komen”, aldus Europarlementariër Alex Agius Saliba. “Het zal het milieu sparen en het gebruik van oude elektronica verder bevorderen, geld besparen en onnodige kosten en ongemak voor zowel bedrijven als consumenten verminderen”.

EU-wetgevers komen naar verwachting op 7 juni bijeen om een definitief besluit te nemen over de kwestie. Insiders zeggen dat in de toekomst smartphones, tablets en draadloze koptelefoons verplicht zullen worden om een USB-C-poort te gebruiken voor het opladen. Specifiek geldt dit voor de poort op het apparaat zelf en kunnen telefoonfabrikanten de wet niet omzeilen door gebruik te maken van adapters. 

Bepaalde wetgevers dringen er ook op aan om laptops in de regelgeving te betrekken.

Innovatie wordt in de kiem gesmoord

Analisten melden dat Apple ondanks zijn tegenstand al begonnen is met het testen van iPhones met een USB-C-aansluiting, die in 2023 moeten uitkomen. Eerder, in 2020, reageerde Apple op het bericht van een mogelijke universele oplader door te stellen dat “regelgeving die conformiteit afdwingt over het type connector, innovatie in de kiem smoort”. 

De technologiereus uit Cupertino zegt dat het afschaffen van de eigen Lightning-poort voor een hoop ongemak zal zorgen bij consumenten. Ook zal het leiden tot een enorme hoeveelheid afval, omdat mensen hun al bestaande opladers moeten dumpen samen met docking stations en auto-adapters.

Desondanks biedt het gemak om dezelfde oplader te gebruiken voor laptops, iPads en iPhones veel voordelen. Ook stelt een USB-C-aansluiting een toestel in staat om snellere datasynchronisatie en oplaadsnelheden aan te bieden.

(ns)

Meer
Lees meer...