EU wil universele oplader voor alle smartphones

Het Europees parlement wil de hoeveelheid elektronisch afval verminderen. Daarom debatteert het over het verplichten van een universele oplader voor alle smartphones en andere draagbare apparaten.

Het is niet de eerste keer dat de Europese Unie zo’n plannen op tafel legt. In 2009 verplichte de Europese Commissie smartphoneproducenten om van MircoUSB de standaard oplader te maken voor alle toestellen.

Alleen Apple ging aanvankelijk niet akkoord. Ze omzeilden de verplichting uiteindelijk met een adaptor die MicroUSB omzet naar Lightning, het systeem waarmee iPhones opgeladen worden.

Nieuwe, bindende maatregelen

Die richtlijn verviel in 2014. Europese parlementariërs riepen toen opnieuw op om producenten te verplichten allemaal dezelfde universele oplader te gebruiken. De Commissie ging niet zo ver en “moedigde” hen alleen maar aan om vrijwillig op zoek te gaan naar een universele oplader voor alle smartphones.

Deze strategie heeft de voorbije jaren niet de gewenste resultaten opgeleverd. Daarom roept het Europees parlement om nieuwe, bindende maatregelen.

Apple

Zo willen ze niet alleen het gebruiksgemak van Europese consumenten verhogen, maar ook de afvalberg verminderen. Oude opladers zorgen jaarlijks namelijk voor maar liefst 51.000 ton elektronisch afval.

De nieuwe universele oplader moet kunnen gebruikt worden door alle smartphones, tablets en e-readers. De grootste weerstand mag opnieuw verwacht worden van Apple. Vorig jaar toonde het zich nog een tegenstander van zo’n verplichting omdat die innovatie zou ontmoedigen.

Meer
Lees meer...