Eerste vaccins waarschijnlijk al voor Kerstmis in Europa

De Europese farmawaakhond EMA besliste dinsdag om de evaluatie van het coronavaccin van Pfizer en BioNTech te vervroegen. Normaal zou die pas op 29 december gebeuren, maar het agentschap kijkt er op 21 december al naar.

Het EMA ontving maandagavond genoeg data om de procedure te starten en bekijkt die gegevens nu. Maandag is er een extra vergadering gepland om ’te besluiten als dat mogelijk is”, klinkt het in een persbericht.

Het comité dat instaat voor de goedkeuring “zal zijn onderzoek zo snel mogelijk besluiten en alleen als de gegevens over kwaliteit, veiligheid en effectiviteit robuust genoeg zijn om te beslissen of de voordelen groter zijn dan de nadelen”.

Effect op kinderen

Het EMA verkiest een volledige markttoelating boven een tijdelijke. Daarvoor moeten er allerlei gegevens ingediend worden, waaronder een logistiek plan voor de verdeling, een onderzoek van het effect op kinderen en een risicoberekening.

Als de Europese instantie het vaccin goedkeurt, ontvangt ons land initieel 300.000 dosissen. Normaal gezien zouden dat er 600.000 zijn, maar door leveringsproblemen bij Pfizer is dat gehalveerd. Maar dat zou volgens de vaccintaskforce geen groot probleem mogen zijn omdat de levering sowieso in fases verloopt.

In totaal bestelde België 5 miljoen dosissen bij Pfizer. Daarnaast tekende de regering nog in op 7,7 miljoen injecties van AstraZeneca5,2 miljoen vaccins van Johnson & Johnson2 miljoen dosissen van Moderna en 3 miljoen prikjes van CureVac. Voor Moderna is de goedkeuring nog steeds gepland voor 12 januari. Van de andere bedrijven heeft alleen AstraZeneca al een aanvraag ingediend, maar die moest onlangs extra onderzoek opstarten.

Lees ook: Al zes landen hebben een vaccin, Europa loopt achter: dit is waarom

Meer
Lees meer...