Deze Europese landen zullen al zeker Belgische toeristen toelaten

De Nationale Veiligheidsraad vergaderde gisteren over de nieuwe versoepelingen van de coronamaatregelen in België. Naast de uitbreiding van de ‘sociale bubbel’ en de heropening van de cafés en restaurants mogen we vanaf 15 juni naar enkele Europese landen reizen. Toch laten een aantal landen pas vanaf een latere datum buitenlandse toeristen toe. Deze regels zullen er gelden.

1. Nederland

pixabay

Premier Mark Rutte (VVD) liet weten Belgische toeristen te willen verwelkomen in Nederland vanaf 15 juni. Vanaf die datum mogen Nederlanders ook naar het buitenland reizen. Cafés en restaurants mogen open vanaf 1 juni om 12 uur ’s middags. Terrasjes zijn toegestaan met een aangepaste regeling. Net zoals bij ons is het in heel Nederland verplicht om een mondmasker te dragen op het openbaar vervoer.

Ook de campings in Nederland zijn weer open, maar enkel voor wie eigen sanitair heeft. Vanaf 1 juli worden ook de gemeenschappelijke ruimtes op de campings beschikbaar. Grote evenementen, zoals festivals en voetbalwedstrijden, blijven verboden tot minstens 1 september.

2. Frankrijk

pixabay

Frankrijk wil de grenzen met Europa opnieuw openstellen vanaf 15 juni “als de gezondheidssituatie dat toelaat”.

Bij onze zuiderburen mogen de cafés, bars en restaurants open vanaf 2 juni, maar enkel in groene zone in het land. Aan één tafel zullen maximaal 10 personen mogen zitten moet er minstens één meter afstand gehouden worden tussen de tafels. Net zoals bij ons is het in heel Frankrijk verplicht om een mondmasker te dragen op het openbaar vervoer.

Daarnaast mogen de Fransen, en dus ook wij als we straks in het land toegelaten worden, zich vrij verplaatsen in heel Frankrijk. Eerder geldde er een beperking van 100 kilometer van het woonadres. Verder gaan zwembaden en sportzalen weer open, net als musea en theaters. Op die plaatsen zal het verplicht zijn om een mondmasker te dragen en zal het principe van social distancing gerespecteerd moeten worden.

In de zogenaamde oranje zones in Frankrijk, waar het virus lelijk toesloeg, gelden strengere regels. Het gaat om zones, zoals Ile-de-France en een paar departementen rond Parijs. Daar mogen enkel de terrassen open. Ook de zwembaden en sportzalen mogen er open vanaf 22 juni.

3. Duitsland

pixabay

Duitsland zou vanaf 15 juni weer burgers toelaten uit 31 Europese landen, waaronder België. Er zullen echter uitzonderingen gemaakt worden voor regio’s waar er nog veel besmettingen vastgesteld worden.

In Duitsland verschillen de coronamaatregelen per deelstaat. In heel het land moet je mondmaskers dragen in winkels, als die open zijn. Ook op het openbaar vervoer is het dragen van een mondmasker verplicht.

Bij onze oosterburen mogen ook de horeca, musea en dierentuinen weer open onder strikte voorwaarden. Het is aan de regeringen van de deelstaten, en in sommige gevallen zelfs aan de stadsbesturen, om te bepalen of ze deze versoepelingen doorvoeren. Ook overnachtingen in hotels en huurwoningen en op campings zijn toegestaan, maar in sommige deelstaten enkel voor Duitsers.

In Duitsland zijn kleinere openluchtevenementen met maximaal 200 bezoekers opnieuw toegestaan. Vanaf 16 juni mag er maximaal 500 man samenkomen in de openlucht, vanaf 30 juni zelfs 1.000 man.

4. Spanje

pixabay

Spanje was één van de zwaarst getroffen landen door het coronavirus met 240.000 bevestigde besmettingen en meer dan 27.000 coronadoden. De noodtoestand in het land blijft van kracht tot 7 juni en wordt normaal nog verlengd tot 21 juni. Tot dan blijven de grenzen van het land gesloten. Wie daarna toch naar Spanje reist, moet eerst 14 dagen in quarantaine verblijven in een huis of hotel. Minstens tot 21 mei is het in heel Spanje verplicht om een mondmasker te dragen op het openbaar vervoer.

De Spaanse regering wil vanaf 22 juni geleidelijk buitenlandse toeristen weer toelaten vanuit “veilige landen”. De Canarische Eilanden en de Balearen zouden al eerder toegankelijk zijn voor buitenlanders. In Madrid zouden pas vanaf 1 juli toeristen toegelaten zijn.

Enkele winkels, hotels en terrassen van horecazaken zijn al open, zij het onder zeer strikte voorwaarden. Ook zijn in een groot deel van het land de stranden weer toegankelijk, voorlopig enkel voor Spanjaarden.

5. Portugal

pixabay

In Portugal zijn buitenlandse toeristen deze zomer welkom. Er zullen geen quarantainemaatregelen van kracht zijn voor het Portugese vasteland.

Wie Madeira wil bezoeken, moet nu nog twee weken in quarantaine, tenzij je een negatieve coronatest kan voorleggen. Vanaf 1 juli zou die maatregel wegvallen. Voor de Azoren moet je een negatieve test kunnen voorleggen, en moet je je bij een langer verblijf opnieuw laten testen.

Sinds 1 juni zijn in Portugal alle winkels opnieuw open. Restaurants, cafés, bakkerijen en buitenterrassen mogen er tot 23 uur openblijven. Wel geldt er een maximale capaciteit van 50 procent.

6. Italië

pixabay

De Italiaanse overheid gaat vanaf 3 juni de grenzen weer openen voor reizigers van en naar het buitenland. Je zal ook niet in quarantaine moeten als je het land binnenkomt. Of de zwaargetroffen regio’s zoals Lombardije weer open mogen, is nog niet duidelijk.

Ook musea en archeologische sites zijn vanaf 1 juni weer te bezoeken. Winkels, musea, bars, restaurants en ijssalons in het land zijn ondertussen al open. 

7. Griekenland

pixabay

Wie op dit moment naar Griekenland reist, moet naast de verplichte coronatest ook twee weken in quarantaine, zelfs al is die test negatief. Vanaf 15 juni mogen reizigers die vanuit bepaalde luchthavens vertrekken wel naar Griekenland zonder in quarantaine te moeten. Of ook de Belgische luchthavens daarbij zullen horen, valt nog af te wachten. Griekenland hoopt vanaf 1 juli op een vrij normale manier toeristen te kunnen ontvangen. De kans is groot dat we vanaf dan niet langer in quarantaine moeten als we naar het land reizen.

8. Kroatië

pixabay

Toeristen uit ons land zullen welkom zijn in Kroatië, op voorwaarde dat ze enkele relevante documenten kunnen voorleggen aan de grenspolitie. De cafés, restaurants en campings zijn in het land al open sinds 11 mei.

9. Zwitserland

pixabay

Zwitserland opent normaal zijn grenzen op 15 juni. Sinds 30 mei zijn bijeenkomsten van maximaal 30 mensen er toegestaan. Ook mogen de restaurants, campings, dierentuinen en theaters opnieuw de deuren openen vanaf 6 juni.

10. Luxemburg

pixabay

In Luxemburg is het verplicht om een mondmasker te dragen als er geen 2 meter afstand gehouden kan worden. Er is nog geen datum bekend gemaakt voor de heropening van de grenzen van het land. Er wordt verwacht dat hotels en andere toeristische activiteiten in juni zullen heropenen.

11. Oostenrijk

pixabay

Oostenrijk opent vanaf 4 juni de grenzen met alle buurlanden, behalve met Italië. Vanuit Duitsland, Liechtenstein, Zwitserland, Slovakije, Slovenië, Tsjechië en Hongarije kan men dan naar Oostenrijk reizen zonder verplicht in quarantaine te moeten. Reizigers uit andere landen moeten wel nog altijd een negatieve coronatest kunnen voorleggen. Cafés en restaurants zijn er open, net als de meeste hotels en campings.

12. Verenigd Koninkrijk

pixabay

Wie naar het Verenigd Koninkrijk wil reizen, moet zijn reisplannen en contactgegevens op voorhand online moeten doorgeven. Bovendien moet iedereen die het land binnenkomt, gedurende twee weken in quarantaine.

13. Zweden

pixabay

Voor Belgen zal het toegestaan zijn om naar Zweden te reizen. Cafés en restaurants zijn er open.

14. IJsland

pixabay

Het is toegestaan om naar IJsland te reizen, maar toeristen moeten wel gedurende twee weken in quarantaine. Vanaf 15 juni zou deze maatregel kunnen versoepelen.

15. Tsjechië

pixabay

Vanaf 15 juni laat Tsjechië toeristen toe uit “veilige” Europese landen. Belgen zullen een negatieve test moet kunnen voorleggen of zullen twee weken in quarantaine moeten bij aankomst in het land.

16. Slovenië

pixabay

Iedereen uit de Europese Unie mag naar Slovenië reizen zonder verplicht in quarantaine te moeten. De horeca en winkels zijn er open.

Meer
Lees meer...