Het Europees Parlement heeft een resolutie goedgekeurd die wethouders aanspoort om een universele norm voor oplaadkabels vast te leggen. Dat moet frustratie bij de consument helpen vermijden en zorgen voor minder e-waste.
In het nieuws: Het Europees Parlement stemde afgelopen zaterdag over een resolutie rond een universele oplader, zowel voor iPhone als voor Android-toestellen. Het voorstel werd goedgekeurd met 582 stemmen voor en 40 tegen.
Wat ging eraan vooraf? Europa wil al langer dat gsm- en smartphonefabrikanten allemaal dezelfde oplaadkabel gebruiken.
- In 2009 verplichte de Europese Commissie smartphoneproducenten om van MircoUSB de standaard oplader te maken voor alle toestellen. Alleen Apple ging aanvankelijk niet akkoord. Ze omzeilden de verplichting uiteindelijk met een adaptor die MicroUSB omzet naar Lightning, het systeem waarmee iPhones opgeladen worden.
- Die richtlijn verviel in 2014. Europese parlementariërs riepen toen opnieuw op om producenten te verplichten allemaal dezelfde universele oplader te gebruiken. De Commissie ging niet zo ver en “moedigde” hen alleen maar aan om vrijwillig op zoek te gaan naar een universele oplader voor alle smartphones.
- Deze strategie heeft de voorbije jaren niet de gewenste resultaten opgeleverd. Daarom vroegen verschillende politici in het Europees Parlement iets meer dan een jaar geleden opnieuw voor bindende richtlijnen.
Wat gaat er nu gebeuren? Voorlopig is er enkel nog maar een resolutie gestemd. De Europese Commissie moet die nu omzetten naar een wet, waar vervolgens opnieuw over gestemd moet worden. Dat zou gebeuren in juli.
- De resolutie vraagt een universele norm voor opladers voor kleine en middelgrote elektrische apparaten. Het gaat dan onder andere om mobiele telefoons, tablets, e-readers, camera’s en andere draagbare elektronica.
- Omdat de overgrote meerderheid van de fabrikanten nu al USB-C gebruikt lijkt het logisch om daarvan de norm te maken.
- Apple is daar echter allesbehalve een voorstander van. Zij gebruiken nu nog hun eigen Lightning-kabel.
- “Wij zijn van mening dat een regelgeving die conformiteit afdwingt bij het type connector dat in alle smartphones is ingebouwd, innovatie onderdrukt in plaats van aanmoedigt. We hopen dat de Commissie zal blijven zoeken naar een oplossing die de mogelijkheden van de industrie om te innoveren en opwindende nieuwe technologie aan klanten te bieden, niet beperkt”, zegt het bedrijf in een verklaring aan de Financial Times.
- Bovendien wijst Apple erop dat de nieuwe richtlijn juist voor heel wat extra e-waste zou zorgen. Het verkocht de voorbije jaren naar eigen zeggen meer dan één miljard toestellen met een Lightning-connector. Al die gebruikers hebben dus een oplader die ze bij hun volgende Apple-aankoop meer zouden kunnen gebruiken.
- Ondertussen is Apple zelf al begonnen met initiatieven om e-waste te beperken. Zo zit er in de doos van de meest recente iPhone 12-serie geen oplader bijgeleverd.