De Europese Unie (EU) heeft aan India om toestemming gevraagd om 10 miljoen dosissen van het AstraZeneca-vaccin, geproduceerd door het Serum Institute of India, te mogen kopen. De EU wil zo het eigen tekort aan dosissen wegwerken. Dat schrijft het persagentschap Reuters.
De vaccinatiecampagnes in de EU verlopen niet volledig naar wens. Veel lidstaten hebben tot nu toe minder mensen gevaccineerd dan ze oorspronkelijk voor ogen hadden. Dat komt mede omdat bepaalde producenten, zoals AstraZeneca, er tot op heden niet zijn in geslaagd om het beloofde aantal vaccins te leveren. Tegelijk neemt het aantal besmettingen in verschillende Europese landen toe. De nood aan meer dosissen van het coronavaccin is dan ook hoog.
10 miljoen vaccins uit India
De EU hoopt nu via India extra vaccins te kunnen kopen. Een Europese bron heeft aan Reuters bevestigd dat de EU in een brief aan India heeft gevraagd of het mogelijk is om zo’n 10 miljoen dosissen van het AstraZeneca te kopen. Dat vaccin wordt in India geproduceerd door het Serum Institute of India en is in eerste instantie bedoeld om inwoners van landen met een laag of gemiddeld inkomen te vaccineren.
“De EU-ambassadeur schreef een brief aan India om goedkeuring te vragen”, zegt de bron aan Reuters. Volgens die bron werd de brief twee weken geleden verstuurd. Het Serum Institute of India, AstraZeneca en het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken hebben nog geen reactie gegeven op het nieuws. Een woordvoerster van de EU-Commissie zei dat de Commissie geen commentaar had.
Geen snelle goedkeuring
Volgens een Indiase regeringsfunctionaris is de kans hoe dan ook klein dat India de vraag van de EU snel zal goedkeuren. Het land wil namelijk zelf zijn vaccinatiecampagne versnellen en uitbreiden. Het coronavirus is daar sinds maart aan een stevige opmars bezig. Volgens de meest recente cijfers heeft India al 12,22 miljoen besmettingen geteld. Dat is het op twee na hoogste cijfer wereldwijd. Enkel in Brazilië en de Verenigde Staten zijn er nog meer besmettingen.
India is overigens al op de vingers getikt omdat het tientallen miljoenen dosissen van het vaccin heeft geëxporteerd terwijl de nood in eigen land zo hoog is. De beslissing om zich nu te focussen op de binnenlandse behoeften zal ook gevolgen hebben voor COVAX, het door de WHO gesteunde wereldwijde netwerk voor de distributie van vaccins. COVAX heeft als doel de coronavaccins in de eerste plaats te verstrekken aan tientallen armere landen.
Lees ook:
- Straffe stunt van India: buurlanden krijgen gratis miljoenen coronavaccins
- India gestart met grootste inentingscampagne ter wereld. Met vaccin waarvan onduidelijk is of het werkt
(lb)