Eurovisiesongfestival doet het dit jaar met beperkt publiek

Binnen minder dan tien dagen weten we aan welk land Duncan Laurence éindelijk de fakkel mag doorgeven. Hoewel het er even niet goed uit zag, heeft de organisatie op het laatste nippertje toch beslist dat de 39 deelnemende landen kunnen optreden voor een live – zij het beperkt – publiek.

Door Griet Wils

De organisatie van het Eurovisiesongfestival was dit jaar voorbereid op alle scenario’s, van een 100 procent virtueel festival tot een full blown Eurovisiesongfestival met alle toeters en bellen. Het werd iets tussen de twee. Bijna alle deelnemende landen hebben laten weten fysiek aanwezig te kunnen zijn. Enkel Australië besloot thuis te blijven en gebruik te maken van de mogelijkheid om hun inzending live-on-tape in te sturen.

Maar voor de bezoekende landen zal het allesbehalve een vakantie worden. Andere jaren krijgen de delegaties ruimschoots de kans om tussen alle repetities en interviews door een stukje van het gastland te zien, maar dat zit er dit jaar niet in. Om een festival van dit formaat toch te kunnen laten plaatsvinden, laat de organisatie niets aan het toeval over. Het wordt twee weken lang OF hotel OF Eurovisie-podium. Voor een bezoekje aan de tulpenvelden, zullen de delegaties nog eens terug moeten komen in gezondere tijden. 

Fieldlab-evenement

Normaal gesproken zou er sowieso geen sprake van zijn om een event van dit formaat door te laten gaan, maar enkele weken geleden viel de beslissing om toch publiek toe te laten in de Eurovisie-arena. Van het festival werd een Fieldlab-evenement gemaakt, ofwel een event dat buiten de huidige coronamaatregelen mag doorgaan, mits strenge regels. 

De oorspronkelijke Eurovisie-arena in de Rotterdamse Ahoy zou 8.000 toeschouwers kunnen verwelkomen, maar dat aantal werd nu teruggeschroefd tot 3.500 personen. En zelfs wie een kaartje kon bemachtigen, mag enkel onder strikte voorwaarden binnen. Een negatieve Covid-test van de dag zelf is noodzakelijk. Ook alle medewerkers, artiesten, aanwezige pers … worden elke 48 uur getest. 

Artiesten vooraan

Eurovisie green room
NPO/NOS/AVROTROS NATHAN REINDS

Omwille van het sterk uitgedunde publiek moest de indeling van de zaal herbekeken worden. Het podiumontwerp van 2020 bleef wel behouden, maar de open ruimte voor het podium, die traditioneel wordt bevolkt door op elkaar gepakte fans van over de hele wereld, kreeg een nieuwe bestemming. De green room waar de deelnemende artiesten hun plaats innemen na hun optreden kreeg daardoor een prominente plek, helemaal vooraan in de zaal. Het zal dus aan de andere deelnemers zijn om de optredende artiesten vanuit hun eigen bubbels aan te moedigen. 

De wereld kijkt in elk geval nauwlettend toe. Zo’n 180 miljoen mensen uit 45 landen stemmen jaarlijks af op de finale van het Eurovisiesongfestival. 

Meer
Lees meer...