Eurovisiesongfestival: Loreen keert nu ook officieel terug en is meteen topfavoriet

Loreen zal in mei in Liverpool voor de tweede keer deelnemen aan het Eurovisiesongfestival. De 39-jarige Zweedse, die in 2012 het Songfestival won met het iconische Euphoria, won met het lied Tattoo overtuigend de nationale voorronde. Ze is meteen ook topfavoriete om het aankomende Eurovisiesongfestival te winnen.

Sinds zaterdagavond zijn alle inzendingen voor het Eurovisiesongfestival 2023 bekend. Een van de laatste landen die daarvoor nog moest kiezen, was Zweden. Daar is de nationale voorronde Melodifestivalen een waar fenomeen. Ieder jaar is het met voorsprong het best bekeken televisieprogramma en leeft heel het land mee met de spannende strijd voor die felbegeerde plaats op het Eurovisiesongfestival. Dit jaar was de wedstrijd misschien zelfs nog meer bekeken dan de andere jaren, want voormalige winnares Loreen deed opnieuw mee.

Het is al de vierde poging van Loreen om op het Eurovisiesongestival te raken. Dat lukte haar tot nu toe enkel in 2012, toen ze meteen ook de wedstrijd won met Eurphoria. Maar nu bleek al snel dat Loreen opnieuw goud in handen had. Vanaf het moment dat de eerste minuut van haar nieuw lied Tattoo bekendgemaakt was, stond ze helemaal bovenaan als topfavoriet van Melodifestivalen.

Jury en televoting

Loreen bereikte dan ook zonder problemen de finale, die afgelopen zaterdag doorging. En ook daar maakte ze zonder problemen haar favorietenrol waar. Eerst was het aan de achtkoppige internationale jury om te stemmen. Zeven van die juryleden, waaronder de Belgische jury, gaven haar een twaalf. Daardoor stond Loreen meteen op kop met 92 punten, voor Marcus & Martinus met Air (71), Paul Rey met Royals (56), Smash Into Pieces met Six Feet Under (53) en Theoz met Mer av dig (42).

Bij de televoting zagen we eenzelfde resultaat, want ook daar domineerde Loreen met 85 punten. Ze werd gevolgd door Marcus & Martinus (67) en Smash Into Pieces (59). Loreen won dan ook met ruime voorsprong Melodifestivalen en mag in mei Zweden vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival. Daar treedt ze eerst aan in de eerste halve finale op dinsdag 11 mei. Als ze de finale haalt, zien we haar terug op zaterdag 15 mei.

Tweede zege?

In Liverpool gaat Loreen op zoek naar een tweede zege op het Eurovisiesongfestival. Indien ze daarin zou slagen, zou ze nog maar de tweede artiest ooit zijn die de liedjeswedstrijd twee keer weet te winnen. Enkel Johnny Logan deed dat ook voor Ierland in 1980 en 1987.

Als we de bookmakers mogen geloven, maakt Loreen alvast veel kans om de overwinning te pakken. Ze staat op dit moment namelijk helemaal bovenaan met 38 procent kans om te winnen, voor Finland (14 procent) en Oekraïne (13 procent). België vinden we terug pop een 33ste plaats.

Kijk en luister hier naar Loreen met Tattoo:

De halve finales van het Eurovisiesongfestival zijn op dinsdag 9 mei en donderdag 11 mei te volgen op Eén. De grote finale volgt op zaterdag 13 mei.

Meer
Lees meer...