Luister nu naar het begin van het nummer waarmee Loreen opnieuw naar het Eurovisiesongfestival wil

Loreen, die in 2012 het Eurovisiesongfestival won met het iconische Euphoria, wil dit jaar opnieuw voor Zweden meedoen aan het Songfestival. Daarvoor komt ze zaterdagavond voor het eerst in actie in de nationale voorronde. En de organiserende Zweedse zender SVT heeft nu al de eerste minuut van haar nieuw nummer Tattoo gedeeld.

Meer dan de helft van de landen heeft zijn inzending voor het Eurovisiesongfestival in Liverpool al bekendgemaakt. Zo zal België in Liverpool vertegenwoordigd worden door Gustaph met Because Of You. In andere landen is de nationale voorronde dan weer nog volop aan de gang.

Melodifestivalen

Dat laatste is ook het geval in Zweden. Daar is de nationale voorronde Melodifestivalen een waar fenomeen. Ieder jaar is het met voorsprong het best bekeken televisieprogramma en leeft heel het land mee met de spannende strijd voor die felbegeerde plaats op het Eurovisiesongfestival.

In totaal kreeg de wedstrijd dit jaar maar liefst 2.800 inzendingen. Daaruit werden 28 nummers gekozen. Zij strijden sinds 4 februari 2023 vier weken op een rij in vier heats op vier verschillende locaties in Zweden voor een plaats in de finale. In iedere heat doen zeven kandidaten mee die dan voor het eerst hun nummer laten horen. De top twee van iedere heat gaat rechtstreeks naar de finale, de nummers 3 en 4 gaan naar de herkansing op 4 maart. Daar worden de laatste vier tickets uitgedeeld voor de grote finale van 11 maart in de Friends Arena in Stockholm voor een livepubliek van bijna 50.000 mensen.

Loreen

Momenteel zijn dus al drie zo’n heats achter de rug. In de laatste op zaterdag 25 februari komt met ex-winnares Loreen de grootste naam in actie. Het is haar vierde deelname aan Melodifestivalen. In 2012 won ze de nationale voorronde uiteraard met Euphoria om daarna ook het Eurovisiesongfestival te winnen.

Nu probeert ze met Tattoo een tweede keer een ticket voor de grootste liedjeswedstrijd ter wereld te krijgen. Daarvoor werkte ze opnieuw samen met de zeer ervaren songwriters en producers Peter Boström en Thomas G:son, waarmee ze ook samenwerkte voor Euphoria. Die laatste schreef al 14 nummers voor het Eurovisiesongfestival voor inzendingen uit 8 verschillende landen.

Tattoo topfavoriet

Hoewel we dus pas op zaterdag 11 maart wie Zweden dit jaar naar het Eurovisiesongfestival zal sturen, gaan veel volgers er nu al van uit dat dat opnieuw Loreen zal zijn. De 39-jarige zangeres was meteen nadat bekend was dat ze opnieuw zou meedoen aan Melodifestival topfavoriet. Sinds de eerste minuut van Tattoo bekendgemaakt is, geven bookmakers haar zelfs op dit moment 55 procent kans om te winnen.

Luister hier naar de eerste minuut van Tattoo van Loreen.

Meer
Lees meer...